De ce nu decide Parlamentul reprezentarea la Consiliu. "E incheiat meciul"

Joi, 24 Mai 2012, ora 20:43
6702 citiri
De ce nu decide Parlamentul reprezentarea la Consiliu. "E incheiat meciul"

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea de la UNPR, a declarat ca Parlamentul nu poate decide un eventual conflict constitutional referitor la cine reprezinta Romania la Consiliul European - presedintele sau premierul - indiferent de ce va vota Legislativul sau daca se schimba legea prin care CCR se pronunta pe hotararile acestuia.

Nicolicea a precizat, pentru Ziare.com, ca nu exista niciun conflict constitutional, deocamdata, intrucat premierul Victor Ponta nu a cerut Parlamentului sa transeze disputa, ci doar sa se adreseze pe teme europene.

Deputatul UNPR considera ca, chiar daca nu ar fi asa si o hotarare a Parlamentului poate da dreptul premierului sa reprezinte Romania la Consiliul European, nu exista suficient timp pentru ca decizia sa intre in vigoare pana la urmatorul summit al acestei institutii europene.

Ponta n-a cerut sa decida Parlamentul

"Nu e o cerere ca sa stabileasca Parlamentul cine se duce, nici pomeneala! E o solicitare de a se adresa Parlamentului cu privire la teme europene. Poate va face o solicitare de genul acesta (decizie asupra reprezentarii Romaniei la Consiliu - n.red.), verbal (...) premierul a solicitat sa se adreseze Parlamentul. Acest lucru va fi acceptat, urmand sa se stabileasca data.

Daca exista un conflict intre institutii, nu decide Parlamentul, se rezolva de Curtea Constitutionala. Dreptul de a sesiza il are atat premierul, cat si presedintele", a explicat Nicolicea pentru Ziare.com.

Conflictul poate fi cu Parlamentul, transat inaintea votului

Mai mult, o asemenea sesizare nu ar avea nicio legatura cu decizia Parlamentului, intrucat Nicolicea spune ca ea va fi facuta dinainte ca Legislativul s-o adopte.

"Indiferent ce se intampla cu hotararile, daca sunt atacabile sau nu la Curte, n-au nicio treaba, pentru ca scrie in Constitutie - "conflictele se rezolva de catre Curte" (...) daca prevederile sunt interpretabile si exista un conflict in Constitutie, respectivul nemultumit se adreseaza Curtii. Nu poate decide Parlamentul in cazul unui conflict institutional. Nu poate cineva sa solicite ceva neconstitutional, n-o va face nici premierul, nici presedintele. Daca cere, in baza (deciziei -n.red) Parlamentului, se constata ca exista un conflict constitutional si sesizeaza Curtea, n-are treaba cu hotararile camerelor", a mai precizat Nicolicea cum vede lucrurile.

"Presedintele poate spune 'Parlamentul isi depaseste atributiile'. De cum se initiaza o asemenea procedura, daca cineva e nemultumit, se adreseaza Curtii (...)Nu se ajunge la asa ceva (decizie in Parlament - n.red). Daca ei considera ca e un conflict, nu se adreseaza Parlamentul, ci Curtii", a adaugat deputatul UNPR.

Eliminarea amendamentului pe hotarari, oricum fara obiect

Eugen Nicolicea a vorbit si despre eliminarea de catre USL a amendamentului depus chiar de parlamentarii sai, prin care Curtea Constitutionala poate sa se pronunte pe deciziile Legislativului. Deputatul UNPR considera ca nu-i va ajuta cu nimic pe cei care considera ca astfel Parlamentul ii poate da mandat lui Ponta sa reprezinte Romania la Consiliul European, intrucat oricum CCR decide in baza conflictului pe institutii, iar timpul e prea scurt pentru a schimba ceva pana la urmatorul summit.

"Sunt unii care vor sa elimine amendamentul PSD, Sova si-a atacat chiar el amendamentul la Curtea Constitutionala. Eliminarea amendamentului dureaza, e o modificare legislativa, nu e facuta prin ordonanta.

Dureaza minim 2-3 luni. Macar 1 luna si tot e greu. Daca da Parlamentul o astfel de treaba, nu se ataca ca hotarare, se ataca drept competenta. La o astfel de treaba, mai ajunge la presedinte, poate sa o tina 20 de zile, o mai ataca la Curte. E incheiat meciul", a conchis vicepresedintele UNPR.

Deocamdata, niciun conflict

"Presedintele a zis ca nu e niciun conflict, premierul nu a zis nimic despre o scrisoare catre Curte (...)s-a ajuns la o treaba amplificata de galerie, ea intarata treaba, zice 'la bataie'. Echipele n-au chef de lupta si ceilalti striga in tribuna 'da-i la moaca'. Ei joaca, dar joaca dupa reguli. Subiectul nu exista, deocamdata", s-a mai aratat de parere Nicolicea.

Ponta vrea meci in Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat ca va cere Parlamentului sa decida problema reprezentarii si mandatului Romaniei la Consiliul European, aratandu-se de parere ca el e cel care ar trebui sa mearga, nu presedintele Traian Basescu.

In solicitarea scrisa adresata Legislativului, el nu mentioneaza asta, ci doar cere sa se adreseze acestui for pe "teme europe

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlament Basescu Ponta Consiliu, #conflict Consiliul European CCR Parlament, #Nicolicea Parlament decizie Consiliu , #stiri Eugen Nicolicea