Nicolaescu ii cere lui Boc sa nu accepte coplata consultatiilor medicale

Duminica, 21 Martie 2010, ora 14:30
951 citiri
Nicolaescu ii cere lui Boc sa nu accepte coplata consultatiilor medicale
Foto: Arhiva

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu ii solicita premierului Boc,printr-o scrisoare deschisa,sa nu asculte "parerile cinicilor" din ministerul Sanatatii si CNAS si sa nu accepte recomandarea lor de a se introduce un nou sistem de compensare a medicamentelor si coplata consultatiilor, masuri "inumane".

"Va informez ca prin schimbarea propusa privind sistemul de compensare va creste plata efectiva a pacientilor la retetele compensate si de peste 10 ori decat in prezent, ceea ce va insemna schimbarea tratamentelor cu medicamente mai ieftine, dar mult mai slabe ca eficienta terapeutica. (...)

Credeti ca economisirea a circa 10% din fonduri, cat se estimeaza, merita acest efort din partea medicilor si pacientilor, aceasta stare de agitatie pentru niste oameni bolnavi? Credeti, lucru si mai grav, ca merita sa se strice schemele terapeutice uzitate si tratamentele verificate si care au salvat vietile a milioane de oameni si a le pune in pericol viata acestora din cauza nesabuintei unor birocrati? Credeti ca economiile presupuse pe care le veti obtine nu vor fi anulate de cheltuielile suplimentare efectuate cu pacientii a caror stare s-a agravat din cauza aplicarii unui tratament mai putin eficient si cu alte efecte nedorite?", ii scrie fostul ministru premierului, despre noul sistem de compensare a medicamentelor.

Nicolaescu critica si sistemul de coplata a consultatiilor. "Guvernul doreste si plata fiecarei consultatii, de parca romanii s-ar duce la medic ca la spectacol, cand toti stim ca romanii n-au deloc o sanatate buna, si puteti evalua comparativ speranta de viata a romanilor cu cea a altor popoare din Europa. Daca v-ati fi informat despre rezultatele aferente celor 11 milioane de romani care au apelat la Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei ati fi constatat ca romanii inca nu se duc la medic decat cand nu se mai pot trata acasa, singuri, ceea ce inseamna ca romanul nu merge la medic degeaba, ci numai cand are nevoie si, atunci, de ce sa i se ia bani?", mai arata Nicolaescu in scrisoarea sa deschisa, adaugand ca introducerea coplatii va descuraja oamenii sa mearga la medic.

"Domnule prim-ministru, inteleg foamea de bani a sistemului sanitar sub guvernarea dvs., dar nu inteleg si nu pot sa accept condamnarea compatriotilor nostri la moarte sau la o viata amarata, fara posibilitatea tratarii bolilor si prevenirii atator maladii necrutatoare. Nu ascultati parerile cinicilor din ministerul de resort si casa nationala de asigurari de sanatate care nu pun nici un pret pe romanii bolnavi, nemultumiti, pe buna dreptate, de peste cincizeci si cinci de ani de sistemul sanitar romanesc!

Va solicit, domnule Emil Boc, implicarea dumneavostra directa si imediata, responsabila in a respinge aceste propuneri de acte normative irationale si inumane", ii cere deputatul liberal premierului Boc.

Acesta mai solicita Guvernului gasirea unor solutii pentru asigurarea unei finantari care sa permita functionarea sistemului, chiar la limita minima, "dar care poate satisface achizitionarea de medicamente de persoanele care in acest an au salariile si pensiile inghetate".

"Domnule prim-ministru dati dovada de cumpatare si nu permiteti adoptarea proiectului contractului cadru asa cum a fost prezentat cu prevederile aberante amintite si nici a altor acte normative care fac din pacienti cobaii Romaniei fara o evaluare corecta a impactului pe care-l produc asupra oamenilor! In caz contrar, domnule prim-ministru, trebuie sa va asumati genocidul impotriva poporului roman!", conchide fostul ministru al Sanatatii.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Eugen Nicolaescu Boc, #Eugen Nicolaescu scisoare Boc , #sanatate