Nicolicea anunta schimbari in lege, dupa cazul Caracal: Trebuie facute impotriva abuzivilor dar si impotriva prostilor

Duminica, 28 Iulie 2019, ora 19:28
14112 citiri
Nicolicea anunta schimbari in lege, dupa cazul Caracal: Trebuie facute impotriva abuzivilor dar si impotriva prostilor
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Eugen Nicolicea a anuntat ca va discuta cu ministrul de Interne Nicolae Moga pentru schimbari legislative care sa prevada proceduri clare pentru interventia politiei, in cazuri precum cel din Caracal.

Deputatul PSD a spus ca legislatia trebuie modificata si impotriva abuzivilor, dar si a prostilor.

"In ceea ce priveste actiunea fortelor statului de drept, desi asta este o expresie exagerata, institutiile statului de drept sunt si institutiile de sanatate si azilurile de batrani, nu Politie, Parchet, s.a.m.d., cum ne-a intrat noua in limbaj, s-a dat dovada de crasa incompetenta. Aici e un punct pe care trebuie sa umblam la legislatie. Legislatia trebuie facuta si impotriva abuzivilor, ca sa nu mai poata sa actioneze, dar trebuie facuta si impotriva prostilor, cu proceduri foarte clare, in asa fel incat sa nu mai lasi la latitudinea cuiva.

Voi sta de vorba cu domnul ministru Moga, care este o persoana foarte voluntara si care nu lasa lucrurile de pe o zi pe alta si sunt convins ca masurile organizatorice, de stabilire a unor proceduri de interventie pe care le va lua, eu zic ca pe viitor ne vor scuti de astfel de probleme, de erori ale politistilor", a afirmat Eugen Nicolicea, duminica, la Antena 3.

Deputatul PSD a adaugat ca trebuie specificat in lege ca politia trebuie sa intervina obligatoriu in momentul cand viata unei persoane este amenintata. El a mai spus ca in situatia de la Olt a fost vorba despre "crasa incompetenta".

"Deci aveau dreptul sa intre, puteau sa intre, dar asta insemna o decizie a cuiva. Sa zicem ca stiau legea, nu aveau nicio obligatie, aveau doar o posibilitate. Am vorbit despre crasa incompetenta. Acum presupunand ca ar fi stiut legea, atentie acolo spune 'pot, au posibilitatea, pot sa intervina', dar lasi la latitudinea lui daca o face sau nu.

Evident ca acest lucru poti sa il lasi la latitudinea lui daca e vorba de sustragere de probe, distrugere de probe, etc, dar in cazul in care e amenintata viata unei persoane nu trebuie sa ii mai lasi la pot sa intervina, ci sa scrie efectiv in lege ca intervin obligatoriu. Pe urma vedem noi daca a fost suprareactie sau nu", a explicat Nicolicea, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

El a mai sustinut ca fortele de ordine si institutiile statului au devenit timorate dupa Revolutie, cand au vazut ca risca sa fie anchetate "pentru tot felul de bazaconii".

"Fortele de ordine si in general institutiile statului au inceput sa fie timorate dupa '90, dupa Revolutie. Vazand ca sunt anchetati pentru tot felul de bazaconii si ca sunt saltati in slavi tot felul de infractori au ajuns la maniera 'domnule, decat sa am eu o problema mai bine astept sa ma confirme cineva, un procuror, un judecator, s.a.m.d.'.

Cu privire la judecator, pai banuiesc ca niciun judecator zdravan la cap nu isi imagina ca cineva care poate sa intervina intr-un caz in care se impune aceasta interventie mai vine la el sa ii ceara o autorizatie. Atunci el merge procedura, nici nu stim ce i-au scris acolo cand i-au solicitat autorizatia, si incepe sa spuna, sa descrie fapta, persoanele, o gramada de lucruri pe care aia nu le cunosteau si evident ca a durat o ora si ceva, dupa procedura standard. Totul a pornit de la faptul ca nu au intervenit intr-un caz exceptional, de o maniera exceptionala", a completat Eugen Nicolicea.

Social-democratul a precizat ca pe vremuri cand existau cazuri deosebite erau prelucrate in toata tara, insa acum nu se mai procedeaza astfel.

"De asemenea, ai un caz mai deosebit. Pe vremuri era prelucrat in toata tara, ca sa se stie si modul de interventie, masurile care se iau de preventie, de eficienta, etc. Nu se mai face asa ceva de multa vreme. In oraselul la Caracal or mai fi fost cazuri de omor, dar de maniera de dat in cap la carciuma, razbunari, nu cu sechestrari de soiul acesta", a conchis deputatul PSD.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dinca, si-a recunoscut ambele crime, atat in cazul Alexandrei, cat si al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al barbatului duminica.

Luiza Melencu (18 ani) a disparut in luna aprilie 2019, dupa ce a luat o masina de ocazie. In acelasi mod a disparut Alexandra Macesanu (15 ani) . Suspectul a fost identificat abia vineri, dupa ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-si anunta rapirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#caz Caracal Nicolciea modificare legi , #stiri Eugen Nicolicea