Nicolicea: Presa manipuleaza de 15 ani de zile, nu e vorba despre nicio superimunitate

Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 16:15
2794 citiri
Nicolicea: Presa manipuleaza de 15 ani de zile, nu e vorba despre nicio superimunitate

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membru al comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca modificarile aduse Codului Penal nu asigura parlamentarilor o "super imunitate".

Nicolicea a declarat ca efectele amendamentelor dezbatute si votate de parlamentari, marti, sunt complet false si i-a mustrat pe jurnalisti ca incearca sa dezinformeze opinia publica de 15 ani de zile.

"Sa clarificam niste subiecte de presa care, in opinia mea, sunt complet false datorita surselor de informare si care au adus atingere imaginii Romaniei, fiind de datoria tuturor, de datoria deontologica a dumneavoastra si de cetateni sa eliminam lucrurile care nu sunt reale. Ati vazut si dumneavoastra reactii internationale bazate pe unele informatii din acestea. Suntem obligati si datori sa se stie adevarul.

Principala tema care a generat si pe celelalte a fost tema ca parlamentarii au fost scosi din randul functionarilor publici. In realitate, la aceasta chestiune, nu stiu daca cineva este deranjat ca parlamentarul este demnitar si nu este functionar public - este real si se intampla in toate tarile din Uniunea Europeana, ci mai degraba de neintelegerea unor institutii si a unor termeni din Constitutie si din Codul Penal. Multi aveau confuzii", a declarat deputatul, la inceputul conferintei de presa.

Acest subiect s-a nascut din grija parinteasca a tututor ca parlamentarul sa nu scape de puscarie

Totodata, acesta a spus ca principala problema sau principala temere a "celor care s-au ridicat impotriva acestor clarificari" este aceea ca daca parlamentarul este demnitar si nu este functionar public ar fi scos de sub jurisdictia ANI si a DNA si nu i s-ar mai aplica niste sanctiuni pentru infractiuni de coruptie. El a spus ca acest subiect s-a nascut "din grija parinteasca a tuturor ca nu cumva parlamentarul sa scape de puscarie".

"Parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici. Aceasta este o afirmatie falsa, definitia de functionar public o gasiti in Codul Penal la articolul 147. Principala conditie sa fii functionar public este aceea sa fii in serviciul unei institutii publice. Evident ca acest lucru nu se intampla, chiar daca Senatul si Camera Deputatilor sunt institutii publice, parlamentarii nu sunt in serviciul acestor institutii, dupa cum nici presedintele nu este in serviciul administratiei prezidentiale", a mai spus deputatul din comisia juridica, adaugand ca deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.

Ambasadorii cer explicatii pentru superimunitate - Nicolicea: I-am rugat sa nu ne creada, ci sa ne verifice

De asemenea, Nicolicea a spus ca nu mai conteaza alte interpretari si ca suprematia Constitutiei asupra celorlalte legi primeaza si ca parlamentarii raman in serviciul poporului, nu in serviciul unei institutii, "cum vor unii care nu inteleg si nu stiu sa citeasca". Deputatul a spus ca este convins ca nu ar avea nimeni nimic impotriva statutului demnitarilor, daca nu ar exista urmarile legate de executarea unor pedepse cu inchisoarea.

"In noul Cod Penal, tot comisia noastra juridica a prevazut pentru parlamentari si pentru toti demnitarii ca li se aplica aceleasi infractiuni de coruptie si li se da si un spor de pedeapsa daca comit aceste infractiuni. Numai ca acolo, in noul Cod, se spune ca este vorba despre functii de demnitate publica, nu functionari publici", a completat deputatul.

Scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia ANI, o afirmatie mincinoasa

Acesta a spus si ca nu a inteles nemultumirea unora privind scoatere parlamentarilor de sub incidenta legii ANI, in conditiile in care aceasta nu se ocupa de functionari publici.

"Teza falsa: scoaterea demnitarilor de sub categoria functionarilor publici afecteaza activitatea ANI si scoate parlamentarii de sub incidenta acesteia. Aceasta este o afirmatie mincinoasa, pentru ca ANI isi desfasoara activitatea conform legii 106/2010 - este o lege civila si orice modificare aduci la Codul Penal, nu afecteaza aceasta lege.

Sunt curios si eu sa aflu de la dumneavoastra ce modificari s-au facut la legea ANI, ca sa fie scosi parlamentarii de sub aceste incidente. Reamintesc, nu este vorba de functionari publici, ANI nu se ocupa de functionari publici. ANI are o lista de categorii de persoane asupra carora se pronunta", a mai spus Eugen Nicolicea.

Vocea mea nu a putut sa biruie aceasta teza falsa

Deputatul din comisia juridica a Camerei Deputatilor a spus ca parlamentarilor nu li se confera o superimunitate odata cu scoaterea lor din categoria functionarilor publici, ca "acesta este un subiect vehiculat de ani de zile in presa" si ca "o voce singulara precum a sa nu a putut sa biruie aceasta teza falsa".

"Este foarte greu sa spui ca adevarul este altul dupa ce atatia ani de manipulare sau de repetare a unei minciuni care devine mare si nu mai poti sa o combati", a subliniat deputatul PSD.

Eugen Nicolicea a spus ca singura modalitate de modificare a imunitatii parlamentare este modificarea Constitutiei, ca oricum parlamentarul roman are imunitate doar pentru voturi si pentru opinie exprimata si ca poate fi trimis in judecata pentru alte fapte decat acestea.

Pe final, acesta a tinut sa sublinieze ca superimunitatea pe care vor sa si-o acorde parlamentarii reprezinta doar o speculatie a presei si ca in alte tari din Europa, cum ar fi Germania, demnitarii beneficiaza de o imunitate si mai mare decat la noi. "Afirmatia ca in Romania ar exista o superimunitate este o minciuna promovata timp de cel putin 15 ani", a conchis Nicolicea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Nicolicea comisie juridica, #Eugen Nicolicea modificari Cod Penal , #stiri Eugen Nicolicea