Salarii majorate in Sanatate si Educatie UPDATE: PNL a contestat votul. Maine e sedinta BP

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 13:07
4629 citiri
Salarii majorate in Sanatate si Educatie UPDATE: PNL a contestat votul. Maine e sedinta BP
Foto: Ziare.com

PNL nu a contestat deocamdata la CCR legea adoptata, luni, in Camera Deputatilor privind majorarea salariilor in Educatie si Sanatate, pentru ca liberalii au vrut intai sa conteste chiar la conducerea Camerei Deputatilor votul dat fara cvorum.

Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL, a explicat pentru Ziare.com care sunt pasii pe care vor sa ii urmeze liberalii.

Primul pas este contestarea votului de luni la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, putandu-se chiar organiza o noua sedinta de vot.

"Deocamdata am vorbit numai de contestare la Biroul Permanent si aici contestam frauda la vot. Adica noi spunem ca toata sedinta de plen de ieri a fost organizata fara respectarea cvorumului minim de sedinta, adica 177 de deputati, fiind prezenti dupa calculele noastre maxim 168.

Deci in consecinta tot ce s-a votat ieri in plenul Camerei Deputatilor este lovit de nulitate. (...) Fiecare numara ce vrea, cat vrea si cum vrea.

(...) Dupa ce depunem contestatia la Biroul Permanent, asteptam sa se convoace si sa ne spuna daca accepta contestatia sau nu. Noi am adus probe, avem tot ce trebuie. Am numarat inca o data toate fotografiile facute in timpul votului. Mai mult decat atat ce putem sa facem decat sa dam probe?", a spus Nicolaescu pentru Ziare.com.

Cat despre contestatia la CCR, aceasta mai are de asteptat.

"La CCR vom depune contestatie, dar inca lucram la ea, ca avem mai multe argumente, pe nerespectarea constitutionalitatii.

Numai ca deocamdata stam, pentru ca daca se accepta contestarea cvorumului de sedinta, atunci legea nu mai pleaca la promulgare si nu mai avem ce contesta. Noi putem sa contestam numai cand o lege pleaca la promulgare", a precizat Eugen Nicolaescu.

Intre timp, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Guvernul ataca la CCR majorarea salariilor in Sanatate si Educatie

Deputatul PNL ne-a explicat si ce se intampla daca nu se va convoca totusi Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

"Daca nu se convoaca Biroul, ca nu vrea PSD, evident ca vom da drumul la contestare la Curtea Constitutionala imediat si ne gandim sa facem eventual o sesizare la Parchet, pe ideea de fraudare a votului.

N-avem alta varianta de lucru. Daca nu se doreste sa rezolvam problema parlamentar, in cadrul Legislativului, atunci apelam la cealalta putere in stat, la puterea judecatoreasca.

Aceasta situatie nu e a PNL, e publica, si ar trebui sa intereseze tot publicul. Mai auzisem PSD ca el doreste sa creasca salariile. Cu alte cuvinte, fac orice, fur, mint, numai sa cresc salariile. In ce tara traim?", a mai precizat deputatul.

UPDATE 1 - Liderul deputatilor PNL a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca a depus deja contestatia la Biroul Permanent al Camerei.

UPDATE 2 - Biroul Camerei Deputatilor se va reuni miercuri, la ora 10:00, pentru a lua o decizie referitoare la contestatia depusa de PNL.

Potrivit regulamentului, conducerea Camerei poate dispune reluarea unui vot, in cazul in care acesta a fost contestat de un grup, iar contestatia admisa.

Nicolaescu a comentat si declaratia lui Klaus Iohannis, care a precizat ca asteapta "pozitiv" legea la promulgare: "Domnul presedinte Iohannis n-a spus decat ca, procedural, asteapta ca legea sa ajunga la promulgare, ca orice lege. Ceea ce mi se pare corect din punctul de vedere al presedintelui".

Majorarea salariilor din Sanatate si Educatie, o lege controversata

Proiectul de lege prin care angajatii din Sanatate si Educatie ar primi mai multi bani, de la inceputul anului viitor, a fost votat, luni, in Parlament.

Proiectul a starnit dezbateri aprinse pe scena publica, atat Guvernul cat si experti economici avertizand ca astfel de masuri luate din ratiuni electorale vor avea un impact negativ asupra bugetului de anul viitor.

PNL a boicotat sedinta si votul, insa masurile au fost sustinute in unanimitate de deputatii PSD, cei ai minoritatilor nationale, ai UDMR si ai ALDE.

Potrivit proiectului, salariul de baza in invatamant ar creste la 15% incepand cu 1 ianuarie 2017, pe cand salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, ar creste cu 25% chiar din luna decembrie a acestui an. In plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar face la nivelul acestui an, si nu la nivelul din 2009, cum se face acum. Iar de mariri cu 15 la suta ar avea parte si angajatii din sistemul de asistenta sociala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Nicoleascu contestatie CCR lege salarii, #lege majorare salari Sanatate Educatie, #contestatie CCR crestere salarii , #PNL