Patriarhia se vede altfel din fotoliul de la Finante. Ce crede acum Eugen Teodorovici despre impozitarea Bisericii

Sambata, 10 Februarie 2018, ora 11:42
6055 citiri
Patriarhia se vede altfel din fotoliul de la Finante. Ce crede acum Eugen Teodorovici despre impozitarea Bisericii
Foto: Facebook Eugen Teodorovici

Daca in iunie 2017, sustinea impozitarea Bisericii si le cerea reprezentantilor acesteia sa vina in secolul XXI, acum, proaspat ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici vede cu totul altfel lucrurile.

"Nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar a sublinia mult mai bine si mai clar rolul acesteia pe care il are in societate vizavi de problemele cu caracter social. Acele sume raman la Biserica, nu le ia statul. Biserica foloseste acei bani cu caracter social: copii cu probleme, oameni cu dizabilitati. Se aplica o suma forfetara. (...) Astfel de actiuni opresc acel curent negativ impotriva Bisericii!", a declarat, sambata, ministrul Finantelor, la Antena 3.

Intrebat daca urmeaza o discutie cu patriarhul Daniel despre impozitarea Bisericii, Teodorovici a raspuns afirmativ. "De ce sa nu avem? Putem discuta orice fel de subiecte. Va fi o discutie informala. Putem avea aceasta discutie chiar si la Biserica, la slujba de duminica", a afirmat ministrul Finantelor.

De asemenea, ministrul Finantelor sustine ca e firesc ca Biserica sa foloseasca banii pentru probleme sociale, la care statul este corigent.

"Asta a fost ideea, discutam impreuna. Biserica a demonstrat ca mult mai bine gestioneaza astfel de probleme, statul este corigent la acest capitol, de a avea grija de probleme sociale", si-a motivat ministrul schimbarea de optica.

Declaratia de astazi difera radical de fermitatea cu care cerea Bisericii, in vara lui 2017, sa inteleaga ca traim in secolul XXI si sa accepte impozitarea veniturilor ca mod de a contribui la necesarul de bani pentru dezvoltarea societatii romanesti.

"Biserica trebuie sa inteleaga si sa aleaga. Traim in secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte multi bani", spunea Teodorovici in 2017, adaugand ca "Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le indrageste, dar trebuie sa gasim un compromis. E o discutie pe care am inceput-o in 2015 cu Patriarhul, nu intr-un mod direct, dar am lasat sa se inteleaga ca undeva, candva, intr-un viitor foarte apropiat trebuie sa discutam despre acest subiect. Putem sa gasim o formula pe care si Biserica sa o accepte, si populatia sa o primeasca foarte bine si anume: trebuie sa vedem care sunt acele activitati cu caracter economic care pot fi impozitate".

Atunci, replica Patriarhiei Romane nu s-a lasat asteptata. Intr-un comunicat de presa, Patriarhia a sustinut ca Biserica Ortodoxa Romana plateste impozite la stat ca orice alta institutie.

"Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din Romania sunt tratate ca organizatii de drept privat si utilitate publica, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundatiile, asociatiile sau alte organizatii nonprofit. Biserica Ortodoxa Romana plateste impozite pe terenurile si cladirile aflate in folosinta, pe salarii si pe toate activitatile economice desfasurate in cadrul entitatilor economice care functioneaza in interiorul sau", a explicat Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu platesc TVA si sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activitatile specifice cultului (vanzarea obiectelor de cult produse in interiorul institutiei), venit care este in mod riguros reinvestit in intretinerea locasurilor de cult si in activitati cu caracter social-filantropic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Teodorovici impozitare biserica , #ministrul Finantelor