Nicolicea vrea o definitie clara a sistemului judiciar: Nestiindu-se ce este, nu stim daca are independenta

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 22:06
4504 citiri
Nicolicea vrea o definitie clara a sistemului judiciar: Nestiindu-se ce este, nu stim daca are independenta
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Eugen Nicolicea a cerut, miercuri, in cadrul sedintei Comisiei speciale pentru legile justitiei, ca sistemul judiciar sa aiba o definire clara, argumentand ca este nevoie de o definitie a acestuia pentru a se sti daca este sau nu independent.

"Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic impotriva termenului, numai ca vreau si eu o definitie. Pentru ca, nestiindu-se ce este, nu stim daca are independenta. Daca nu stim daca are independenta, nu stim daca CSM are ce sa apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO si asa mai departe sa aparam independenta sistemului judiciar. Sa ne dea cineva o definitie si atunci, daca are independenta, va asigur ca vom face totul ca sa ii aparam independenta. Daca o are.

Neexistand o astfel de definitie, am tras o concluzie ca ar putea sa fie instantele plus parchetele - asta din butonul CSM-ului, cand am apasat si am vazut ca din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecatoreasca din care eliminam CSM ar putea sa fie sistemul judiciar. (...) Am cerut data trecuta sa veniti cu definitia sistemului judiciar. Niciun judecator sau procuror nu a propus aceasta definitie.

Si cred ca judecatorii si procurorii stiu foarte bine ce inseamna folosirea unor termeni exacti si nu e voie sa se foloseasca sintagme de presa, niste notiuni care nu sunt definite nici in Constitutie, niciunde", a spus Eugen Nicolicea in cadrul sedintei Comisiei special pentru legile justitiei.

Mai mult, deputatul PSD spune ca nici pericolul pentru ordine publica nu are de definitie exacta.

"Din nefericire, nu avem o definitie pentru pericol pentru ordinea publica si cred ca solutia este sa se aplice la toate faptele, dar sa dam o definitie corecta a pericolului pentru ordinea publica, pentru ca in momentul de fata fiecare scrie ce vrea despre acest pericol.

Spre exemplu, constituie pericol pentru ordinea publica persoana respectiva care are o functie si pe aceasta chestiune isi pierde increderea lumea si populatia in justitie si in DNA - asta era pericolul pentru ordinea publica definit de cele mai multe ori. Deci, dupa ce vom avea o definitie foarte clara, nu vom mai avea nevoie de aceasta chestiune", a mai spus social-democratul.

Comisia speciala pentru legile justitiei, condusa de Florin Iordache, s-a reunit, miercuri, pentru a dezbate modificarea Codului penal, a Codului de procedura penala, dar si a Codului de procedura civila.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Eugen Nicolicea definitie sistem judiciar, #Eugen Nicolicea indepedenta sistem judiciar , #stiri Eugen Nicolicea