Nicolaescu: In liste nu pot fi mai mult de 14,8-14,9 milioane de votanti, cvorumul e intrunit

Luni, 20 August 2012, ora 21:29
2686 citiri
Nicolaescu: In liste nu pot fi mai mult de 14,8-14,9 milioane de votanti, cvorumul e intrunit
Foto: oron.ro

Datele centralizate de Guvern si trimise Curtii Constitutionale arata ca a fost atins cvorumul pentru referendum, din moment ce pe listele electorale permanente "nu au cum sa figureze mai mult de 14,8-14,9 milioane de cetateni", a declarat luni viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.

"Ce stim astazi, ca urmare a cifrelor pe care Guvernul le-a comunicat CCR? (...) Daca plecam de la aceste date, vom asista la urmatoarea concluzie. S-a vehiculat la inceput o suma de circa 18,2 milioane de cetateni cu drept de vot. Daca din aceasta valoare scadem circa 3,15 milioane care nu au acte de identitate, care au resedinta stabilita in strainatate sau care au drepturi electorale interzise, ajungem la circa 14,8 - 14,9 milioane de persoane care pot fi inscrise in listele electorale permanente.

Cu alte cuvinte, ceea ce noi stiam demult astazi se demonstreaza, anume ca in listele electorale permanente nu au cum sa figureze mai mult de 14,8 - 14,9 milioane de cetateni, care reprezinta, conform hotararii CCR, cvorumul necesar pentru a fi considerat ca s-a desfasurat in conditii legale referendumul.

In consecinta, s-au prezentat aproximativ 60% din liste si au votat pentru demiterea presedintelui aproximativ 53% din populatia aflata in liste. Veti vedea ca de fapt pentru demitere au votat mai mult decat 50% plus unu din cetatenii aflati pe liste, deci mult mai mult decat cvorumul necesar", a declarat Nicolaescu.

Liberalul a precizat ca cetatenii romani cu drept de sedere in alt stat nu au ce sa caute pe listele electorale permanente. "Cel care are drept de sedere nu se gaseste pe teritoriul Romaniei. Cum sa fie pe lista electorala permanenta? Scuzati-ma, va rog, putem sa interpretam cum vrem noi, dar un om nu poate sa fie in doua locuri in acelasi timp, nu are cum.

Daca s-a hotarat sa isi faca resedinta in Spania, sta in Spania. Are un buletin in continuare in Romania, dar el nu locuieste in Romania, ce sa caute pe lista electorala permanenta din comuna nu-stiu-care? Nu va dati seama ca este o absurditate, este o chestie anormala?", a precizat Nicolaescu.

In opinia acestuia, primul lucru pe care va trebui sa il faca viitoarea majoritate parlamentara este sa clarifice legislatia electorala. "Eu am curajul sa recunosc ca toate Guvernele si toate Parlamentele de pana acum au umblat in legislatia electorala dupa propriile interese si au creat confuzii in loc sa faca o legislatie clara. Eu cred ca primul lucru pe care va trebui sa il faca viitorul Guvern, viitorul Parlament care va rezulta in urma alegerilor din toamna, este sa duca la clarificari in toata legislatia electorala si atunci putem sa avem o mie de referendumuri fara sa avem interpretari", a punctat Nicolaescu.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca 3.052.397 de cetateni romani au drept legal de sedere in afara Romaniei, conform datelor centralizate de Ministerul Afacerilor Externe, dar nu se poate spune exact cati dintre acestia sunt majori, pentru ca unele state nu au trimis date defalcate.

Guvernul a trimis datele CCR: 35.000 de romani - radiati de pe liste, 3 milioane - legal in strainatate

Ponta a adaugat ca 34.654 de persoane aflate pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie vor fi radiate, deoarece acestea nu ar fi trebuit sa se afle pe acestea din diferite motive.

Din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendumul din 29 iulie un numar de 8.459.053, reprezentand 46,24%. Din acestia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Eugen Nicolaescu romani strainatate liste, #referendum romani strainatate Eugen Nicolaescu, #Eugen Nicolaescu cvorum referendum , #PNL