Eugen Nicolaescu: PSD a premeditat blocarea reformei Sanatatii. Banicioiu minte!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 10:11
3034 citiri
Eugen Nicolaescu: PSD a premeditat blocarea reformei Sanatatii. Banicioiu minte!

PSD a blocat reforma Sanatatii pentru ca nu vrea ordine, sinceritate si cinste in sistem, doreste ca lucrurile sa raman bulibasite, sa se faca dupa ureche si fiecare sa traga pe spuza lui cat poate, acuza fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Pachetul de baza e cheia: sa ii spui omului deschis ca poti sa ii dai doar 70 de servicii medicale, dar ele sunt garantate in caz de nevoie, fara spaga si la un anumit nivel de calitate. Pachetul a fost discutat un an de zile, cu asociatiile profesionale ale medicilor, cu asociatiile de pacienti, sindicate, producatori de medicamente, FMI si CE pentru a se studia impactul bugetar. Dupa care a intrat in dezbatere publica si urma sa fie aprobat. Nu e aprobat", spune Eugen Nicolaescu pentru Ziare.com.

Ministrul Nicolae Banicioiu sustine ca vrea aprobarea urgenta a pachetului de servicii de baza si noua lista de medicamente compensate, care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul lunii aprilie, dar ca acest lucru va fi posibil abia in semestrul al doilea, intrucat toate documentele trebuie rediscutate, "fila cu fila", dupa ce foarte multe persoane s-au plans ca propunerile nu le-au fost luate in considerare.

"Lista lasata de domnul ministru Nicolaescu este doar o dorinta. (...) nu era sustenabila. Din punct de vedere economic ajungeam la un impact economic undeva la multe sute de milioane de lei, bani pe care noi nu ii aveam prevazuti in buget, pentru ca atat de grijulii au fost predecesorii incat nu au pus bani in buget, dar voiau sa faca lista", a aratat ministrul Banicioiu.

Eugen Nicolaescu il acuza pe Nicolae Banicioiu de minciuna: "E necinstit si il acuz de fatarnicie si viclenie. Dl. Banicioiu e vicepresedintele PSD care se ocupa exact de domeniul Sanatatii. Orice pas in reforma a fost facut de comun acord si consultandu-ne. Stia tot. A participat la discutiile mele cu premierul. A fost de fata si la ultima negociere din ianuarie, cand am stabilit inca o data toti pasii de reforma si calendarul pentru 2014. A fost de acord.

Lista era sustenabila, dl. Banicioiu minte. Sunt elemente care dovedesc sustenabilitatea: aprobarea de catre Casa Nationala de Sanatate a bugetului, aprobarea de catre ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a estimarii bugetare, aprobarea de catre expertul CE a evaluarii facute de noi. Dar dl. Banicioiu mizeaza pe faptul ca lumea nu citeste, uneori nu are nici acces la documente."

Eugen Nicolaescu admite ca, privind pe datele de acum, plecarea sa de la conducerea Ministerului Sanatatii in pragul unei reforme radicale a fost o decizie discutabila: "Era intr-o alta conjunctura, dar privite acum sigur ca lucrurile devin discutabile. La vremea respectiva se ducea in locul meu un coleg liberal, de pe pozitia de presedinte al CNAS.

Facusem impreuna programul de reforma, nu era reforma lui Nicolaescu, era reforma PNL si a USL. Si cei care lucrasera la program puteau duce mai departe ceea ce noi facusem impreuna. Daca am pune problema ca am plecat complet din Guvern, a venit un pesedist, care, culmea, a lucrat la aceasta reforma, este altfel".

Totusi, Eugen Nicolaescu nu regreta iesirea PNL de la guvernare si e convins ca reforma Sanatatii tot se va face pana la urma: "Un ministru e un om politic, care trebuie sa respecte decizia politica strategica a partidului din care face parte. Mai devreme sau mai tarziu tot la reforma se va ajunge pentru ca nu se poate altfel. Mai intarzie insa. Si in 2008 am lasat in urma o reforma inceputa. Si-au batut toti joc de ea. Cel mai mult ministrul PSD Bazac".

Eugen Nicolaescu admite ca s-a izbit de opozitia intereselor din sistemul sanitar, dar sustine ca nu ele au blocat reforma sanatatii: "Reforma a depins de relatia noastra cu PSD, un partid care a fost necinstit. In mai anul trecut, presa a difuzat pe surse declaratia mea dintr-o sedinta a BPN, cand am spus ca Victor Ponta a blocat reforma in sanatate. N-am spus-o degeaba.

A fost o eroare ca nu am acceptat sa comentez aceasta declaratie, sperand ca lucrurile intamplate in 5 luni se pot rezolva in urmatoarele 7. Ca dovada tot acolo am ajuns. Reforma nu se face. De fapt, era o premeditare a PSD".

Eugen Nicolaescu considera ca lipsa de continuitate la conducerea Ministerului Sanatatii e o mare problema: "Turcia a facut in ultimii 15 ani reforme extraordinar de importante in sistemul sanitar. I-am intrebat ce au facut? Continuitate. Am votat in Parlament ca acelasi ministru al Sanatatii sa stea 15 ani. Indiferent ce guverne s-au succedat, el a ramas si si-a facut treaba. In Romania, din '90 incoace, cel mai lung mandat la Sanatate a fost al meu, in Guvernul Tariceanu, 3 ani si jumatate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicolaescu reforma sanatatii, #Nicolaescu Banicioiu Ponta, #lista medicamente compensate 2014 , #ministrul Sanatatii