Liberalilor a inceput sa li se bata ochiul stang (Opinii)

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 15:42
11514 citiri
Liberalilor a inceput sa li se bata ochiul stang (Opinii)
Foto: Arhiva

Oare ce i-o fi venit liberalului Eugen Nicolaescu sa declare, in plina campanie antiprezidentiala, ca trebuie reevaluata "promisiunea liderului liberal Crin Antonescu de a se retrage din politica, daca Traian Basescu nu va fi demis la referendum"?

Legislatia Ponta-Felix-Crin

Argumentul ca asta ar avea la baza "modificarea Legii Referendumului" este mai mult decat subtire. Subtirel de tot. Legea n-a fost modificata. Ea este asa de cand e lumea. Asa s-a aplicat si in 2007, asa era si pana mai ieri-alaltaieri, cand a maltratat-o USL, facand harcea-parcea legislatia constitutionala si punand, in loc, legislatia Ponta-Felix-Crin.

Ca urmare, nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat numai faptul ca n-a prins smecheria USL, iar, daca Antonescu pe smecherie a contat cand a promis sa se retraga din politica in caz de esec, atunci chiar ca merita sa se retraga din politica - si, as zice, i-ar putea lua cu el si pe Ponta, pe Nicolaescu si alti cativa.

A trebuit sa se deranjeze insasi Europa, sa lase deoparte zapacelile grecesti, spaniole sau italiene, ca sa se ocupe de referendumul romanesc, cu care ii da de lucru habarnamistul in drept Ponta.

Nu pare Eugen Nicolaescu omul care sa fi inventat roata, dar nici nu-l cred atat de naiv incat sa-si inchipuie sincer ca afirmatia colegului sau Crin ar trebui reevaluata, urmarea modificarii unei legi, care nu s-a modificat.

Mai castiga Traian Basescu un referendum?

Mi se pare, mai curand, ca Nicolaescu are presimtiri rele cu privire la referendum. N-as exclude ideea ca a facut chiar vreun sondaj recent, descoperind ca Basescu, odata suspendat, a pornit pe aceeasi linie ascendenta, ca si in 2007.

Ar fi si explicabil. Autorii suspendarii s-au facut de tot spanacul, mai rau decat cei de atunci. In '07, nu ne-a chemat Europa la ordin, n-am intrat in vizorul cancelarului german, nu ne-a balacarit intreaga presa din lume, acuzandu-ne de lovitura de stat si aratand cu degetul spre un premier acuzat de fals si impostura.

Atunci, am fiert in suc propriu, iar Basescu - pronosticat initial tot cu vreo 15% - a castigat in doua feluri: pe de o parte pentru ca romanilor le-a fost lehamite si nu s-au prezentat destui, iar pe de alta parte pentru ca cei care s-au prezentat l-au sustinut cu aproape 75%.

Acum, dupa aproape o saptamana de campanie, liberalilor li se bate ochiul stang. Cine e la curent cu folclorul stie ca, atunci cand ti se bate ochiul stang, e a paguba. S-ar putea ca in mintea domnului Nicolaescu sa fi aparut chiar scenariul infricosator de dupa un referendum castigat a doua oara de acelasi Basescu.

Cine n-are seniori sa-si cumpere

Pentru cei care au organizat puciul, ar fi o lovitura de maciuca. Un al doilea referendum ne-ar pune in Cartea Recordurilor si ar arunca USL in derizoriu, cu Antene cu tot.

Sa nu uitam ca USL s-a nascut nu din dragostea nevinovata dintre stanga si dreapta, ci numai din pofta nestavilita de a-l inlatura pe presedintele ales si reales. Victoria presedintelui ar desfiinta insasi obiectul existentei USL. Uniunea ar ramane sa fie mancata dinauntru, partid cu partid.

Nu va fi nevoie sa se retraga Antonescu. Ii vor da un branci chiar cei care-l aduleaza astazi. Orice liberal increzator si in doctrina, nu numai in ciolan, le va da dreptate seniorilor partidului: Ionescu Quintus si Radu Campeanu.

Singura salvare a liberalilor, ca sa mai existe, va fi apropierea de PDL, ceea ce nu exclud si cred ca acest scenariu exista deja in mintea agera a lui MRU, care poate isi face deja socoteala pe cine va primi, cine trebuie sa treaca, mai intai, prin purgatoriu si cine ramane sa se duca direct acolo, unde chiar si Dante spunea ca nu exista speranta.

E greu sa-l scoti pe Iliescu de la naftalina

Ii prevad lui Ponta o soarta mai trista decat lui Antonescu. Mancatoria din interiorui partidului de stanga este mult mai apriga decat a celui de dreapta. Chiar si pretendentii la scaunul partidului sunt incomparabil mai multi, desi acum nu apare niciunul, dupa ce au vazut cu totii purgatoriul prin care a trecut Geoana.

Din pacate, PSD n-are un PDL de care sa se lipeasca. Culmea ar fi sa se lipeasca de PC, care, cat de cat, are o sustinere TV. Dar, daca justitia va functiona cu adevarat, cum se lauda Traian Basescu, si daca Voiculescu-Felix va pleca de acasa, transportat cu fularul la gat in plina vara, atunci nu mai ramane alta salvare decat sa-i cheme Iliescu pe mineri, ca sa faca ordine in statul de drept - ceea ce nu pare sa mai fie de actualitate.

Fireste, scenariul de mai sus e o simpla varianta, posibila numai daca gura liberalului adevar graieste, atunci cand i se bate ochiul stang.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Eugen Nicolaescu Antonescu demisie, #PNL referendum demitere Basescu, #PNL alianta PDL Ungureanu , #PNL