Nicolaescu s-a intalnit cu managerii spitalelor, in cautarea unor solutii

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 20:51
1877 citiri
Nicolaescu s-a intalnit cu managerii spitalelor, in cautarea unor solutii
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si managerii spitalelor private vor incerca sa gaseasca masuri pentru asigurarea serviciilor de calitate necesare pacientilor, dar si cele mai bune solutii de finantare in 2013, informeaza Ministerul Sanatatii (MS).

Nicolaescu a avut vineri o prima intalnire cu managerii ai spitalelor private.

In cadrul discutiilor, s-a convenit ca partile vor incerca sa gaseasca masuri pentru asigurarea serviciilor de calitate necesare pacientilor, dar si cele mai bune solutii de finantare in 2013.

Totodata ministrul Sanatatii si-a exprimat dorinta de dialog continuu cu reprezentantii mediului privat pentru ca impreuna sa construiasca un cadru cat mai predictibil pentru viitor, se arata in comunicatul MS.

De asemenea, ministrul Sanatatii le-a reconfirmat acestora ca in discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) nu a fost abordat subiectul finantarii spitalelor private.

Saptamana viitoare, reprezentantii mediului privat se vor reintalni cu ministrul Sanatatii, pentru a prezenta propuneri concrete cu privire la temele de interes din domeniul sanitar, a mai precizat sursa citata.

La intalnirea de vineri cu Nicolaescu au participat presedintele Asociatiei pentru Sanatate din Romania, Cristian Hotoboc, vicepresedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania, Cosmin Alexandrescu, directorul Euromedica Hospital, Sergiu Petrut, managerul Spitalului Clinic Pelican Oradea, Ovidiu Cacuci, si dr. Radu Deac, de la Centrul Medical Nova Vita Targu Mures.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat anterior ca spitalele private vor primi bani pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt unitati unice sau au specialitati unice in zona.

Potrivit unei note a MS prezentata Guvernului in 16 ianuarie, doar 20% dintre romani au veniturile necesare accesarii serviciilor medicale private, astfel ca, prin finantarea spitalelor particulare din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, scad sansele celor cu bani putini de a beneficia de servicii medicale de calitate.

Nota MS a fost prezentata dupa ce ministrul Sanatatii a declarat, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.

Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata "nu si-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe "ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta".

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) aloca spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi dati spitalelor private vor fi repartizati pentru programele de terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si trauma.

Intentia MS a generat puncte de vedere divergente. Spitalele publice agreeaza sistarea alocarii de fonduri catre spitalele private, in timp ce unii particulari spun ca masura va afecta pacientii si va creste costurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Eugen Nicolaescu finantare spitale, #Nicolaescu spitale private bani , #ministrul Sanatatii