Eugen Nicolaescu explica schimbarea lui Chiliman si anunta ce urmeaza - Interviu

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 20:44
10018 citiri
Eugen Nicolaescu explica schimbarea lui Chiliman si anunta ce urmeaza - Interviu
Foto: PNL.ro

Noul lider al PNL Bucuresti, deputatul Eugen Nicolaescu, a explicat, pentru Ziare.com, cum s-a conturat decizia ca Andrei Chiliman sa fie schimbat de la conducerea filialei. El a precizat ca nu poate interveni in conflictul acestuia cu Crin Antonescu, dar este convins ca nu va parasi partidul si il va sprijini in batalia electorala.

Eugen Nicolaescu a anuntat ca se poarta negocieri cu conducerea PSD Bucuresti premergatoare stabilirii candidatilor USL la sectoare, dar si definitivarii listelor pentru Consiliul General si consiliile de sector.

"Am si avut un contact telefonic ieri cu prietena mea Cati Andronescu si i-am spus ca ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare, pentru ca pana atunci vreau sa ne facem ordine la noi in curte, in PNL", a explicat Eugen Nicolaescu in interviul acordat Ziare.com, in care a anuntat care sunt obiectivele de campanie ale USL Bucuresti si a admis ca nu exclude dezertarile din filiala PNL a carei conducere a preluat-o luni.

- De ce a fost inlaturat Andrei Chiliman de la sefia PNL Bucuresti? Este atat de grea batalia electorala pentru Capitala, s-a considerat ca nu poate face fata?

Bucurestiul este cea mai grea organizatie pe care o are orice partid politic. In al doilea rand, pentru a putea obtine performanta, rezultatele dorite, este obligatoriu nevoie sa iti dedici foarte mult timp tuturor activitatilor din toate sectoarele, nu doar din unul singur.

Andrei Chiliman, am spus si o repet, este, din punctul meu de vedere, un primar foarte bun. Este un candidat cu un potential real de a recastiga alegerile in sectorul 1. Dar alegerile nu se castiga singure, pentru alegeri trebuie sa muncesti si sa fii foarte des, daca se poate 24 de ore din 24, alaturi de cetateni. Sa poti sa conduci o asemenea campanie, cu eforturi atat de mari, si in acelasi timp sa te ocupi si de coordonarea celorlalte sectoare, este greu intr-o situatie complicata cum este aceasta.

Nu uitati ca noi lucram acum si intr-o alianta, in USL, unde e nevoie de multe intalniri, de armonizarea pozitiilor, unde este nevoie de unitate, de timp foarte mult pentru toti cei care contribuie la coerenta campaniei pe Bucuresti.

Cred ca sunt motive suficiente sa se inteleaga ca schimbarea lui Andrei Chiliman nu este o sanctiune, ci dimpotriva, din punctul meu de vedere, este o posibilitate de intarire o data a activitatii lui de campanie electorala si doi o intarire a activitatii PNL la nivelul conducerii Bucuresti.

- Veti incerca sa discutati cu domnul Chiliman sau asteptati ca dansul sa ia o decizie in termenul dat luni seara de liderul PNL, Crin Antonescu?

Din punctul meu de vedere, daca exista o anume tensiune, ea exista intre domnul Chiliman si domnul Crin Antonescu. Eu, din pacate, nu am niciun atribut in acest conflict, pentru ca, daca as fi avut, poate ca as fi contribuit si eu cu ceva.

Sigur, eu o sa incerc sa il rog pe Andrei Chiliman sa vina alaturi de organizatia municipala atunci cand este nevoie, atunci cand vom avea de intreprins actiuni comune, cand vom incerca sa facem actiuni care sa fie coerente la nivelul Capitalei cu toti candidatii. Atunci Andrei Chiliman va fi un om pe a carui experienta ne putem baza, pe a carui inteligenta politica ne putem baza.

- Inseamna ca sunteti increzator ca nu va demisiona din PNL...

Eu nu cred ca Andrei Chiliman va pleca din PNL, asa cum il cunosc eu, cel putin. El este un liberal convins, el nu poate fi altceva, si a muncit mult pentru PNL, a fost rasplatit cu multe demnitati de catre PNL. Eu cred ca este o legatura foarte stransa si nu poate fi atat de usor abandonata.

- Credeti ca declaratiile si reactiile de luni ale domnului Chiliman au fost "la cald" si ca dansul va accepta actuala situatie?

Am spus-o. Sunt declaratii firesti si normale pe care oamenii le fac atunci cand sunt suparati sau cand se considera nedreptatiti. Poate chiar sunt, din punctul lor de vedere, nedreptatiti. Dar dupa asemenea momente de tensiune, de incalzire, urmeaza ratiunea, iar Andrei Chiliman este un om rational.

- Cand si cum vor fi decisi candidatii USL pentru sectoare? In presa s-a speculat pe seama faptului ca nemultumirile legate de acest subiect au condus la "episodul Chiliman".

In principiu dorim ca saptamana viitoare sa putem sa finalizam desemnarea candidatilor pentru functia de primar la cele 6 sectoare.

Ca sa fie lucrurile clare, vreau sa va spun ca, evident, negocierile se poarta la nivelul celor doua partide avand in vedere importanta candidaturilor din Bucuresti, dar, in acelasi timp, organizatiile municipale PNL, PSD si PC vor sta la masa si vor incerca sa identifice cat mai multe solutii posibile de castig, de reusita, care vor fi puse dupa aceea in discutia conducerilor centrale ale celor doua partide.

Cu alte cuvinte, rolul organizatiilor municipale este "de laborator", de a identifica, de a selectiona, de a evalua si de a face propuneri. Si din mai multe propuneri sigur se va gasi cea mai potrivita.

In acest sens, noi ne vedem astazi la nivelul Consiliului de Coordonare al USL Bucuresti sa facem o prima evaluare, urmand ca dupa Sfintele Sarbatori ale Pastelui sa ne reintalnim deja cu, probabil, o serie de concluzii si pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa incercam sa avem propuneri formulate.

Ganditi-va la un alt lucru care este la fel de important. Pe langa cei 6 candidati la functia de primar noi trebuie sa desemnam candidatii pentru functiile de consilieri generali ai municipiului Bucuresti si de consilieri locali ai celor 6 sectoare, pentru ca nu poti sa lasi un primar fara sa aiba si o majoritate in consilii.

Noi am spus ca il sustinem pe Sorin Oprescu, dar in acelasi timp trebuie sa facem toate eforturile sa ii propunem candidati pentru consilieri generali oameni competenti, seriosi, care sa il ajute si sa nu il incurce, cu care sa poata sa faca marile proiecte ale Bucurestiului.

- Cine face parte din acest Consiliu de coordonare?

La PNL sunt cei sase sefi de sectoare, eu si Mariana Campeanu, ca presedinte si respectiv vicepresedinte. Noi colaboram cu consiliul pe Bucuresti al PSD, care, dupa cum stiti, este condus acum de doamna Ecaterina Andronescu. Am si avut un contact telefonic ieri cu prietena mea Cati Andronescu si i-am spus ca ne vom intalni la inceputul saptamanii viitoare, pentru ca pana atunci vreau sa ne facem ordine la noi in curte, in PNL.

Intai trebuie sa ne luminam asupra tuturor directiilor pe care noi ni le propunem, care noi credem ca sunt fezabile si dupa aceea sa stam la masa cu cei de la PSD Bucuresti si sa reunim toate propunerile pe care le consideram cele mai potrivite si dupa aceea sa tragem concluzii, pe care sa le ducem la nivelul conducerii centrale a USL si al celor doi co-presedinti.

- Vor exista astfel de discutii si cu staff-ul de campanie al lui Sorin Oprescu? Ce obiective electorale comune va propuneti?

Mi se pare ca este absolut corect sa vorbim cu domnul Sorin Oprescu, dar dupa ce noi ne facem lectiile inauntrul nostru. Nu cred ca Sorin Oprescu are timp sa isi piarda timpul pe discutii premergatoare. Pe lucruri conturate, sigur ca trebuie sa fie alaturi de noi si impreuna sa decidem ce este mai bine.

Pentru ca noi incercam sa maximizam efectul electoral al actiunii USL. Daca noi nu vom obtine o majoritate substantiala si evidenta pentru Bucuresti, atunci proiectele nu vor fi realizate, vor fi in continuare blocate, intoarse din drum.

Acesta este obiectivul pe care il avem. Sa punem la aceasta mare "caruta" oameni cat mai competenti si cu dorinta cat mai mare de a face lucruri bune.

Obiectivul este sa castigam alegerile intr-un mod foarte, foarte evident si decisiv, astfel incat sa ne putem sa ne putem aplica toate programele si proiectele pe care Bucurestiul le merita. Sorin Oprescu are un plan, ne-a spus in mare parte in ce consta, si noi avem o serie de proiecte ale noastre. Nu facem altceva decat sa armonizam aceste aspecte.

- Ce parere aveti despre principalii adversari politici, ce sanse le dati? PDL pare cam in degringolada, iar UNPR nu e foarte bine cotat in sondaje.

Eu am pornit in viata cu un principiu si pana la varsta asta l-am promovat cu toata sinceritatea: niciodata sa nu desconsideri pe nimeni! Niciodata sa nu crezi ca adversarul tau este dinainte batut, niciodata sa nu umilesti pe cineva.

Sigur, in acest moment se vede ca PDL are o mare problema, si la nivelul tarii si la nivelul Bucurestiului, pentru ca nu poti sa faci o diferenta substantiala intre politica generala pe care o face PDL si politica pe care o face la nivel de Bucuresti. La nivel de Bucuresti stim ca l-a blocat pe Sorin Oprescu.

In acest moment, eu cred ca PDL are o mare problema, iar problema pe care noi o avem la nivel de PNL si USL este sa incercam pe acest fond de pierdere vizibila electorala sa castigam cat mai mult, pentru ca majoritatea de care vorbeam sa fie cat mai confortabila astfel incat nimeni sa nu ne mai incurce.

- Exista vreun risc ca episodul Chiliman sa se incheie in mod neplacut pentru PNL? Eventual sa dezerteze unii consilieri, poate chiar alaturi de Andrei Chiliman?

Eu cred ca in acest moment discutiile sunt inchise. Asa cred. Sigur, vor fi, probabil, asa cum se intampla de 22 de ani incoace, dar si in alte tari, oameni care vor fi nemultumiti pentru ca nu se vor regasi pe listele de consilieri, locali sau generali. Vor fi probabil asemenea situatii, ele fac parte din firescul in care functioneaza un partid.

Problema este ca noi sa avem intelepciunea ca aceste nemultumiri sa fie minoritare si nu majoritare. Eu cred ca la experienta de viata pe care o am, la experienta politica pe care am castigat-o pana in prezent, faptul ca am fost 8 ani sef de organizatie la judetul Mures, unde am reusit sa cresc scorul electoral de 15 ori, cred ca lucrul cu oamenii m-a facut sa fiu prudent, atent, sa fiu un mediator, sa incerc sa ii adun pe oameni si sa nu ii despart. Asta imi da speranta ca, daca vom avea mici pierderi, ca urmare a unor nemultumiri personale, acestea sa fie nesemnificative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#schimbare Chiliman PNL Bucuresti, #Eugen Nicolaescu candidati sectoare, #USL candidati Bucuresti , #PNL
Comentarii