Eugen Nicolaescu: Nu am indemnat medicii sa iasa in strada

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 20:00
1817 citiri
Eugen Nicolaescu: Nu am indemnat medicii sa iasa in strada
Foto: Adevarul

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a sustinut, joi, ca nu i-a indemnat pe medici sa iasa in strada, dupa cum a afirmat presedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Peretianu, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Nicolaescu a negat, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca le-ar fi spus medicilor protesteze pentru ca el sa poata cere bani de la Guvern. Dan Peretianu, prezent in studioul de televiziune, a precizat ca, intr-adevar, ministrul nu a spus in mod direct acest lucru, fiind vorba despre o discutie colocviala.

"Nicolaescu a fost intotdeauna dechis la dialog, el nu este in spatele actiunii noastre, ci legislatia din Romania", a spus Peretianu.

"Discutia nu a fost exacta si nu cred ca un asemenea lucru poata sa faca obiectul nebuniei care a fost facuta de postul dumneavoastra. Nu ati iesit in strada cand s-au taiat 25% din salarii, dar acum, cand lucrurile merg pe fagasul care trebuie, sunt proteste. Nu a existat niciodata aceasta discutie in acest sens", a mentionat Nicolaescu.

Cum vrea Nicolaescu sa ii convinga pe medici sa renunte la proteste

In replica, Peretianu i-a spus ministrului ca este impotriva medicilor si s-a razgandit in legatura cu declaratia facuta la inceputul emisiunii, potrivit careia Nicolaescu nu a indemnat in mod direct la proteste.

"Eu vreau sa va nominalizez ca ambasadorul nostru in guvern si vad ca dvs. sunteti impotriva noastra. Stiu zece persoane care au auzit discutia si pot spune", a spus presedintele Camerei Federative a Medicilor.

"Eu am toata dispozitia, bunacredinta si determinarea sa rezolvam cat mai multe probleme din sistemul sanitar, dar nu le puteam face peste noapte. Romania nu are resursele, nu Nicolaescu sau Ponta. Si eu m-am dus sa vorbesc cu oamenii (medicii protestatari - n.red.), oamenii vor dialog si asta facem de luni de zile. Dar eu nu negociez la televizor, ci la masa discutiilor, lucru pe care il vom face duminica. Voi sta de vorba cu oamenii autorizati ai acestei coalitii care vor veni la discutii. Oamenii mi-au spus: 'Da, avem incredere sa discutam duminica'", a conchis ministrul Sanatatii.

Dan Peretianu: Nicolaescu ne-a zis "iesiti in strada ca sa pot cere bani" - Interviu

Dan Peretianu a declarat, joi, intr-un interviu acordat Ziare.com ca Nicolaescu este de partea medicilor care cer salarii mai mari, insa Ministerul Finantelor blocheaza revendicarile, pentru ca aplica o directiva sovietica din anii 47-48.

"Este acolo (la Ministerul Finantelor - n.red.) un tip, Gherghina, care se zice ca trage toate sforile. Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: daca voi nu iesiti in strada, daca nu cereti, eu nu am cum sa ma duc la guvern sa cer. Iesiti ca sa am motive", a precizat Peretianu.

El a spus ca doctorii nu vor salarii ca in Germania sau Franta, dar vor ca salariile medicilor sa respecte raportul cerut de directivele europene fata de salariul mediu pe economie: "in urma cu doi ani, Federatia Europeana a Sindicatelor Medicilor a dat o rezolutie adoptata de comisia de specialitate din Parlamentul European, in care se spune ca un medic stagiar trebuie sa aiba 2-3 salarii medii din economia tarii in care lucreaza. In conditiile in care salariul mediu net pe economie in Romania este de 1.600 de lei, un medic stagiar ar trebui sa castige cam 3.200 de lei".

Medicii ies miercuri in strada

Medicii au parasit, joi, spitalele pentru a protesta pentru a doua zi consecutiv in fata Ministerului Sanatatii. Printre revendicarile manifestantilor se afla si salarii mai mari si alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate.

Medicii din policlinici protestează. "Dacă nu se va reglementa valoarea punctului de servicii, probabil că vom închide cabinetele de la 1 iulie"
Medicii din policlinici protestează. "Dacă nu se va reglementa valoarea punctului de servicii, probabil că vom închide cabinetele de la 1 iulie"
Nou protest, în Capitală, marți, 23 aprilie, al medicilor din cabinetele care asigură consultaţii în ambulatoriu, decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ei atrag...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Eugen Nicolaescu Dan Peretianu, #Eugen Nicolaescu protest medici, #Eugen Nicolaescu salarii medici, #protest medici , #ministrul Sanatatii