9 milioane si jumatate de romani si-au evaluat gratis sanatatea

Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 15:43
984 citiri
9 milioane si jumatate de romani si-au evaluat gratis sanatatea

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat bilantul pe noua luni al Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, pentru perioada 1 iulie 2007 - 31 martie 2008.

Dintre cei peste 9 milioane de romani care s-au prezentat la cabinete, in cadrul programului derulat de Ministerul Sanatatii, 16 % consuma alcool, din care 78 % sunt barbati si 63% traiesc in mediul rural.

De asemenea, dintre romanii care au raspuns la apelul de a-si evalua sanatatea pe cheltuiala statului, datele au aratat ca 20 % fumeaza, 36 % dintre fumatori fiind femei.

Unul dintre castigurile Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este ca o parte insemnata a populatiei s-a inregistrat la un medic de familie, 11,6 % dintre persoanele care s-au prezentat la cabinete nu erau asigurate la sistemul de sanatate.

Printr-o modificare legislativa, "cei care se hotarasc sa plateasca lunar contributiile la asigurarile de sanatate devin asigurati, dupa plata timp de sase luni", a precizat, miercuri, Eugen Nicolaescu, intr-o declaratie de presa.

In ceea ce priveste investigatiile pentru cancerul de col uterin si de san, urmatoarele etape ale Programului vor include teste de screening pentru depistarea precoce a acestor boli.

In perioada 1 iulie 2007 - 31 martie 2008, s-au prezentat la medic 8.853.000 de persoane, adica 50,3 % dintre romanii cu data nasterii in intervalul temporal 1 iulie - 31 martie.

In aprilie 2008, au mai fost evaluati 800.000 de cetateni, numarul celor evaluati ajungand la peste 9 milioane si jumatate de romani.

Cea mai buna participare la Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei s-a inregistrat in regiunile Sud-Vest Oltenia si Centru, respectiv peste 55 %, cu bune rezultate in Harghita, Covasna, Dolj, Alba si Salaj.

Cea mai redusa participare a fost, cu 34 %, in regiunea de sud a tarii, mai ales in judetele Ilfov si Calarasi.

Dintre cei evaluati de medici, 207.000 de romani au fost depistati cu afectiuni noi.

Judetele care au o populatie cu risc crescut de imbolnavire sunt, conform datelor din Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, Cluj, Ilfov, Sibiu si Vrancea. O situatie ingrijoratoare la cazurile de diabet s-a inregistrat in Ilfov si Cluj.

In cursul Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, au fost decontate 376 de milioane de lei (aproximativ 100 milioane de euro), pentru cheltuielile cabinetele medicilor de familie si de laborator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#cancer, #sanatate, #fumat, #eugen nicolaescu , #sanatate