Reuters scrie ca Macron vine in Romania intr-o ofensiva de sarm. Iata programul de la Bucuresti

Marti, 22 August 2017, ora 22:24
4939 citiri
Reuters scrie ca Macron vine in Romania intr-o ofensiva de sarm. Iata programul de la Bucuresti
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care vine joi in Romania, se va intalni cu Klaus Iohannis si Mihai Tudose si va vizita Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".

Macron va fi primit de Iohannis la Palatul Cotroceni, unde cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete si oficiale, iar apoi vor sustine o conferinta de presa comuna.

Cei doi presedinti vor vizita si Muzeul National al Satului, iar la finalul zilei Iohannis va oferi o receptie in onoarea omologului sau francez.

Macron ar putea fi intampinat la Bucuresti cu un mare protest

Vizita presedintelui Frantei a fost convenita cu prilejul intrevederii avute cu Klaus Iohannis in marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

Reuters scrie ca Macron e intr-o ofensiva de sarm

Presedintele Frantei desfasoara saptamana aceasta un turneu in tari pe care o sursa de la Palatul Elysee le descrie ca fiind "cele mai atasate ancorarii lor europene", dar unde el va pleda pentru inasprirea directivei europene ce permite muncitorilor detasati proveniti mai ales din tarile central si est-europene sa se angajeze in cele din Vest, consemneaza agentia Reuters intr-un comentariu publicat marti.

Dupa ce consilierii sai l-au atentionat ca diplomatia franceza a neglijat mult timp Europa Centrala si de Est, Macron va vizita Romania, Bulgaria si Austria, unde va avea o intalnire si cu liderii Cehiei si Slovaciei, dar evita Polonia si Ungaria, pe care le acuza ca nu respecta valorile europene.

Sursa de la Palatul Elysee dezminte, insa, ca presedintele francez ar incerca astfel o strategie de "a diviza pentru a stapani mai bine" sau sa creeze o separatie intre tarile central si est-europene care se impotrivesc reformelor in interiorul blocului comunitar si cele care ar fi dispuse la un compromis pentru astfel de reforme ce ar merge in directia unei Europe "cu mai multe viteze".

Dar insistenta sa pentru revizuirea directivei europene privind lucratorii detasati aduce in atentie si o posibila diviziune Est-Vest.

In Austria, Macron se asteapta sa primeasca sprijin din partea Guvernului de la Viena, in conditiile in care social-democratii austrieci, aflati la guvernare, se plang ca afluxul de lucratori est-europeni pune presiune in jos pe salariile localnicilor.

Macron considera insuficienta propunerea Comisiei Europene de revizuire a acelei directive astfel incat pachetul salarial pentru lucratorii detasati sa fie stabilit conform reglementarilor tarii unde acestia se angajeaza si contractele lor sa fie limitate la doi ani.

In schimb, tarile Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) apreciaza ca aceasta propunere a executivului comunitar merge deja prea departe. Estonia, care asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, va veni in septembrie cu o noua propunere.

Pe de alta parte, Polonia l-a acuzat pe Macron ca promoveaza standardele duble prin sustinerea ingradirii competitiei in interiorul UE, desi el pledeaza pentru aprofundarea integrarii europene. Doua surse din Guvernul de la Varsovia au declarat Reuters ca executivul polonez a incercat sa-l invite pe Macron sa includa si Polonia in acest turneu, dar fara succes.

La randul sau, premierul slovac Robert Fico, ce se va intalni si el cu Macron, a subliniat ca este "foarte interesat de cooperarea regionala in cadrul grupului de la Visegrad, dar interesul vital al Slovaciei este UE".

Insa, dincolo de chestiunea lucratorilor detasati, Emanuel Macron pare sa fie intr-o ofensiva de sarm pentru a reafirma leadership-ul Frantei in Europa si cu obiectivul de a obtine sprijin pentru o reforma extinsa a UE, care sa includa sporirea cooperarii in sectorul militar, armonizarea fiscala si un buget comun al zonei euro.

De altfel, dupa acest turneu, presedintele francez ii va primi pe liderii Germaniei, Spaniei si Italiei la un summit ce va avea pe agenda reformele zonei euro, cooperarea in sectorul apararii si imigratia.

Citeste mai multe despre initiativele lui Macron:

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Macron vizita Bucuresti program , #presedinte Franta