Nicolaescu: Medicii romani, inegal repartizati pe zone geografice

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:53
1542 citiri
Nicolaescu: Medicii romani, inegal repartizati pe zone geografice
Foto: Adevarul

Numarul de medici la mia de locuitori in Romania este la nivelul mediei inregistrate in Uniunea Europene, insa acestia sunt inegal repartizati pe zone geografice, a afirmat luni ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Suntem pe locul intai in UE la numarul de absolventi de medicina. Dar, in acelasi timp, cand termina acesti tineri, noi avem un numar de locuri limitate la rezidentiat si, ca atare, suntem o tara care face cu buna stiinta someri cu sase ani de studii universitare.

Statistic vorbind, media pe care o are Romania de medici la mia de locuitori este identica cu media pe care o are UE la mia de locuitori. Numai ca noi avem dezechilibre in repartizarea numarului de medici pe zone geografice. Aici avem o problema", a afirmat Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu vrea ca o parte din RCA sa ajunga la Sanatate - Vezi motivul

Ministrul Sanatatii a propus cateva masuri pentru ca tinerii absolventi de medicina sa intre mai repede in sistem.

"Schimbam complet conditiile de acces la rezidentiat, schimbam complet statutul absolventului de medicina. Cei care termina facultatea de medicina, pe care-i numim doctori, intra doi ani de zile in activitatea de internat.

Obligatoriu cei doi ani de zile vor fi module de trunchi comun pentru toate specialitatile medicale. Dupa ce se termina doi ani, doctorul care acum este matur poate sa isi dea seama cu adevarat care sunt deprinderile, care sunt aptitudinile, care sunt dorintele profesionale si va putea sa opteze", a explicat ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, ulterior se va da un examen de admitere la specialitate, care va fi examen national.

Medicii picheteaza luni sediile Ministerului Finantelor si Ministerului Sanatatii (Video)

"Vom mentine si trunchiul comun, si specialitatea exact pe normativele UE si dupa aceea vom da examen national de specialist. Credem ca in felul acesta putem sa acoperim deficitul de specialitati cu medici acolo unde avem nevoie, inclusiv in acele zone, introducand mai serios si mai substantial si rezidentiatul pe post", a mai spus Nicolaescu.

El a precizat ca Ministerul Sanatatii este in faza de finalizare a proiectului de lege pe aceasta tema, care probabil in circa doua saptamani va fi trimis la Guvern si Parlament.

"Nu vreau nimic din ceea ce inseamna reforma sa treaca prin ordonanta de urgenta. Totul vreau sa mearga prin Parlament, democratic, sa aiba loc dezbateri si proiectele de lege sa iasa asa cum trebuie si are nevoie aceasta tara", a mai declarat Nicolaescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Nicolaescu medici, #medici regiuni geografice, #medici repartizati inegal , #ministrul Sanatatii