Se face coada la Macron: Pana si rivalii din trecut se gudura pentru posturi si functii

Marti, 09 Mai 2017, ora 22:49
4823 citiri
Se face coada la Macron: Pana si rivalii din trecut se gudura pentru posturi si functii
Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

O lunga lista de fosti ministri si prim-ministri francezi de stanga sau de dreapta incearca sa obtina o audienta la presedintele ales Emmanuel Macron, pentru a-si oferi serviciile mai mult sau mai putin conditionat.

Macron a primit inca dinaintea turului doi al scrutinului prezidential sustinerea unor politicieni de toate orientarile, precum partenera de viata timp de trei decenii a presedintelui in exercitiu Francois Hollande, Segolene Royal, fostul premier conservator Dominique Villepin, fostul ministru conservator al Justitiei Dominique Perben, fosta titulara socialista a Justitiei Christiane Taubira, Jacques Attali, fost consilier apropiat al presedintelui socialist Francois Mitterrand, dar si Philippe Douste-Blazy, consilier al presedintelui de dreapta Jacques Chirac, comunistul convertit in reformist Robert Hue, ecologistul libertarian al curentului anti-sistem de altadata Daniel Cohn-Bendit si altii.

Iar acum, dupa terminarea alegerilor, lista a crescut spectaculos si pe ea se remarca in primul rand recentul premier socialist cazut in dizgratie Manuel Valls, care s-a pus la dispozitia lui Macron, fostul sau subaltern si, de asemenea, rival in Guvern.

Acesta din urma i-a raspuns transant ca oricine doreste sa faca parte din noua majoritate guvernamentala trebuie mai intai sa-si paraseasca propria familie politica.

In zona stangii reformiste, fostul primar al Parisului Bertrand Delanoe spera si el sa primeasca o recompensa, dupa ce in campania electorala a cerut sa fie votat Macron si a criticat "aparatul" socialist.

Cat despre Segolene Royal, aceasta repeta de cateva saptamani pentru oricine vrea s-o auda ca ea a fost odata promotoarea "refondarii politice" a Frantei, pe care astazi o incarneaza Macron. Cu cateva luni in urma, Segolene a incercat sa-l convinga pe tatal celor patru copii ai sai, presedintele Francois Hollande, ca ea merita o "functie internationala". Dar nu a reusit, Hollande cunoscand-o suficient de bine pentru a nu-i oferi o promovare pe ultima suta de metri de mandat. Prin urmare, Segolene Royal si-a oferit acum serviciile viitorului lider de la Palatul Elysee.

In zona dreptei reformiste, Nathalie Kosciusko-Morizet, fosta membra a Guvernului pe vremea presedintelui Nicolas Sarkozy, a evocat cu respect posibilitatea unui "dialog de fond" cu noul presedinte, in timp ce in zona dreptei traditionale, Bruno Le Maire, si el fost ministru al lui Sarkozy, s-a declarat "dispus" sa colaboreze cu Macron "in numele intereselor supreme ale natiunii".

Tot la dreapta, inca un fost ministru al lui Sarkozy, Jean-Louis Borloo, si-a manifestat si el dorinta de a colabora cu Macron, sugerand in plus ca impreuna cu el si alti politicieni "ar fi dispusi" sa se alature majoritatii prezidentiale.

La randul sau, Dominique Villepin, fost premier in mandatul presedintelui Chirac, si-a manifestat admiratia fata de modernitatea proiectului prezidential al lui Emmanuel Macron.

In acest timp, Macron si apropiatii sai, proveniti de asemenea din toate partile esichierului politic, privesc cu o ironie distanta si tacuta aceste manifestari.

Totusi, cel mai probabil unii dintre cei care si-au oferit serviciile vor fi recompensati cu posturi in noua echipa guvernamentala, care va trebui sa fie validata de Adunarea Nationala, ce va rezulta in urma legislativelor din luna iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#politicieni audiente Macron, #politicieni francezi functii guvern Macron , #presedinte Franta