Analizele pentru depistarea cancerului de col uterin sunt gratuite

Joi, 28 August 2008, ora 14:56
2118 citiri
Analizele pentru depistarea cancerului de col uterin sunt gratuite

Un nou program national prin care femeile intre 25 si 64 de ani pot beneficia de analize gratuite de depistare a cancerului de col uterin, valabil trei ani, este demarat de Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Intrucat diabetul zaharat, afectiunile cardio-vasculare si cancerul sunt cele mai frecvente afectiuni ale romanilor, potrivit programului de evaluare a sanatatii populatiei initiat pe 30 iunie anul trecut, aceasta este una dintre primele masuri care se impune a fi aplicata cat mai repede posibil.

Astfel, un program secundar este initiat incepand din toamna acestui an. Elevele de clasa a IV-a vor fi vaccinate gratuit impotriva cancerului de col uterin.

La programul de evaluare a sanatatii populatiei au participat 11 milioane de romani. Dintre femeile evaluate, medicii au constatat ca 214 dintre ele, reprezentand 2% dintre femeile evaluate, prezinta risc de imbolnavire de cancer de col uterin.

Procentul persoanelor cu risc de cancer de san din totalul persoanelor evaluate la nivel national este de 1,25%, primele judete fiind Harghita 6,25%, Ilfov 3.86% si Sibiu 3.55%.

Conform evaluarilor generale, "37% dintre romani, reprezentand 4.114.969 de persoane, prezinta risc de imbolnavire. Pe judete, cel mai mare risc il prezinta cei din judetele Cluj (53%), Ilfov (45%) si Sibiu (44%)", a precizat ministrul Eugen Nicolaescu.

Programul de evaluare a sanatatii populatiei va continua pana la sfarsitul anului pentru cetatenii care, din diverse motive, nu s-au prezentat inca la medic.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #analize, #cancer, #col uterin, #evaluare , #sanatate