Top minciuni spuse de Eugen Teodorovici in timp ce zambea frumos la camera

Autor: Bogdan Hutuca - deputat PNL
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 08:25
11886 citiri

Principala senzatie pe care ne-o ofera actualii guvernanti este ca istoria se opreste odata cu ei. Avem asa senzatia ca in curand urmeaza sfarsitul lumii si ca nu mai are rost sa ne gandim la viitor, ca nu mai are rost sa construim chiar nimic.

Spitale regionale cu bani europeni? Ce rost are, doar vine sfarsitul lumii? Autostrazi care sa lege Romania de la nord la sud si de la est la vest? Pai cine sa mai mearga pe ele daca vine sfarsitul lumii?

Renovarea scolilor si utilarea lor? Ar fi si pacat, nu va mai fi nimeni care sa invete.

Politicile fiscale intaresc aceasta filosofie. In primele luni ale anului 2018, Guvernul a imprumutat aproape 10 miliarde de euro, bani pe care, daca totusi nu vine sfarsitul lumii, o sa trebuiasca sa-i dam inapoi.

Campionii filosofiei "dupa noi potopul" mi-au parut a fi deopotriva Liviu Dragnea si Darius Valcov, adica garantul si initiatorul celebrului program de guvernare care arunca Romania in haos. Si, totusi, la aceasta filosofie pare sa fi aderat si actualul ministru de Finante, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor nu numai ca a intrat in acest joc, ba chiar l-a intretinut cu minciuni si glumite ce au avut doar scopul de a arunca si mai mult fum in jurul uneia dintre cele mai dezastruoase guvernari din istoria Romaniei. Am urmarit cu atentie, si de cele mai multe ori cu multa ingrijorare, activitatea fiecarui ministru de Finante din ultimii 20 de ani. Confirm faptul ca Eugen Teodorovici nu este nici pe departe in topul celor mai slab pregatiti, dar este primul care a crezut ca nu este nicio diferenta intre conducerea unui minister si conducerea unei discoteci.

Tocmai de aceea, nu voi intelege niciodata de ce a preferat sa guverneze cu minciuni si promisiuni nerealizate cand chiar putea sa incerce sa reformeze un minister blocat in timp.

Avea la dispozitie in minister oameni bine pregatiti care l-ar fi ajutat in acest demers. In locul unei administrari decente, el a preferat insa sa ne livreze acest top.

Un top al minciunilor:

1. Pe 22 octombrie, Teodorovici ne explica cum va plafona pretul la carburanti. Masura ne aminteste mai degraba de Romania lui Ceausescu sau de Venezuela lui Chavez si este imposibil de aplicat pe o piata libera.

Daca in Romania s-ar lua aceasta masura, atunci nu am mai fi o economie de piata functionala. Discutata si uitata.

2. Pe 9 octombrie, Teodorovici ne vorbea despre reducerea aparatului bugetar. "Nu trebuie sa fie multi, dar trebuie sa fie mai eficienti". Realitatea? PSD si ALDE au extins aparatul bugetar si continua sa o faca prin angajari reale sau fictive dupa modelul "secretarelor" lui Dragnea. Unde trecem si asta? V-ati prins, la discutate si uitate.

3. Pe 8 octombrie, ministrul Finantelor ne povestea cum va muta plata tuturor pensiilor pe carduri bancare. Dorinta ministerului era probabil aceea de a limita evaziunea fiscala facuta de pensionari atunci cand isi cumparau leusteanul din piata.

Doar ca avem o problema. Mare. In mediul rural nu exista aproape deloc ATM-uri, iar asta inseamna ca pensionarii ar fi fost obligati sa mearga la oras pentru a-si scoate banii de pe card. Discutata si uitata.

4. Pe 3 octombrie, Teodorovici ne promitea ca va sustine initiativa PNL care spunea ca impozitul pe venit va ramane 100% in cadrul comunitatii locale. Premierul Dancila a dat insa aviz negativ propunerii PNL, iar Teodorovici a promis ca va face acest lucru prin OUG. Probabil insa ca si ordonanta asta a fost uitata prin vreun sertar.

5. Pe 11 septembrie 2018 ne spunea ca doreste sa elimine supraacciza pe carburanti, masura luata de guvernele PSD. De doua ori. Prima data de Guvernul Ponta, a doua oara in chiar primele zile ale Guvernului Grindeanu, dupa ce Guvernul Ciolos renuntase la ea prin OUG.

Efectul acestei supra-accize a fost acela ca Romania a cunoscut cea mai mare crestere a pretului la carburanti din Uniunea Europeana. In plus, masura a mentinut constant o presiune inflationista. In curand vom avea litrul de benzina la peste 6 lei. Ce s-a ales de aceasta promisiune? Nimic. Discutata si uitata.

6. Pe 17 iulie 2018 Teodorovici ne ameninta cu o amnistie fiscala. Ni s-a spus atunci ba ca e o amnistie ce vizeaza pe toata lumea, ba ca e doar pentru companiile de stat. Singurul efect al acestor promisiuni a fost acela ca unele companii au incetat sa-si mai plateasca taxele catre stat, in speranta ca amnistia le va salva si pe ele. Discutata si uitata.

7. Pe 6 iunie, acelasi Teodorovici ne promitea ca va cumpara scanere pentru vami, pentru a lupta cu evaziunea. Realitatea? In toate vamile romanesti functioneaza un singur scaner. Si nu stiu de ce, dar am asa senzatia ca marii evazionisti nu intra pe acolo. O alta idee scanata si uitata.

8. Pe 4 iunie 2018 Teodorovici ne ameninta cu un nou cod fiscal care urma sa aduca o relaxare in domeniul fiscalitatii. De atunci nu a fost prezentat niciun proiect si nimeni in Ministerul Finantelor nu a primit sarcina de a lucra la un astfel de proiect. Stim unde trecem si asta.

9. In 28 martie, ministrul Teodorovici ne promitea ca in acest an ne vom putea plati obligatiile fiscale "online si de pe telefonul mobil". Discutata (pe whatsapp probabil) si uitata.

Va spun sincer, nu il inteleg pe Eugen Teodorovici. In loc sa iasa la fiecare 2-3 zile cu cate un mesaj de genul acesta, putea sa-si vada linistit de treaba si sa finalizeze 2-3 reforme in minister. Atat, doua-trei. In loc sa urmareasca insa aceste lucruri, a preferat sa se integreze in masina de fum a social-democratilor.

Nu stiu daca si-a invatat lectia, pare insa ca a schimbat modul de comunicare. Mai nou, ne spune ca vom vedea pana sfarsitul anului o reforma majora la ANAF. De data aceasta, nu ne mai spune despre ce e vorba, ce urmareste si care vor fi reformele. "Aveti incredere", e tot ce ne cere ministrul. Avem, cum sa nu? Nu e ca si cum ne-a pacalit vreodata pana acum.

Bogdan Hutuca este deputat al Partidului National Liberal din decembrie 2016 si vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si banci. A lucrat multi ani ca expert in Ministerul de Finante. Este un sustinator infocat al libertatii economice si al modelului economic anglo-saxon. Crede ca singura posibilitate de dezvoltare pentru Romania este adoptarea unui stat minimal. Este un admirator al premierului britanic Winston Churchill si al presedintelui american Ronald Reagan. Citatul sau favorit este: "Government is not the solution to our problem, government is the problem".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#promisiuni ministru Finante, #promisiuni Eugen Teodorovici , #ministrul Finantelor