Test electoral important pentru Macron: Cat a mai ramas din triumful din urma cu trei luni?

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 13:17
1976 citiri
Test electoral important pentru Macron: Cat a mai ramas din triumful din urma cu trei luni?

Birourile de vot s-au deschis duminica dimineata in Franta pentru alegeri in Senat, un scrutin care se anunta dificil pentru presedintele Emmanuel Macron si care ar trebui sa consolideze dreapta in camera superioara a parlamentului francez, relateaza France Presse.

Ultima etapa a maratonului electoral din 2017, care a bulversat peisajul politic francez, scrutinul se anunta dificil pentru partidul de centru prezidential, La Republique en Marche (LREM), la trei luni de la triumful sau in alegerile legislative.

Cota de popularitate a tanarului presedinte centrist al Frantei s-a diminuat puternic in vara, iar partidul sau, care are in prezent 29 de senatori, afiseaza un obiectiv modest: sa isi consolideze prezenta in camera superioara, unde aproape jumatate dintre locuri vor fi reinnoite (171 din 348).

Tabara prezidentiala abordeaza aceste alegeri cu doua handicapuri.

Natura insasi a scrutinului, prin vot indirect, nu este favorabila sefului statului. Dreptul de a vota au numai 76.359 de "mari alegatori" (parlamentari, primari, alesi locali etc). Or, miscarea "En Marche! a fost construita pe baza unei relatii aproape directe dintre Emmanuel Macron si francezi.

Indeosebi, in ultimele saptamani, guvernul a luat mai multe decizii primite foarte rau de catre alesii locali: reducerea cu 300 de milioane de euro a fondurilor acordare autoritatilor locale, scutirea de impozitul pe locuinte a majoritatii gospodariilor, scaderea numarului de posturi platite de la buget.

Aceste elemente risca sa impiedice partidul prezidential sa modifice in Senat echilibrul traditional dreapta-stanga, asa cum a reusit sa faca in Adunarea Nationala (camera inferioara). Potrivit expertilor, in Senat, la dreapta din 2014, situatia nu se va schimba.

Absenta unei majoritati in Senat nu-l va impiedica pe Emmanuel Macron sa guverneze. In Franta, camera superioara are puterea de a intarzia adoptarea proiectelor executivului pe care nu le accepta, dar ultimul cuvant revine intotdeauna deputatilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Emmanuel Macron alegeri parlamentare Franta, #alegeri Senat Franta , #presedinte Franta