Nicolaescu explica ce medici rezidenti au dreptul la bursa si cand o primesc

Luni, 17 Februarie 2014, ora 21:23
6240 citiri
Nicolaescu explica ce medici rezidenti au dreptul la bursa si cand o primesc

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a explicat ca bursele lunare in valoare de 150 de euro primite de medicii rezidenti de la 1 ianuarie vor fi acordate in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar doar pentru cei cu salarii brute de sub 3.000 de lei lunar.

"Bursele pentru medicii rezidenti se dau in ultima decada a lunii februarie pentru luna ianuarie si asa se va intampla de acum incolo, in fiecare luna pentru luna expirata.

Pentru ca legea este foarte precisa: trebuie sa stii ce venituri au oamenii aceia, ca sa poti sa verifici daca au sau n-au dreptul la bursa respectiva", a declarat Eugen Nicolaescu, pentru Ziare.com.

Ponta: Medicii rezidenti vor primi o bursa lunara de circa 150 euro

Acesta a explicat ca bursa de 150 de euro va fi primita doar de medicii rezidenti care au salarii brute mai mici de 3.000 de lei lunar.

"Dar pentru asta trebuie sa stii ce drepturi au incasat oamenii aia si trebuie sa se inchida din punct de vedere financiar luna, ca sa stii ce faci mai departe. Sunt proceduri pe care noi trebuie sa le rezolvam, pentru ca altfel platim din buzunar. Vine Curtea de Conturi si intreaba 'Ce ati facut voi cu banii tarii?', pe buna dreptate.

(...) Pe 15 se dau lefurile si de pe 15 pana in 20, 22, trebuie sa analizeze fiecare situatie in parte si cand exista toate documentele, atunci se stie cine are dreptul. Cine are dreptul - se intocmesc documentele legale si pana la sfarsitul lunii se fac platile. Lucrurile sunt simple si procedurale", a precizat ministrul Sanatatii.

Vicepresedintele PNL a mentionat ca suma este fixa: "Suma este fixa, 670 de lei, deci nu trebuie sa o recalculam sau altceva. Anul asta atata este, pentru ca asa este legea", a mai spus Eugen Nicolaescu.

In luna noiembrie 2013, Guvernul a anuntat ca medicii rezidenti vor primi, pe toata perioada rezidentiatului, o bursa in fiecare luna, a carei valoare este de 670 de lei neimpozabili, adica circa 150 de euro.

Guvernul ingheata salariile bugetarilor in 2014 - Bani in plus doar pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti (Video)

Suma nu va fi inclusa in salariul brut, nu va fi supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.

In Romania exista aproximativ 14.000 de medici rezidenti, acestia fiind singura categorie din sistemul de sanatate carora li s-au marit veniturile in anul 2014. Chiar si cu bursa lunara, venitul unui medic rezident debutant nu va fi mai mare de 1.700 de lei pe luna, adica mai putin de 400 de euro.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Eugen Nicolaescu burse rezidenti, #Nicolaescu burse medici rezidenti, #plata bursa medici rezidenti, #burse lunare medici rezidenti , #ministrul Sanatatii