Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Capul lui Eugen Nicolaescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 15:11
2046 citiri
Capul lui Eugen Nicolaescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Cu toate ca Eugen Nicolaescu neaga vehement, eu chiar cred ca proiectul privind salarizarea medicilor, iesit pe piata pe surse, este real pentru simplul motiv ca e singurul posibil.

Situatia e clara si dramatica. Romania ramane fara medici si asistente medicale. Pleaca pe capete unde vad cu ochii, pentru lefuri mai bune, pentru conditii mai bune, pentru un statut social mai bun.

Daca hemoragia aceasta nu va fi oprita sau macar diminuata rapid, problemele din sistem vor deveni de negestionat din lipsa de personal. Efectiv nu va mai avea cine sa trateze pacientii.

Salarizarea medicilor nu mai e o chestiune populista, e una de viata si de moarte a sistemului. Bani nu sunt, iar pentru asta Eugen Nicolaescu poarta o vina imensa.

Inainte de alegerile din 2008, cand tot el era ministru al Sanatatii, Guvernul Tariceanu a luat doua masuri concomitente ale caror efecte s-au potentat dramatic in destabilizarea sistemului: a scazut CASS si au fost eliminate plafoanele pentru medicamente compensate si gratuite din farmacii. Deci concomitent au scazut veniturile si au crescut cheltuielile.

Guvernele Boc nu au avut curajul sa umble la aceste masuri pentru a restabili echilibrul. Asa se face ca din greseala originara, a d-lui Nicolaescu, sistemul nu s-a mai redresat, cu efectele care se vad si astazi.

Intrarea in vigoare a cardului de sanatate este amanata fara motiv, desi ar fi o metoda eficienta de a controla cheltuielile si de a mai opri din furt.

Si atunci de unde sa ai bani pentru majorarea salariilor? Tot de la pacienti. Adica taxandu-i pe cei care vor sa se duca la cei mai cautati dintre medici. Bolnavul da pana la 1.500 de lei taxa, 70% din bani se duc la medicul cu pricina, restul ii ia spitalul.

Solutia nu e rea, pentru ca, intr-un fel, scoate la suprafata plata informala de acum si pacientul nu plateste neaparat mai mult, dar macar plateste la vedere. Iar pe de alta parte, da satisfactie salariala celor mai buni dintre doctori care nu vor mai fi nevoiti sa depinda de plicul care implica riscuri si o doza de umilinta pentru cei cu demnitate.

Intr-o forma sau alta, trebuie adunati bani in plus de la pacienti. Altfel, sistemul deja in coma moare. Cum nimeni nu are curajul sa majoreze contributia pentru sanatate, se incearca aceasta cale mai ocolita de a aduna mai mult de la cei mai putini care isi pot permite sa plateasca mai mult pentru a ajunge la un anumit medic.

Dar asta nu inseamna ca masura nu va fi impopulara si ca nu va avea un cost electoral. Si de aceea am mari indoieli ca ea va fi acceptata de Victor Ponta. Ba as crede ca de la asta i s-ar putea trage lui Eugen Nicolaescu o demitere devenita tot mai probabila. Culmea, de la un lucru bun, nu de la greselile pe care le-a facut.

Exista si motivul numai bun de invocat: poprirea unui cont al Ministerului Sanatatii ca urmare a neplatii unor studii de fezabilitate tot de el comandate in fostul mandat si dovedite inutile. Daca premierul voia, putea sa evite blocarea contului apeland la niste bani din rezerva aflata la dispozitia sa. Dar n-a facut-o. De ce oare?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nicolaescu Ponta Sanatate, #plata spital medici , #ministrul Sanatatii