Nicolaescu: Medicii din spitalele publice ar putea castiga peste 1.000 de euro

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 11:46
3270 citiri
Nicolaescu: Medicii din spitalele publice ar putea castiga peste 1.000 de euro

Salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, insa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a spus ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".

"Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata. Astazi, spunem ca un medic lucreaza intr-un spital public, atat. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de ras. Daca mai are timp, poate avea si un cabinet privat sau poate sa lucreze la un spital privat, doua-trei ore.

Dar, din pacate, sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public", a acuzat demnitarul, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Ministrul Sanatatii a explicat, in acelasi context, ca prin noua lege, medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore si primesc 3.000 de lei.

"Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile", a adaugat Nicolaescu, precizand ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc.

Astfel, noua lege va prevede, potrivit lui Nicolaescu, si optiunea ca medicul sa lucreze cu jumatate de norma in sistemul public si cu jumatate in cel privat. "Dar cei care vor lucra in privat nu vor mai avea voie sa plimbe pacientii intre spitalul public si privat, iar in acest sens va fi nevoie de un sistem prin care sa fie urmarit bolnavul", a subliniat ministrul.

Nicolaescu a mentionat si o a treia varianta pentru care vor putea opta medicii. "Ar fi aceea prin care un anumit chirurg sa nu vrea sa lucreze angajat, ci sa opteze sa faca zece operatii la Cluj, altele la Iasi, altele in Bucuresti. Atunci, chirurgul isi negociaza tariful. In tot acest context, problema este cum reglementam ca sa nu existe abuzuri", a mai spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, dupa aplicarea acestei legi pe criterii la care se adauga si cele de competenta, care pot sa aduca si alti bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe luna.

Noua lege ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nicolaescu lege medici salariu, #Nicolaescu bani medici, #salariu medici spital stat , #ministrul Sanatatii