Un barbat care a amenintat ca-l omoara pe Macron a fost arestat

Luni, 03 Iulie 2017, ora 14:22
1692 citiri
Un barbat care a amenintat ca-l omoara pe Macron a fost arestat
Foto: Arhiva Ziare.com

Un barbat apropiat de ideologia de extrema dreapta, care a amenintat ca il va ucide pe presedintele francez Emmanuel Macron in timpul traditionalei defilari de 14 iulie de la Paris, a fost inculpat si incarcerat.

Retinut intr-o suburbie pariziana la 28 iunie, tanarul de 23 de ani, care a fost deja condamnat pentru apologia terorismului si care se descrie drept un "nationalist", a incercat sa achizitioneze o arma de foc si a fost inculpat pentru "actiune individuala terorista", a precizat luni o sursa judiciara, citata de AFP.

In arest, barbatul a declarat ca vrea sa atace "musulmani, evrei, negri, homosexuali", potrivit unei surse apropiate de ancheta. El le-a spus apoi anchetatorilor ca intentiona sa il ucida pe Macron in timpul defilarii de 14 iulie pe Champs-Elysees, la care a fost invitat si presedintele american Donald Trump.

Suspectul a fost reperat dupa ce a incercat sa isi achizitioneze o arma de foc de pe un site de jocuri video.

Dupa semnalmentele mai multor internauti pe platforma Pharos (care permite semnalarea materialelor sau comportamentelor ilicite pe internet), politistii l-au retinut la domiciliul sau.

Trei cutite de bucatarie au fost gasite in masina sa, iar verificarea calculatorului a aratat ca a efectuat cautari pe Internet privind tinte posibile, potrivit unor surse din cadrul anchetei.

Tanarul era cunoscut justitiei: el a fost condamnat in 2016 la trei ani de inchisoare, dintre care 18 luni cu suspendare, pentru instigare la ura rasiala si apologia terorismului dupa ce a laudat actiunile lui Anders Behring Breivik, autorul atentatului de la 22 iulie 2011 in Norvegia, soldat cu 77 de morti.

La 14 iulie 2002, in timpul defilarii militare de la Champs-Elysees, militantul de extrema-dreapta Maxime Brunerie, 25 de ani, a incercat sa il impuste pe presedintele Jacques Chirac cu o arma ascunsa intr-o cutie de chitara. Tirul a fost deviat de un spectator.

Barbatul a fost condamnat in decembrie 2004 la zece ani de inchisoare. "Am vrut sa fac ceva istoric", a explicat el in timpul procesului. El a fost eliberat in august 2009.

Citeste si Doi francezi adepti ai Statului Islamic planuiau un atentat la prezidentiale si aveau 3 kg de explozivi acasa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emmanuel Macron presedinte francez, #barbat amenintari ucidere Macron , #presedinte Franta