Reforma comunista a liberalului Nicolaescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 12:58
3812 citiri
Reforma comunista a liberalului Nicolaescu

Dincolo de zgomotul si furia ultimelor zile, pare sa nu fi sesizat prea multa lume ca Ministerul Sanatatii, condus de un liberal, se zice, se pregateste sa faca o reforma absolut comunista a sanatatii, pe principiul platesc fraierii, consuma desteptii.

Adica se anunta un jaf de proportii in detrimentul celor care platesc asigurari de sanatate si o invitatie catre evaziune pe masura.

Faptul ca, in sfarsit, cineva a pus pe masa un proiect al pachetului de baza de servicii medicale de care beneficiaza un pacient ar trebui sa fie un pas inainte. Pentru ca fara acest pachet nu exista temelia reformei si nici nu au cum sa isi ia elan asigurarile private de sanatate.

Nu e neaparat o problema nici faptul ca Eugen Nicolaescu a optat pentru un pachet limitativ, nu cel pe lista de asteptare, asa cum se intampla in majoritatea tarilor europene. Cea mai mare problema este alta. Si anume ca de acest pachet de baza beneficiaza toti pacientii, indiferent daca platesc sau nu asigurari de sanatate.

Adica, mai pe romaneste, indiferent daca platesti luna de luna asigurari de sanatate sau nu le platesti, de acele servicii de baza beneficiezi oricum.

"Prin egalizarea drepturilor celor asigurati in sistemul de stat cu cei neasigurati, se anuleaza de fapt tot efortul financiar al statului de concepere si implementare a cardului electronic de sanatate, ce devine inutil. Cardul era garantia accesului contribuabilului la toate serviciile medicale din sistemul sanitar.

Este un act inechitabil intre cei care platesc si cei care nu o fac, ce incurajeaza evaziunea fiscala si munca la negru si care blocheaza procesul de informatizare si transparentizare a costurilor in sanatate - esential pentru combaterea fraudelor", a explicat pentru Ziare.com, dr Dragos Serban, ministrul Sanatatii in guvernul alternativ al PDL.

E simplu si limpede de inteles: de ce sa dau eu lunar bani pentru asigurarea de sanatate, cand beneficiez de acelasi lucru ca si cel care nu da niciun ban? Sunt mai fraier? Mai cu mot? Raspunsul se va traduce cu siguranta intr-o evaziune fiscala de proportii care va diminua banii Casei de Sanatate in loc sa ii aduca fonduri suplimentare.

Efectul va fi resimtit din plin si la nivelul spitalelor. "Fara a face estimarile financiare ale banilor in plus ce vor trebui cheltuiti, pachetul va aduce costuri suplimentare mascate unitatilor sanitare prin obligativitatea furnizarii de servicii in afara urgentei pentru cei neasigurati. Legislatia propusa nu doar ca nu va aduce categoric fonduri suplimentare in sistem, ba chiar va mai goli buzunarele cetatenilor prin plati directe pentru servicii, pentru tot ce depaseste pachetul de baza si chiar generand cheltuieli bugetare in plus", a explicat dr. Dragos Serban.

Asadar, in loc sa faca ordine in sistem, ministrul Sanatatii face un exercitiu populist de proportii, cu dedicatie pentru cei multi, neplatitori, dar cu drept de vot si in defavoarea celor putini si cinstiti care platesc asigurari de sanatate si care nu mai au niciun motiv sa plateasca.

Impovarand sistemul si cu servicii pentru neasigurati, de unde spera sa gaseasca ministrul Nicolaescu bani pentru sporirea salariilor medicilor? Sau pregateste o majorare a contributiei pentru sanatate pe care oricum nu o va mai plati prea multa lume.

O asemenea initiativa a lui Barack Obama a blocat practic bugetul SUA. Dar acolo subiectul este luat in serios asa cum ar trebui, iar opozitia la guvern e foarte puternica. La noi, opozitia de-abia se face auzita, iar opinia publica e interesata de totul si cu totul altceva. Si poi se mira ca spitalele se golesc de medici, medicamente si aparatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#pachetul de baza servicii medicale, #reforma Sanatatii Nicolaescu , #ministrul Sanatatii