Sanatatea se reorganizeza - Nicolaescu anunta aproape 4.000 de disponibilizari

Sambata, 16 Martie 2013, ora 14:01
18114 citiri
Sanatatea se reorganizeza - Nicolaescu anunta aproape 4.000 de disponibilizari
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat explicatii, sambata, in legatura de reorganizarea institutiei pe care o conduce.

Oficialul a estimat ca masurile pe care le propune vor aduce 50 de milione de euro in plus, bani care vor ramane tot in sistemul de sanatate, insa a precizat ca reorganizarea va insemna si aproximativ 3.000-4.000 de locuri de munca disponibilizate.

"Din pacate, in ultimii ani, ne-am obisnuit sa nu spunem lucrurilor pe nume. Sa vorbim in parabole. Reforma in sanatate nu mai poate fi amanata. Anul 2013 va fi anul schimbarilor radicale. Ceea ce incepem acum este un prim pas. Reforma nu se face in interiorul grupurilor, ci de noi numai in interesul cetateanului", a declarat Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.

Directiile de sanatate publica (DSP) si Casele Judetene de Sanatate urmeaza a fi inlocuite cu autoritati regionale, care vor avea in subordine 34 de oficii judetene de sanatate publica.

Sanatatea, data afara din Casa: Ajuta masura anuntata de Nicolaescu? - sondaj Ziare.com

"Vom duce sediile autoritatilor regionale acolo unde avem universitati, unde avem competenta si profesionisti, oameni care pot sa dea cu adevarat valoare muncii pe care o desfasoara in structurile administrative. Astfel, se pot stabili mai bine normele, procedurile. Poate fi cu adevarat un control obiectiv", a adaugat ministrul liberal.

"Noi putem sa aducem cati bani dorim in sanatate, daca nu controlam modul in care se utilizeaza acesti bani, in special pe legalitate si economicitate, atunci niciodata nu vor fi de ajuns", a continuat seful de la Sanatate, apreciind ca procesul de reforma reprezinta "reproiectarea componentelor de baza din sistemul de sanatate".

Care sunt obiectivile lui Nicolaescu

Potrivit lui Nicolaescu, reorganizarea din Sanatate a fost gandita cu mai multe obiective.

"Primul si poate cel mai important este acela de apropierea sistemului public de cetatean prin diminuarea birocratiei, printr-un acces mai mare al cetateanului la autoritatile de pe plan local, regional sau national, si totodata sa micsoram numarul de acte, de hartii, care se cer oamenilor", a explicat liberalul.

In acest sens, Nicolaescu a dat mai multe exemple. "Unui pensionar care sa i se ateste calitatea de asigurat, legea spune ca este nevoie numai de talonul de pensie. Cu toate acestea, birocratii de pe plan local ii cer toate hartiile posibile si imposibile.

Un medic care are contract cu o casa de asigurari de peste 10 ani a depus la acea institutie un dosar cu toate documentele prevazute de normele stufoase si in permanenta modificare. Cu toate acestea, desi exista acolo toate aceste hartii, in fiecare an, cand incepe un contract nou, aceluiasi medic i se cere din nou acelasi vraf de documente si hartii", a continuat Nicolaescu.

Ministrul a lansat si un atac dur la adresa birocratilor.

"Birocratii, ca sa isi justifice locurile de munca, de fiecare data cer aceleasi hartii, si in felul acesta ei sunt utili, ei sunt importanti si mai ales ei sunt cei care dicteaza, pentru ca sunt tari, sunt puternici, acolo pe plan local", a apreciat Nicolaescu.

"Eu cred ca prin actiunea de restructurare noi putem sa economisim bani", a punctat Nicolaescu.

Unde se duc banii economisiti?

Ministrul a reiterat ca banii care se vor economisi din reorganizarea sistemului vor ramane tot la Sanatate.

"Ce vom face cu banii economisiti: unii se vor duce la programul de oncologie, dar si alte programe nationale care au nevoie de acesti bani. Putem sa gasim bani fara sa apelam la banii din buget", a completat seful de la Sanatate.

Ministerul Sanatatii lanseaza in dezbatere publica proiectul de reorganizare a institutiei

Ministrul a mai declarat ca reorganizarea de la Sanatate va aduce sistemului sanitar romanesc economii de pana la 50 de milioane de euro.

"Estimarile noastre arata ca prin aceste masuri se vor economisi 20 de milioane de euro de la bugetul Ministerului Sanatatii, prin desfiintarea Directiilor de Sanatate Publica Judetene, si 30 de milioane de euro de la bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Acesti bani se vor intoarce in sistemul sanitar, dar pe servicii medicale, nu pe birocratii", a mai spus Nicolaescu.

"Din personalul care astazi exista la Directiile de Sanatate Publica, o parte din el va trece la consilii judetene, o alta parte se va duce la autoritatea regionala, o parte din persoanlul medical va fi absorbit de institutiile de pe plan local, unde toata lumea stie dar nu zice ca avem deficit de personal calificat, o cota parte mai mica si probabil un personal mai putin calificat va putea fi disponibilizat. Cautam solutiile pentru ca acesti oameni sa sufere cat mai putin", a mai declarat ministrul Sanatatii, estimand ca vor fi disponiblizate in jur de 3.000 - 4.000 de persoane.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca la inceputul saptamanii viitoare urmeaza sa aiba discutii cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar pana la 15 mai toate actele normative necesare acestor modificari sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Ce inseamna, de fapt, reorganizarea

Nicolaescu a anuntat recent o serie de masuri printre care o noua structura a ministerului, care va avea doar 255 de posturi, dar si crearea autoritatilor regionale de sanatate publica, opt la numar.

Fiecare dintre acestea va fi ordonator secundar de credite si va coordona implementarea politicilor de sanatate publica. Potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului, cele 8 autoritati regionale de sanatate publica au in subordine 34 de Oficii judetene de sanatate publica (OJSP).

De asemenea, serviciile judetene de ambulanta, care functioneaza tot in subordinea directa a MS, se reorganizeaza in opt servicii regionale de ambulanta, structuri cu personalitate juridica si in subordinea carora functioneaza 33 de statii judetene de ambulanta.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, inca de marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate, masura urmand sa aduca, in opinia lui, economii la buget.

Nicolaescu a mai spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari in Sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.

Reprezentantii Federatiei Sanitas au declarat ca vor solicita Ministerului Sanatatii semnarea unui acord care sa garanteze ca reorganizarea directiilor de sanatate publica si caselor de asigurari de sanatate publica judetene se va face cu consultarea federatiei si ca economiile obtinute vor fi redistribuite in sistem.

In casele de asigurari de sanatate si in directiile de sanatate publica judetene lucreaza in prezent aproximativ 8.000 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicolaescu explictii reorganizare, #reorganizare Sanatate disponibilizari, #desfiintare CAS judetene DSP , #ministrul Sanatatii