Ziare.com

Eugen Nicolaescu: Salariile medicilor nu cresc anul acesta (Video)

Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:01

   

Eugen Nicolaescu: Salariile medicilor nu cresc anul acesta (Video)
Salariile in domeniul sanitar nu vor creste in acest an, insa in proiectia bugetara pe 2014 majorarea acestora este o prioritate, a declarat joi ministrul Eugen Nicolaescu, cu prilejul participarii la o dezbatere pe teme economice.

El a sustinut ca eventuale proteste ale personalului sanitar ar reprezenta o forma de a se face presiuni asupra autoritatilor, ceea ce este un drept al fiecarei organizatii.

Potrivit lui Nicolaescu, Ministerul Sanatatii nu se afla pe o pozitie diferita fata de Colegiul Medicilor, ci dimpotriva. "Ei cer scoaterea medicului din sistemul bugetar. Noi lucram la un astfel de proiect de lege si mai cer ca spitalele sa nu mai fie publice, ci o altfel de entitate. Avem un astfel de proiect", a explicat ministrul Sanatatii.

El a adaugat ca se cere respect pentru medici, ceea ce isi doresc si autoritatile, pentru ca acestia fac parte din elita profesiilor, iar un proiect de lege privind malpraxisul este in discutie pentru a-i proteja de acuze nejustificate.

Colegiul Medicilor din Romania este partenerul Ministerului Sanatatii in elaborarea acestor proiecte de lege, a precizat ministrul, care a adaugat ca, probabil, prin eventualele manifestari care sunt avute in vedere se doreste crearea unei presiuni pentru autoritati sa finalizeze mai repede actele normative.

"Noi o sa le aprobam, dar numai in conditiile in care suntem convinsi ca vom face bine", a punctat Nicolaescu.

Citeste si Medicii ameninta cu greva generala si cu demisia in bloc

In ceea ce priveste salariile mici ale rezidentilor, ministrul Sanatatii a explicat ca in perioada 2006-2008, in primul sau mandat, salariilor rezidentilor din anii I-IV au fost triplate, pentru ca in 2010 sa fie reduse cu 25%, apoi reintregite in acest an. El a subliniat insa ca pentru anul 2013 nu se poate vorbi de cresteri salariale in sistemul de sanatate, ci numai in proiectia bugetara pentru 2014.

In cadrul conferintei organizate de Ziarul Financiar, Nicolaescu s-a mai referit la taxa clawback, care va fi aplicata diferentiat pentru medicamentele generice si cele noi, precum si la achizitiile centralizate, precizand ca acestea se fac numai in cazul cumpararii unor produse in cantitate mare.

Eugen Nicolaescu a abordat si necesitatea introducerii pachetului de baza al serviciilor medicale fara de care nu se pot face schimbari in sistem, dar a adaugat ca acesta trebuie insotit si de unul suplimentar de servicii medicale si de asigurarile private.

"In programul de guvernare este prevazut sa se introduca deductibilitate pentru asigurarile private si inca se discuta daca sa fie din impozitul pe venit sau pe profit. Acest lucru inca se dezbate si asteptam si propunerile dumneavoastra", a aratat ministrul.

Ministrul Sanatatii a amintit totodata ca 350 de spitale nu mai sunt in subordinea Ministerului Sanatatii, ci a consiliilor locale sau judetene.

Potrivit lui Nicolaescu, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar fi trebuit sa faca controale foarte serioase in spitale, lucru care nu s-a intamplat pana acum. El si-a exprimat speranta ca dupa schimbarile la conducerea CNAS aceste verificari vor fi efectuate.


Sursa: AGERPRES

Articol citit de 508 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ieugen, tu esti contabil

vrei sa spui de fapt ca salariile medicilor vor scadea.
un salariu nemodificat (neindexat la inflatie), scade.

 

despre doctori ! stie cineva vreun doctor care munceste 8 ore ?!

stie cineva vreun doctor care vine la cabinet la ora inscrisa pe programul lipit pe usa ?! stie cineva vreun doctor care traieste din salariu ?! stie cineva vreun doctor,care nu-si trimite pacientii de la spital,policlinica la cabinetul particular care ii apartine ?!

 

Reclama-i!

Punctual. Pe fiecare pe care il prinzi cu *** in sac.

Da' la anu, sigur.

Parol!

 

Doctorii,

nu traiesc din salariu!Asta e adevarul in Romania!
Acum doua saptamini am fost internat cu fractura de radius la mina stinga si patru fracturi fara deplasare la bazin pe partea stinga.La internare am adus copie dupa cuponul de pensie si buletin iar doctorul mi-a spus clar :va costa 800lei operatia(adica pentru el) si 200lei anestezistul...Sint in recuperare acum,deci nu spun amintiri din copilarie...
Ce sa mai zic,am scos banii si procedurile s-au succedat in ordinea asteptata!
La ce or fii fost bune contributiile mele la sanatate date timp de 35 de ani?Nu stiu si cred ca nimeni nu stie.Asa ca individul asta sa nu se mai intrebe de ce se duc oamenii la spitale private(care pot)Pentru ca probabil ele cereau cu 50% mai mult decit am dat eu, dar nu mai aveai grija sa mai dai nici o atentie la nici un cadru medical fara de care nu te descurci intr-o problema... Deci in sistemul medical sint salarii mici dar venituri mari!Deci doctorii nu sint de plins chiar de loc!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor