Guvernul ar trebui sa fie demis in urma deciziei CCR, sustine Nicolaescu

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 21:06
1671 citiri
Guvernul ar trebui sa fie demis in urma deciziei CCR, sustine Nicolaescu

Guvernul condus de Emil Boc ar trebui sa plece din functie, sustine deputatul PNL Eugen Nicolaescu, dupa ce Curtea Constitutionala a admis exceptiile de neconstitutionalitate in cazul Legii privind statutul functionarilor publici.

"Din punct de vedere politic, in acest moment Guvernul ar trebui sa-si dea demisia sau sa fie demis. Este o sfidare fara precedent din partea Executivului la adresa normelor constitutionale", a sustinut Nicolaescu, referindu-se la modificarile Legii 188/1999.

Viceliderul grupului deputatilor PNL a subliniat ca spera ca Traian Basescu sa ia act de ultima decizie a CCR in privinta deconcentratelor. El a adaugat ca, in momentul in care presedintele ii va chema la discutii la Cotroceni pe membrii Cabinetului, seful statului ar trebui sa-i ceara demisia premierului Emil Boc.

Ponta: Mai exista un pic de ratiune in aceasta tara

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la Ramnicu Valcea ca decizia CCR de a admite exceptiile de neconstitutionalitate in cazul Statutului functionarilor publici arata ca "" si ca opozitia mai are "parghii de democratie si de constitutionalitate".

Ponta a fost intrebat cum comenteaza decizia CCR in cazul admiterii exceptiilor de neconstitutionalitate invocate de social-democrati in cazul Statutului functionarilor publici, adoptat de Camera Deputatilor.

"Inseamna ca mai exista un pic de ratiune in aceasta tara, evident ca modificarea impusa de doamna Roberta Anastase in modul anilor '50 in Parlament, prin care orice functionar din aceasta tara trebuie sa aiba carnet de partid la PDL ca sa poata ocupa o functie evident ca era impotriva unei Constitutii democratice. Tocmai de asta vin si va spun, mai sunt inca parghii de democratie si de constitutionalitate. (...) Inseamna ca avem patru randuri de directori, unii numiti de Guvernul Tariceanu, altii numiti de guvernul Boc in vremurile colaborarii, al treilea numiti de Guvernul Boc dupa ce ne-a dat pe noi afara si altii numiti anul asta", a afirmat Ponta.

Urban (PDL): CCR a dat o decizie rusinoasa si eminamente politica

Vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulian Urban (PDL), a apreciat ca decizia Curtii Constitutionale privind modificarea Statutului functionarilor publici are un substrat politic, fiind o decizie interesata a judecatorilor Curtii.

Urban isi argumenteaza teza prin faptul ca membrii CCR ar fi interesati de adoptarea unei noi legi de functionare si organizare a Curtii, dar nu in forma sustinuta de PD-L, ci in cea propusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda si sustinuta de catre partidele de opozitie.

"CCR a fost sesizata fata de legea deconcentratelor cu doua actiuni : una a deputatilor PSD-PNL si una a senatorilor PSD. De ce s-a admis fix cererea senatorilor PSD? Pentru ca la Senat, exista in lucru la Comisia juridica (si se tot amana de vreo trei luni pentru ca asa vrea UDMR via senatorul PSD Toni Grebla) doua proiecte de legi care vizeaza modificarea legii CCR vizand exceptia de neconstitutionalitate. Unul al UDMR, prin senatorul Frunda (mai bland fata de exceptia de neconstitutionalitate din procese) si unul mai radical, dar mai just al PDL", afirma Urban intr-o postare pe blogul personal.

Democrat-liberalul crede ca decizia CCR va bulversa si mai mult sistemul.

Statutul sefilor de deconcentrate, incert dupa decizia CCR

Prevederile atacate la CCR de PSD si declarate neconstitutionale se refereau la sefii serviciilor deconcentrate, care in urma deciziei Guvernului revin la statutul de functionari publici si pot ocupa in continuare functiile, temporar, in baza unui aviz al ANFP, daca au cinci ani vechime in administratie si studii de specialitate, urmand ca dupa sase luni sa dea concurs pentru ocuparea definitiva a postului.

Potrivit PSD, transformarea acestor directori in functionari publici ar incalca articolul 18 din Constitutie, referitor la egalitatea in drepturi a cetatenilor si pune de asemenea in discutie regimul constitutional si legal actual al functiei publice.

De asemenea, in sesizarea acceptata de CCR, PSD argumenta ca modalitatea de organizarea a concursului pentru definitivarea in functie, care are loc dupa emiterea actului administrativ de numire in functie, si nu inainte, creaza o atitudine discriminatorie fata de restul functionarilor publici.

Daca solicitarea senatorilor a avut succes la CCR, nu aceleasi sanse le-a avut si solicitarea deputatilor PSD si PNL.

Acestia reclamasera modul neregulamentar in care a trecut Statutul functionarilor de Camera Deputatilor, deci au facut o sesizare pe procedura, nu pe fond. Mai precis, opozitia a sustinut in sesizarea CCR ca nu s-au respectat termenele de depunere a amendamentelor, iar legea a fost votata in pripa, dupa ce a fostr introdusa in mod neprocedural pe ordinea de zi. Toate aceste incalcari ale Regulamentului au stirbit rolul legiuitor al Parlamentului, au sustinut deputatii. Sesizarea acestora a fost respinsa de CCR in unanimitate.

Statutul directorilor de deconcentrate este insa incert, Guvernul si parlamentarii asteptand sa vada argumentele Curtii si sugestiile de punere in acord a Statutului functionarilor cu Constitutia.

Clarificarea statului directorilor este cu atat mai dificila in acest moment cu cat proiectul de lege elaborat de Guvern la inceputul lui februarie, ale carei prevederi au fost declarate miercuri neconstitutionale, erau menite sa puna in acord prevederile a doua OUG, cu acelasi obiect, declarate la randul lor neconstitutionale de CCR anul trecut.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#eugen nicolaescu, #Nicolaescu demisie Guvern decizie CCR, #lege deconcentrate, #statut functionari publici , #Emil Boc