Retrospectiva: Salariile medicilor au crescut, in 2008

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 22:22
1937 citiri
Retrospectiva: Salariile medicilor au crescut, in 2008

Ministerul Sanatatii, sub conducerea lui Eugen Nicolaescu, a marit, in 2008, salariile medicilor insa le-a oferit o lege care le permite cu greu cumpararea cabinetelor in care profeseaza, a distribuit medicilor de familie laptopuri, dar a implementat un sistem informatic care a creat probleme.

Medicii s-au ales, in 2008, din partea Ministerului Sanatatii, cu o majorare salariala de 11% si cu un acord scris de majorare a lefurilor de pana la 20%, in 2009.

Inca din primele luni ale anului 2008, nemultumirile salariale ale medicilor l-au incoltit pe Eugen Nicolaescu, demnitarul fiind nevoit, la sfarsitul lunii ianuarie, sa cada la pace cu federatia Sanitas pentru o majorare salariala aplicata in doua transe. Spre sfarsitul anului, in luna noiembrie, Nicolaescu, dupa o lunga serie de discutii si amenintari cu greva generala din partea medicilor, semneaza un acord in care angajeaza Ministerul Sanatatii la o noua majorare salariala de pana la 20%, in 2009.

Pe tot parcursul anului 2008, ministrul Nicolaescu a fost intr-o continua disputa cu distribuitorii de medicamente. Acestia au sistat, la inceputul lunii octombrie, livrarile catre toate farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

Abia la sfarsitul lunii octombrie, in urma numeroaselor negocieri cu Ministerul Sanatatii, distribuitorii au obtinut recalcularea preturilor medicamentelor de pe lista de compensate si gratuite la cursul de 3,63 pentru un euro, decizie valabila pana la 31 decembrie 2008.

Distribuitorii au reclamat faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,32 lei pentru un euro.

Pe de alta parte, dupa ce Curtea Constitutionala a suspendat, in toamna trecuta, legea de vanzare a cabinetelor medicale, considerand-o neconstitutionala, noua lege a lui Eugen Nicolaescu presupune vanzarea cabinetelor la un pret care se stabileste de un evaluator al consiliului local, luandu-se in considerare valoarea spatiului medical si a terenului aferent la pretul de piata. In baza noii legi, foarte putini medici au reusit sa isi cumpere cabinetele din cauza preturilor foarte mari stabilite de evaluatori.

In luna aprilie, medicii de familie au primit laptopuri si imprimante, de la Ministerul Sanatatii, pentru a putea stoca si accesa mai usor datele pacientilor. Tot in acest scop, a fost implementat, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatatate, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), un program pentru care se aloca peste 100 de milioane de euro. O data cu implementarea SIUI, medicii de familie din teritoriu s-au plans, in repetate randuri, de pierderea din evidenta a pacientilor din cauza acestui program. Ministerul a achizitionat 11.320 de imprimante si laptopuri pentru toti medicii din tara

Programele de preventie de sute de milioane de euro, criticate

Ministerul Sanatatii a investit, in 2008, sute de milioane de euro in programe nationale de preventie care mai de care mai controversate.

Mult mediatizatul Program de evaluare a starii de sanatate a populatiei, inceput in iulie 2007 si prelungit pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009, a fost criticat de medicii de familie care au sustinut ca un simplu bilant la nivel national al tuturor pacientilor asigurati ar fi condus la aceleasi statistici medicale. Nicolaescu i-a sfatuit pe cei care nu sunt de acord cu programul de evaluare a starii de sanatate sa se duca in fata oamenilor si sa le spuna ca nu doresc derularea acestuia.

La jumatatea lunii septembrie, intra in vigoare lista alimentelor nerecomandate copiilor, potrivit careia produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase nu mai pot fi comercializate in scoli si gradinite. Masura de prevenire a obezitatii in Romania a fost numita de catre presedintele Romalimenta, Sorin Minea,"caduca si neaplicabila, iar pentru ca aceasta sa fi fost productiva ar fi trebuit ca lista sa contina alimentele recomandate copiilor".

Campania anti-fumat si pictogramele "horror" inscriptionate pe pachetele de tigari, de la 1 iulie 2008, au fost si ele criticate de diversi specialisti in domeniu.

Magdalena Ciobanu, medic pneumolog si coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", declara, pentru NewsIn, in luna iulie, ca "primele efecte ale pictogramelor de avertizare de pe pachetele de tigari se vor face simtite, in Romania, de-abia peste un an". Anul trecut, au fost alocate 500.000 lei pentru includerea intr-un program a celor care vor sa renunte la fumat. Pentru anul 2008, MSP a alocat suma de 20.000.000 de lei.

Ultimul program de preventie lansat de Ministerul Sanatatii, la sfarsitul lunii noiembrie, cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV, care provoaca cancerul de col uterin, a lansat cele mai mari controverse. In prima saptamana a campaniei, peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 - 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opozitia aproape generalizata a parintilor a venit, in opinia ministerului, din cauza unei campanii de informare dezorganizate.

Promisiunile de construire a 32 spitale, pe umerii noului ministru al sanatatii, Ionut Bazac

De-a lungul anului 2008, Eugen Nicolaescu a anuntat, in repetate randuri, ca in Romania vor fi construite, in urmatorii 4 ani, 32 de spitale noi, investitia ridicandu-se la peste 2,7 miliarde euro. Proiectul a fost inceput, iar procedurile de licitatie pentru constructia spitalelor au demarat pe 5 mai. La 17 dintre aceste licitatii au fost depuse contestatii.

In Timisoara, Iasi, Craiova si Targu-Mures vor fi construite spitale regionale de urgenta, in timp ce in judetele Alba, Galati, Arad, Bacau, Bistrita, Brasov, Braila, Calarasi, Hunedoara, Mehedinti, Giurgiu, Bihor, Neamt, Arges, Prahova, Caras-Severin, Sibiu si Suceava vor fi ridicate, pana in 2012, spitale judetene de urgenta. Pe langa cele patru spitale regionale si cele 18 judetene de urgenta, investitiile vizeaza si 10 spitale municipale, orasenesti si comunale.

In ceea ce priveste dotarea spitalelor, una dintre cele mai mari investitii ale Ministerului Sanatatii este achizitia a 60 de seturi de chirurgie laparoscopica de ultima generatie si a noua stimulatoare bazate pe realitatea virtuala, pentru instruirea medicilor chirurgi. Intreaga investitie s-a ridicat la peste sapte milioane de euro.

Noua lista de medicamente compensate sau gratuite, elaborata de Nicolaescu, intrata in vigoare la jumatatea lunii iulie, include si produse in premiera pentru boli cronice sau rare, triate in functie de rezultatele pe care le-au dat in alte tari si de efectele lor terapeutice.

Potrivit lui Nicolaescu, pe lista se afla cinci medicamente noi pentru insuficienta cardiaca, cinci pentru hepatita cronica si cate noua pentru ciroza hepatica si, respectiv, pentru alte afectiuni de natura oncologica. Intre medicamentele pentru boli rare, introduse in premiera pe lista compensatelor, se afla si cele care trateaza hemofilia si talasemia.

Efortul financiar al statului pentru compensarea pretului medicamentelor se ridica la trei miliarde de lei, din care un miliard provine din bugetul ministerului Sanatatii.

Mai putin de jumatate dintre romani cred ca sistemul sanitar evolueaza intr-o directie buna

Peste 45% dintre romani considera ca sistemul sanitar evolueaza intr-o directie buna, iar 42% sunt de parere contrara, dupa cum arata barometrul serviciilor de sanatate pe 2007, ale carui date preliminare au fost prezentate la sfarsitul lunii februarie 2008. Potrivit barometrului, medicul de familie este primul caruia i se adreseaza romanii atunci cand sufera de o problema de sanatate minora, alti 12,3% spun ca "se descurca singuri", iar 11,4% apeleaza la serviciile farmacistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#Nicolaescu, #retrospectiva 2008, #sanatate, #salarii medici , #sanatate