Autodenuntul lui Teodorovici: Inghetarea salariilor sau incalcarea angajamentelor europene

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 07:56
10885 citiri

Scrisoarea ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, catre Consiliul Uniunii Europene arata ca Guvernul PSD-ALDE se afla in fata a doua rele: fie inghetarea salariilor, fie amenzi si imprumuturi mai scumpe pentru incalcarea angajamentelor prevazute in Pactul de Stabilitate si Crestere al Uniunii Europene (UE).

S-a ajuns la aceasta situatie din cauza masurilor luate de guvernele PSD-ALDE in ultimii doi ani.

In 16 iunie 2017, adica acum mai bine de 16 luni, Consiliul UE, la propunerea Comisiei Europene, a recomandat Romaniei sa ia masurile necesare pentru ca rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nete primare sa nu depaseasca 3,3% in 2017, pentru a se incadra in tinta de deficit prevazuta in Pactul de Stabilitate si Crestere al UE.

Guvernul PSD-ALDE a facut, insa, contrariul: a luat masuri populiste care au dus la cresterea deficitului bugetar. In consecinta, Consiliul a concluzionat pe 5 decembrie 2017 ca Guvernul Romaniei nu a luat masurile necesare si a transmis o noua recomandare de incadrare a tintei de deficit.

Consiliul solicita Guvernului ca rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nete primare sa nu depaseasca 3,3% in 2018.

Din pacate, Guvernul Dancila, instalat la sfarsitul lunii ianuarie, a procedat la fel ca precedentele guverne PSD-ALDE: s-a imprumutat in numele romanilor si a crescut deficitul si datoria publica, fara sa ia masurile necesare pentru incadrarea in tinta de deficit.

Ca urmare, Consiliul a transmis Guvernului si cea de-a treia recomandare, pe 18 iunie 2018. In document se recomanda ca autoritatile romane sa ia masurile necesare pentru ca rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nete primare sa nu depaseasca 3,3% in 2018 si 5,1% pana in 2019, pentru a se incadra in tinta de deficit.

Se mentiona, de asemenea, ca Guvernul ar trebui sa foloseasca orice castiguri neprevazute pentru reducerea deficitului, iar la 15 octombrie sa prezinte Consiliului masurile care au fost luate si sa actualizeze prognozele bugetare pentru perioada 2018-2019.

Asadar, scrisoarea ministrului Teodorovici facuta publica in weekend este raspunsul pe care Guvernul trebuia sa-l transmita Consiliului in 15 octombrie privind masurile adoptate. In document, Guvernul Dancila propune inghetarea salariilor in sectorul bugetar pentru anul 2019, ceea ce inseamna ca nu se va aplica legea salarizarii unitare. Aceste masuri sunt necesare pentru incadrarea in tinta de deficit pentru 2019.

In cazul in care Guvernul va esua sa respecte tintele de deficit, Consiliul va fi nevoit intr-un final sa adopte masurile punitive prevazute in procedura de deficit excesiv: asta inseamna, printre altele, aplicarea de amenzi si modificarea politicii de imprumut a Bancii Europene de Investitii.

Scrisoarea ministrului Teodorovici contine primele semne clare ale intrarii Romaniei in criza economica. Se vede ca Guvernul face previziuni nerealiste, cauta sa stoarca economia cat poate de mult si cauta sa faca taieri.

Acestea sunt consecintele cand avem un guvern care nu se pricepe la economie si mai si minte ca mareste salariile ca sa obtina voturi pentru ca apoi sa le inghete. Guvernul care va veni dupa dezastrul numit PSD-ALDE va avea mult de munca pentru a repara dezechilibrele macroeconomice generate de guvernele lui Dragnea.

Romania are nevoie urgenta de reforme structurale care sa schimbe tendinta, de la o crestere economica bazata pe consum, care dispare odata ce dispar banii, la o crestere economica bazata pe competitivitate si investitii. Numai dupa ce se va produce aceasta schimbare vom avea o crestere predictibila si sustenabila a salariilor romanilor care sa nu fie inghitita de inflatie, cresteri de taxe si devalorizarea leului.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Teodorovici inghetare salarii 2019 , #ministrul Finantelor Publice