Nicolaescu: Deciziile noastre respecta regulile UE, FMI si programul de guvernare

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:25
1534 citiri
Nicolaescu: Deciziile noastre respecta regulile UE, FMI si programul de guvernare

Deciziile pe care le va lua Ministerului Sanatatii vor respecta regulile UE, programul de guvernare si acordul existent cu Fondul Monetar International, intrucat este nevoie de un sistem sanitar echilibrat, care respecta nevoile populatiei, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Conducerea Ministerului Sanatatii (MS) s-a intalnit, marti dimineata, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), cu reprezentantii Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreciat, la final, ca discutiile au stat sub semnul unui dialog deschis si corect.

"Am discutat cu reprezentantii Fondului mai multe teme de interes pentru sistemul sanitar si i-am asigurat pe acestia ca toate deciziile noastre vor respecta regulile Uniunii Europene, Programul de Guvernare si acordul pe care il avem. Dorim un sistem public de sanatate echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei, iar FMI este un partener de dialog pentru MS", a spus Nicolaescu, citat intr-un comunicat de presa al ministerului.

Totodata, potrivit MS, pe agenda discutiilor cu reprezentantii FMI nu a figurat problema sistarii finantarii spitalelor private, precizarea fiind facuta dupa ce in presa au aparut informatii despre acest subiect.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat luni ca expertii FMI au declarat, la discutiile cu reprezentantii ARPIM, ca Guvernul este singurul in masura sa decida daca din fondul asigurarilor sociale de sanatate finanteaza si spitalele private.

"La intalnirea cu expertii FMI am discutat cu prioritate problemele noastre, cu accent pe directiva europeana a platilor intarziate, care prevede scurtarea perioadei de plata a medicamentelor prescrise de la 300 la 60 se zile", a spus directorul executiv al ARPIM.

Dan Zaharescu a precizat ca, in acest context, reprezentantii FMI au discutat ca in noul contract-cadru pentru 2013 privind acordarea asistentei medicale sa fie trecuta directiva europeana a platilor intarziate.

In legatura cu plata spitalelor private din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, Dan Zaharescu a spus ca nu au fost discutii punctuale.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara recent ca prin contractul cadru care ar putea intra in vigoare la 1 martie vor fi sistate fondurile catre spitatele private, iar din acele sume vor fi dezvoltate programe de anestezie terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si trauma in cele 53 de spitale publice strategice.

Intr-un raport prezentat de Ministerul Sanatatii in sedinta Guvernului din 16 ianuarie se arata ca MS "sustine o reechilibrare a decontarii serviciilor din asistenta spitaliceasca intre furnizorii publici si cei privati, in sensul in care sistemul spitalicesc privat trebuie sa beneficieze de finantare din fonduri publice doar in domeniile in care asistenta spitaliceasca publica este temporar sau permanent deficitara sau este nereprezentata pe plan judetean sau regional".

Potrivit notei privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, prezentata in Guvern, functia sociala pe care o are FNUASS pentru asigurarea echitabila a accesului la servicii medicale de baza pentru toate categoriile de populatie nu se poate realiza doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurente comerciale - bazata prioritar pe maximizarea profiturilor.

"In conceptia Ministerului Sanatatii, deoarece unul din principiile fundamentale ale FNUASS este principiul solidaritatii, functia sociala pe care acesta o are pentru asigurarea echitabila a accesului la servicii medicale de baza pentru toate categoriile de populatie, nu se poate realiza in totalitate doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurente comerciale, care este bazata in primul rand pe maximizarea profitului furnizorilor.

Abordarea problematicii relatiei public-privat propusa de Ministerul Sanatatii porneste de la necesitatea sustinerii din fondurile publice, cu prioritate, a sistemului public, precum si a elementelor complementare acestuia din sistemul privat, precum si stimularea atragerii de resurse private in finantarea celorlalte activitati ale furnizorilor privati de sanatate", se arata in documentul MS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ulterior ca spitalele private vor avea finantare din bani publici pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt unitati unice sau au specialitati unice in zona.

"Vreau sa fac cateva precizari legate de limitarea finantarii din bani publici. Aceasta decizie nu poate fi luata decat odata cu aprobarea contractului cadru si nu inainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru linistirea tuturor in legatura cu spitalele private, mentionez ca acestea vor fi finantate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt spitale unice in zona, adica nu exista acolo spitale publice, sau daca au specialitati unice in respectiva zona", a spus ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a mai spus ca in aceasta saptamana Ministerul Sanatatii va incepe discutiile cu reprezentantii spitalelor private, pentru a fi gasite cele mai bune variante in favoarea pacientilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#FMI intalnire Ministerul Sanatatii, #finantare spitale Romania FMI, #asigurari sanatate sedinta Guvern , #ministrul Sanatatii