Teodorovici, bilant la final de mandat: Ce lasa mostenire noului Guvern si ce regreta

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 22:00
7863 citiri
Teodorovici, bilant la final de mandat: Ce lasa mostenire noului Guvern si ce regreta
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, luni, ca va preda succesorului sau un proiect de buget care sa reflecte cu prioritate sumele necesare pentru majorarea veniturilor romanilor, iar daca acestea nu se vor regasi, atunci va depune amendamente.

"Voi preda noului ministru al Finantelor Publice un proiect de buget despre care imi doresc ca atunci cand va ajunge in Parlament sa reflecte cu prioritate sumele necesare pentru ca toate veniturile romanilor (sa se majoreze - n. red.), ma refer aici la salarii, la pensii, asa cum legile astazi in vigoare prevad.

De asemenea, sumele necesare dezvoltarii comunitatilor locale, tot ce inseamna facturi pentru proiectele guvernamentale, stim foarte bine: PNDL 1, PNDL 2, Fondul de Dezvoltare si Investitii si orice alta investitie la nivel central sau la nivel local.

In caz contrar, in cazul in care aceste sume nu se vor regasi in bugetul propus de Guvernul Orban, cu siguranta ca in Parlamentul Romaniei aceste amendament vor fi aduse bugetului pentru 2020, astfel incat ceea ce ne-am asumat pentru anii care urmeaza sa se si intample din punct de vedere economic", a spus Eugen Teodorovici, la conferinta de bilant.

El a afirmat ca deficitul bugetar in termeni ESA prognozat pentru anul 2020 este planificat a fi de 2,92% din PIB, in 2021 de 2,99%, iar in 2022 de 2,74%.

"Noi am anticipat si am inclus, sa spunem asa, toate sumele necesare cresterii sau asigurarii cresterilor pe care legile privind pensiile si salariile romanilor sa fie asigurate. Aceste plafoane includ si aceste cheltuieli", a subliniat Teodorovici.

In ceea ce priveste estimarea veniturilor bugetare pentru perioada 2020 - 2022, fostul ministru a sustinut ca s-au avut in vedere masurile fiscal-bugetare aprobate, precum si majorarea accizei la tutun, mentionand ca aceasta este o obligatie a Romaniei, in caz contrar putandu-se declansa infringementul.

Eugen Teodorovici a mentionat ca viitorul ministru de Finante are timp pana la finalul anului sa ia masurile necesare pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar, de 3% din PIB.

Intrebat daca majorarea pensiilor si salariilor ar putea aduce un dezechilibru bugetar, Eugen Teodorovici a raspuns ca "daca ceva rau se va intampla in economie va fi din cauza incompetentei pe care oamenii din functii publice o vor dovedi".

Regretele lui Teodorovici

Teodorovici a spus ca singurul regret pe care il are vizavi de mandatul sau este acela ca uneori iesirile sale publice "au acoperit substanta problemei cu elemente mai superficiale si care au mutat atentia de la discutia de fond la forma".

"Sunt, zic eu, multe realizari, dar am si un singur regret: acela ca uneori iesirile mele publice au fost de asa natura incat au acoperit substanta problemei cu elemente mai superficiale si care au mutat atentia de la discutia de fond la forma. Aici, trebuie sa impart aceasta vina si cu aceia care au inteles ceea ce au vrut sa auda si nu ceea ce am vrut eu sa spun.

Mi-as dori ca activitatea mea la Ministerul de Finante sa fie analizata nu doar prin prisma declaratiilor aducatoare de rating, ci si prin prisma activitatilor si rezultatelor care, desi nu au facut scantei in presa, au insemnat totusi functionarea si dezvoltarea economiei romanesti", a spus Eugen Teodorovici.

El a mentionat ca nu paraseste portofoliul de ministru ca un "frustrat" si ca pleaca din Ministerul de Finante cu constiinta impacata si cu capul sus.

"Sunt convins ca voi ocupa functii de demnitate publica dupa acest portofoliu, chiar mai importante decat acest minister pe care il consider cel mai important, cel mai complex si cel mai greu minister din intregul guvern, cum de fapt este in orice tara", a afirmat Teodorovici.

Eugen Teodorovici a adaugat ca "are sentimentul datoriei implinite" fata de viitorul acestei banci si s-a declarat "onorat" ca a facut parte din echipa care a reusit sa consolideze CEC Bank, facand referire la capitalizarea bancii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Eugen Teodorovici bilant mandat, #Eugen Teodorovici regrete mandat , #ministrul Finantelor Publice