Fostul presedinte CNAS Lucian Duta: Nicolaescu pune carul inaintea boilor

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 19:00
2781 citiri
Fostul presedinte CNAS Lucian Duta: Nicolaescu pune carul inaintea boilor
Foto: jurnalul.ro

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Lucian Duta s-a declarat nedumerit de intentia ministrului Sanatatii de a desfiinta si reorganiza, cel putin din primele declaratii, casele de asigurari de sanatate.

Duta a precizat ca ministrul nu a spus ce vrea sa faca mai departe si ca nu poate afirma ca desfiinteaza ceva fara spuna alteva in loc.

Nicolaescu desfiinteaza directiile de sanatate publica judetene si CAS judetene

"Nu pot sa comentez chestiunea asta, pentru ca nici macar eu n-am inteles-o, pentru ca nu spune ce vrea sa faca mai departe. Ca daca mi-ar spune ce vrea sa faca mai departe, as putea sa discut pe niste elemente rationale. Asa, ca vine cineva si spune 'Le desfiintam' si noi sa comentam... N-am ce sa comentez, ca si eu stau si ma uit sa vad ce completari va aduce la aceasta declaratie. Doar nu poti sa vii sa spui ca desfiintezi ceva fara sa pui ceva in loc.

Am vazut ce a spus, dar astea nu sunt lamuriri, ca pana pe 15 (aprilie - n.red.) nu implementeaza. Nu stiu ce sa comentez, desi cunosc sistemul, pentru ca vine cineva si spune 'Domne, inchidem'. Si mai departe comentam 'Ce?'. Va inchipuiti ca pot fi administrate cinci miliarde de euro cu toate casele judetene inchise? Haideti sa vedem daca o face, cum o face si mai ales de cand intra in vigoare", a spus Lucian Duta, pentru Ziare.com.

Sanatatea, data afara din Casa - ce parere aveti de masura anuntata de Nicolaescu? - sondaj Ziare.com

Acesta a corelat o eventuala reorganizare a caselor de sanatate cu regionalizarea administativa a Romaniei.

"In contextul regionalizarii Romaniei, daca aceasta se va produce vreodata, este logic sa faci structuri regionale, inclusiv in sanatate, inclusiv la casele de asigurari de sanatate. Dar (...) sa punem carul inaintea boilor... Despre ce vorbim in momentul asta?

Pentru ca regionalizarea deocamdata vad ca este intr-un stadiu de proiect, in stadiu de discutii. Este logic ca, daca vrei sa faci regionalizare administrativa, trebuie sa faci si regionalizare a acestor entitati. Nu stiu ce are in cap (Eugen Nicolaescu - n.red.)", a mai afirmat fostul presedinte al CNAS.

Acesta a adaugat ca nu se se pot face comentarii referitoare la masura anuntata de Eugen Nicolaescu si la efectele acesteia pana cand nu va fi publicat macar un act administrativ al Guvernului sau al Ministerului Sanatatii, pe care sa existe apoi discutii.

Nu se poate face regionalizarea caselor de sanatate inaintea regionalizarii administrative

Lucian Duta a explicat ca, in contextul regionalizarii administrative, "este logic - nu trebuia sa vina sa ne spuna - sa gandim ca se vor regionaliza absolut toate structurile statului".

"Nici nu trebuie sa astepti neaparat regionalizarea. Daca Guvernul vine cu un proiect de regionalizare administrativa, intr-un anumit fel, nu conteaza - 8, 12 regiuni - si tu faci acum regionalizarea directiilor de sanatate si a caselor cu 50 de regiuni sau cu 10 sau cu 3, inseamna ca nu se suprapune proiectul Guvernului cu proiectul tau. Pleaca totul de la regionalizarea administativa. Doar n-o sa facem o regionalizare a caselor de asigurari si alta regionalizare diferita, administrativa", a mai spus fostul presedinte al CNAS.

In varsta de 43 de ani, Lucian Duta este de profesie medic si a fost presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 10 decembrie 2009 pana pe 7 mai 2012, cand si-a dat demisia, odata cu venirea la guvernare a lui Victor Ponta.

Desfiintarea CAS judetene Nicolaescu: Demisionez daca nu reusesc sa pun pacientul pe primul loc (Video)

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, ca va desfiinta casele judetene de asigurari de sanatate, precum si directiile judetene de sanatate. Ulterior, ministrul si-a nuantat declaratiile, mentionand ca aceste structuri vor fi doar restructurate, nu desfiintate.

Aflat marti la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile care urmeaza sa fie facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate.

Activitatea celor 40 de case judetene de asigurari de sanatate si a DSP-urilor va fi preluata atat de cele opt institutii regionale, cat si de Consiliile Judetene, a precizat ministrul, care a spus si ca in urmatoarele zile urmeaza sa fie pus in dezbatere publica proiectul privind desfiintarea caselor judetene de asigurari de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Lucian Duta CNAS Eugen Nicolaescu, #Eugen Nicolaescu desfiintare case judetene sanatate, #Lucian Duta reorganizare case sanatate, #Nicolaescu reorganizare case sanatate , #sanatate