Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nicolaescu: Un deficit de 2% este o condamnare a economiei romanesti

Joi, 05 Martie 2009, ora 22:41
1013 citiri
Nicolaescu: Un deficit de 2% este o condamnare a economiei romanesti

Vicepresedintele PNL, Eugen Nicolaescu a declarat, joi, ca, in situatia creata de criza economica, un deficit de 2% al Romaniei ar fi o "condamnare a economiei romanesti sa nu se dezvolte", spunand ca un deficit de 3-3,5% ar fi "stimulativ".

"A avea un deficit bugetar de 2% in situatie de criza este o condamnare a economiei romanesti sa nu se dezvolte. A lua o astfel de decizie, din punctul nostru de vedere, este o aberatie economica. Un deficit bugetar de 3-3,5 % este mic, dar este stimulativ pentru economie", a afirmat penelistul Eugen Nicolaescu.

El a explicat ca un deficit de 3% poate fi finantat o treime din bugetul de stat, iar doua treimi ar putea fi finantate atragand fonduri europene, "pe acele domenii de investitii in care suntem eligibili".

"Atunci dam din bugetul de stat numai cofinantarea, iar finantarea mare se face din fonduri structurale, din fonduri europene. Raman fonduri disponible pentru a finanta un deficit bugetar din bugetul statului de 1-1,5%, iar diferenta se duce pe fonduri structurale, fonduri europene si fonduri de la BERD, de la BEI si alte banci internationale.

Este o optica complet diferita fata de cea pe care o foloseste guvernul actual. Este singura cale pe care Romania si-o poate permite ca sa nu blocheze dezvoltarea economica, ci, dimpotriva, sa dea drumul economiei sa functioneze", a explicat Nicolaescu

PNL va depune motiune simpla, daca Guvernul nu ia masuri concrete anticriza

Pe de alta parte, deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi ca este posibil ca PNL sa depuna o motiune simpla, dupa dezbaterea publica, propusa de liberali, pe tema crizei economice de la Camera Deputatilor, daca Guvernul Boc nu va adopta masuri anticriza concrete.

"Eu sper ca Guvernul Boc sa nu vina cu o schita, sa vina cu mai mult acum, cel putin asa cred ca ar trebui sa faca. Daca nu, ii punem la dispozitie programul nostru, il lasam o perioada de timp sa il studieze, sa-l vada cum il preia, ce preia si cum preia, daca nu va fi capabil va trebui sa facem o motiune simpla, pentru ca va trebui, totusi, sa aratam tarii ca nu se face nimic in domeniul anticrizei", a afirmat Eugen Nicolaescu, adaugand ca aceasta va fi "probabil prima motiune pe care Guvernul va trebui sa o suporte din partea opozitiei".

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, la Suceava, ca premierul Emil Boc pleaca pe 10 martie la Bruxelles pentru a se "fofila" de o dezbatere programata in aceeasi zi in Parlament pe tema planului anti-criza.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#eugen nicolaescu, #deficit condamnare economie, #motiune simpla PNL , #PNL