Parlamentarii nu isi vor putea angaja rudele dupa modificarea Codului Penal - ce se va schimba

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 17:14
8042 citiri
Parlamentarii nu isi vor putea angaja rudele dupa modificarea Codului Penal - ce se va schimba
Foto: Facebook/ Eugen Nicolicea

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a explicat ca parlamentarii nu vor putea sa-si angajeze rude la cabinetele parlamentare, in urma amendamentului privind asa-zisa dezincriminare a conflictului de interese in cazul functionarilor publici.

"Este interzis de catre Statutul deputatilor si senatorilor angajarea de rude la birourile parlamentare. Daca cineva face acest lucru, comite o infractiune in continuare. Modificarile noastre nu au schimbat acest lucru. Si nici nu vor schimba.

Functionarii publici puteau si pana acum sa angajeze rude, daca nu le era interzis prin legea lor", a declarat Nicolicea, pentru Ziare.com.

Acesta a explicat ca prevederea potrivit careia parlamentarii nu isi pot angaja rude exista in Statut.

"La articolul 21 din Codul Penal se spune ca, daca ai voie sa angajezi orice, nu este infractiune. Daca ai voie sa angajezi orice, mai putin rude, cum ai angajat rude este infractiune. Nu va luati dupa prostalaii aia care au spus ca parlamentarii pot sa-si angajeze rude.

Nu vor putea sa-si angajeze rude parlamentarii, daca va trece amendamentul, pentru ca trebuie sa exercite dreptul de a avea angajati in limitele prevazute de lege.

Limitele prevazute de lege - la Statutul parlamentarilor - sunt ca nu ai voie sa angajezi rude. In momentul in care ai angajat rude, ai incalcat limitele prevazute de lege si constituie infractiune. Daca scrie in Statut ca nu pot, nu vor putea in continuare, articolul meu nu modifica cu nimic. Daca in alta parte nu exista nicio restrictie in lege, sa fie sanatosi, nu exista nico restrictie!", a precizat deputatul PSD.

Referitor la declaratia sa de marti, potrivit careia "daca alegi o ruda geniala care a luat premiul Nobel in dauna unui prostalau care nu e ruda cu tine evident ca nu e un conflict de interese", acesta a specificat: "Am dat niste exemple, dar nu ma refeream la parlamentari, pentru ca parlamentarii nu pot sa-si angajeze rude deloc".

Intrebat daca s-a gandit vreodata sa-si angajeze vreo ruda la cabinet, Nicolicea a raspuns: "Nu, pentru ca nici n-am avut nevoie de acest lucru. Echipa mea a fost o echipa foarte buna si n-am avut nevoie sa mai angajez pe altii".

Ministrul Justitiei a avizat negativ proiectul de lege privind modificarea conflictului de interese - cum comenteaza Nicolicea

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus miercuri, in contextul declaratiei privind modificarea Codurilor Penale, ca a avizat negativ modificarile aduse proiectului de lege privind conflictul de interese.

"Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru ca proiectul de lege despre care am vorbit astazi se refera si la modificarea articolului 301 si articolului 308 privind conflictul de interese. De la noi, sub semnatura mea, a plecat o avizare negativa, de nesustinere a proiectului de lege, pentru ca venim cu proiectul nostru prin care le punem in acord", a declarat Toader.

In schimb, Eugen Nicolicea precizeaza ca nu este vorba despre amendamentul sau.

"Dl ministru s-a referit la forma initiala a propunerii legislative, nu la forma finala. Ministrii, nepunand da avize pe forma care este la Comisie, ci pe forma care se depune la Camera, evident ca nu s-a referit la acest lucru.

Banuiesc ca nu avea cum sa avizeze negativ amendamentul meu, pe care nu l-a vazut. E treaba lui ce a avizat negativ. Amendamentul meu nu avea cum sa-l vada. Nu e avizat nici pozitiv, nici negativ. Ei dau avize pe proiectul pe care il vad.

N-am vazut declaratia ministrului si nu stiu la ce se refera. N-avea cand sa avizeze amendamentul meu. Nu ma intereseaza, daca nu se refera la mine de ce m-ar interesa?

(...) Nu trebuia consultat ministrul Justitiei inainte de amendament. Exista reprezentant, a fost acolo (la Comisia juridica - n.red.), nu s-a exprimat. N-ar fi in favoarea lui sa se pronunte ca un articol din Cod, repetat tot in Cod, produce efecte noi. Deja m-ar dezamagi dl ministru daca ar face asa ceva. Nu putea dl ministru, care stie atata carte, sa faca o afirmatie de acest soi. In concluzie, nu s-a referit la amendament, pe care probabil ca nici nu l-a vazut.

Deputatii si senatorii fac amendamente si in Comisie, proiectul de lege incepe sa intre pe circuit dupa ce ii vine avizul. Ministrul vede forma finala, nu vede si amendamentele. (...) Probabil la ce s-a referit dl Toader eu am eliminat. Avizul se referea la forma aceea din care eu am eliminat chestiunile care puteau sa fie negative. (...), nu la forma pe care am imbunatatit-o noi.

Propunerea legislativa cred ca este de vreo doi ani. Cand s-a referit ca 'Noi am avizat', nici nu stiu daca e ministrul asta. Dar in mod cert va garantez ca amendamentul meu n-avea cand sa il vada. Amendamentele facute aproape pe loc in Comisie nu mai asteapta avize de la minister, ca n-au cum, ca nu mai termini niciodata", a explicat presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

Ce modificare aduce Nicolicea si de ce era nevoie de aceasta

In continuare, acesta a reiterat nevoia pentru modificarea pe care a adus-o, precizand ca practic a fost modificat doar un articol.

"Amendamentul meu este copiat din Codul Penal. N-are cum sa fie avizat negativ ceva ce exista deja. Este articolul 21 din Codul Penal. Cand cineva aplica articolul 301, trebuie sa aplice tinand cont si de cauzele justificative prezentate in mod general la articolul 18 si in mod particular la articolul 21. Pentru ca acest lucru nu se facea, am simtit nevoia sa il reproduc in interiorul articolului 301, ca sa ii oblig sa il vada, pe cei care nu stiu carte.

Prin urmare, intr-o situatie normala in care oamenii isi fac treaba si stiu carte, nu era nevoie de amendamentul meu. Cu sau fara el, e exact aceeasi treaba, deci nu schimba cu nimic situatia. Daca aplici direct 301 modificat, e ca si cum ai aplica 301 si ai aplica si articolul 21.

Ca sa fie vizibil, sa nu mai fie incurcaturi, l-am introdus in 301. Asa cum este modificat, nu creeaza nicio diferentiere fata de ce era in trecut, pentru ca articolele 18 si 21 trebuiau aplicate oricum. Deci, si pentru alte functii, daca aveau voie (sa angajeze - n.red.), au voie si in continuare, daca era interzis pana acum, e interzis in continuare. Recopierea unui articol din Codul Penal nu creeaza o situatie noua.

Si daca fac modificarea, si daca nu o fac, articolul 21 tot trebuie sa se aplice. De ce trebuie sa mai spuna cineva 'Va rog sa aveti in vedere si articolul 21, ca pe ala l-ati scapat, ca nu stiti carte'? L-am bagat acolo unde am vazut ca se produce greseala, banuiesc ca acum nu mai poate cineva sa nu-l vada.

Daca s-ar fi aplicat articolul 21, nu aveam probleme cu acest 301. Daca 21 iti dadea dreptul inainte, iti da si acum, daca nu iti dadea dreptul inainte, nu iti da dreptul nici acum", a mai explicat Eugen Nicolicea.

Si cei condamnati pentru ca si-au angajat rudele?

Referitor la parlamentarii care au fost condamnati pentru conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele, deputatul PSD spune ca, daca acestia au pierdut procesele pentru fapte dinainte de 2013, este posibil sa o fi facut si din cauza unei aparari defectuoase.

"Nu stiu de ce au fost condamnati. Este treaba lor, in cazul fiecaruia ce a facut, si este treaba fiecaruia in parte cum a stiut sa se apere. In instanta, nu pierzi doar daca n-ai dreptate, pierzi si daca te aperi gresit.

(...) Interzicerea prin Statut a fost introdusa la propunerea mea, in anul 2013. Daca au facut-o dupa 2013, solutia e corecta, pentru ca si acum daca cineva isi angajeaza rude va fi sanctionat, iar cei care au avut procese inainte de 2013 si au pierdut, sunt urmatoarele cauze: probabil ca n-au stiut sa invoce articolul 21 din Codul Penal", a mai spus Eugen Nicolicea.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Eugen Nicolicea conflict interese, #parlamentari angajat rude cabinete, #modificare Cod Penal Nicolicea , #stiri Eugen Nicolicea