Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nicolaescu: Suplimentarea membrilor din comisii saboteaza functionarea Camerei

Luni, 15 Februarie 2010, ora 19:21
612 citiri
Nicolaescu: Suplimentarea membrilor din comisii saboteaza functionarea Camerei
Foto: Gandul

Deputatii PNL sustin ca propunerea de suplimentare a numarului de parlamentari din comisiile permanente, initiata de reprezentantii puterii, este una "periculoasa" si ca ar viza crearea unor majoritati mai solide in comisii, favorabile actualei guvernari, in timp ce PSD anunta ca va vota initiativa.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a avertizat luni, in cadrul dezbaterii din plenul Camerei asupra proiectului de hotarare privind majorarea numarului maxim de membri al comisiilor permanente, ca aceasta initiativa "poate sabota buna functionare a Camerei Deputatilor".

"Avem azi comisii in care am ajuns la numarul maxim de membri, dar avem comisii in care, de cele mai multe ori, suntem la pragul minim de membri aprobat de Camera. Ajungem in situatia in care, dupa preferintele unora sau altora, la un moment dat, sa asezam majoritati dupa interese conjuncturale (...) O sa ajungem sa avem mai multe locuri in comisii decat deputati exista", a comentat liberalul.

El a acuzat ca, la nivelul grupurilor parlamentare care sustin puterea, s-au facut demersuri importante "sa se creeze majoritati in anumite comisii ca aceasta putere sa-si poata impune punctele de vedere". "Cred ca majoritatea se poate constitui prin argumente, prin modul in care stii sa-ti expui punctele de vedere, nu tratand membrii ca pe oi: duci un numar mare si-ti rezolvi problema", a mai spus Nicolaescu, concluzionand ca initiativa e "pripita, nefundamentata si reprezinta o incercare de a frauda in viitor modul in care se constituie majoritatile in Camera".

La randul sau, deputatul independent Eugen Nicolicea a subliniat ca ca, prin aceasta initiativa, deputatii independenti nu sunt dati afara, iar grupurile parlamentare de la care au plecat nu pierd locurile in comisii, avand posibilitatea sa desemneze pe altcineva.

"Cei care vor avea de castigat, pentru inceput, sunt chiar din grupul PSD", a aratat Nicolicea.

Social-democratul Anghel Stanciu a anuntat ca grupul PSD va vota pentru aceasta hotarare, insa a subliniat ca se afla "in postura rabinului", dand dreptate atat lui Nicolaescu, cat si lui Nicolicea.

"Dl Nicolaescu are dreptate, daca inmultim 16 comisii permanente cu 35 de membri maxim, ne duce la 560 deputati, iar noi avem 333. E clar ca, matematic, putem ajunge in unele comisii sub pragul minim de membri", a explicat Stanciu.

Pe de alta parte, a punctat social-democratul, prin majorarea numarului de membri, se evita "vaduvirea independentilor" de dreptul de a activa intr-o comisie, pastrandu-se in acelasi timp configuratia politica initiala.

"Partidul trebuie sa-si regrupeze fortele si sa-si pastreze anumite majoritati in comisiile pe care le considera importante (...) Camera e in principal organ politic, grupul PSD doreste sa apere si dreptul celor deveniti independenti si sa pastreze configuratia politica initiala", a conchis Stanciu.

Democrat-liberalul Gheorghe Tinel a subliniat ca, si in prezent, numarul maxim de membri in comisii - 33- inmultit cu numarul comisiilor permanente, "da aproape de doua ori numarul total al deputatilor". "PNL are o problema in a-si pastra numarul deputatilor din grup, dar nu e problema noastra daca acestia aleg alta forma de reprezentare", a mai spus deputatul PD-L.

Proiectul de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, prin majorarea de la 33 la 35 a numarului maxim de membri ai comisiilor permanente, a fost initiat de democrat-liberalul Iustin Cionca Arghir, aprobat de Comisia de Regulament si de Biroul Permanent al Camerei.

Hotarareea va fi votata marti in plenul Camerei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Eugen Nicolaescu comisii, #suplimentare membri comisii, #Nicolaescu sabotare Camera Deputatilor , #deputat