Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ministrul Sanatatii: Medicii dau retete in mod abuziv

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 17:53
1549 citiri
Ministrul Sanatatii: Medicii dau retete in mod abuziv

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca unii medici prescriu retete fara sa consulte pacientul, apreciind ca intre trei si sapte la suta din retetele compensate sunt eliberate abuziv.

"Au fost retete pentru sugari care contineau medicamente pentru batrani. Eu zic, dupa datele obtinute de la Casa de Asigurari de Sanatate, ca 3-7% dintre retete sunt scrise abuziv. Altii isi iau medicamente pe alte nume, ceea ce este un abuz si un furt. Medicii respectivi au fost sanctionati si dati pe mana politiei. De aceea vrem sa introducem protocoalele terapeutice. Atunci nu mai au voie sa greseasca", a spus Nicolaescu, citat de NewsIn.

Ministrul a precizat ca incearca de doi ani sa introduca aceste protocoale terapeutice.

"In sfarsit, comisia de specialitate le-a realizat in proportie de 80%. 20% le vom introduce cu forta, adica, pentru acele comisii care nu le-au facut, noi am preluat protocoalele internationale, pe care le-am tradus si le aprobam prin ordin de ministru", a afirmat ministrul.

Nicolaescu a mai spus ca va fi introdus si un sistem informatic si informational pentru monitorizare de cod numeric personal. "Sa putem sa vedem on-line cum se prescriu retetele. Acolo exista si varsta, sexul, patologia, zona din care vine pacientul. Se poate vedea daca prescrierea a fost corecta", a aratat Nicolaescu.

Acesta a mai spus ca noua lista de medicamente compensate si gratuite este deja la avizare si intr-o saptamana sau doua intra in sedinta de guvern.

"Initial anuntasem ca o introducem la 1 iulie, dar o vom introduce din 15 iulie. Pentru ca 1 iulie este ziua in care majoritatea oamenilor se duc cu retetele la farmacii. A introduce atunci inseamna a bloca trei-patru zile activitatea farmaciilor", a precizat Nicolaescu.

In ceea ce priveste eliminarea plafoanelor la medicamente, care ar fi trebuit aplicata de la 1 octombrie, ministrul a spus ca aceasta masura va fi realizata daca vor fi indeplinite o serie de conditii.

"Nu trebuie sa uitam ca fondurile publice nu sunt nelimitate, ci in cadrul unui buget. Trebuie sa luam masuri ca prescriptia medicala sa se realizeze in niste parametri medicali, dar si economici, pentru ca am introduce niste deficite in sistem. Va aduc aminte ca ma lupt de trei ani sa nu mai fie deficite in sistemul sanitar romanesc. Am platit datoriile mostenite din 2003-2005. Nu as fi consecvent cu mine insumi daca as da drumul unui sistem care ar produce iar deficite. E important ca oamenii sa stie ca isi pot cumpara medicamente compensate in orice zi a anului, lunii, saptamanii. Dar cu grija sa nu se depaseasca bugetul", a declarat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a mai spus ca nu poate verifica daca 46.000 de medici si 6.000 de farmacisti sunt corecti si nu fac abuzuri.

"Daca lasam totul la liber si fara control se poate intampla ca banii sa nu ajunga. Astazi plafoanele nu ajung tocmai din aceasta cauza. Sunt mai multe prescrieri decat bani. Pentru ca sunt multi medici care prescriu retete fara sa verifice macar pacientul. Pur si simplu pacientul se duce, da buna ziua si zice ca vrea reteta. Uneori o scrie asistenta si el pune stampila. Nu exista responsabilitate si stim asta. Dar nu-i putem verifica, daca am avea 46.000 de controlori ne-ar costa mai mult controlul decat banii pe medicamente", a conchis ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Un preot considerat carismatic și îndrăgit de enoriașii ortodocși a făcut o serie de declarații controversate la adresa femeilor abuzate. Preotul Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, a...
#eugen nicolaescu, #retete, #medici, #abuz , #sanatate