Dorel Orlando de la Finante ucide gaina cu oua de aur. Incompetenta disperata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 08:37
14091 citiri
Dorel Orlando de la Finante ucide gaina cu oua de aur. Incompetenta disperata

Sansele ca Guvernul sa cada astazi sunt minime spre zero, mai ales dupa ce si UDMR si-a anuntat decizia. Desi poate ca niciodata caderea unui guvern nu a fost un obiectiv de interes national in mai mare masura decat acum.

Si nu ma refer de aceasta data la Justitie. Ma refer la economie si din aceasta perspectiva la viitorul pe termen scrut, mediu si chiar lung al Romaniei.

Doar anuntarea de catre ministrul Teodorovici a proiectului de OUG privind noile masuri fiscale care lovesc in plin sectorul bancar, energetic si al comunicatiilor, iar de aici, prin rostogolire, domeniile care au legatura cu cele 3, adica toate, a provocat pe Bursa ceea ce Am Cham a numit "o baie de sange" fara precedent din vremea crizei.

Actionarii la Bursa si statul au pierdut 3 miliarde de euro, iar efectul s-a propagat in regiune. Ironia face ca o masura menita sa loveasca multinationalele a provocat pierderi uriase, aproape o cincime din valoarea de pe Bursa, singurei banci cu capital romanesc, Transilvania. A fost compania cea mai afectata de anuntul lui Orlando Teodorovici.

Dar lista e cu mult mai lunga si include si companii care nu au legatura directa cu prevederile ordonantei, cum este Conpet.

Zi neagra la Bursa de Valori Bucuresti: A incheiat tranzactiile cu una dintre cele mai mari scaderi la nivel global

Ministrul Dorel se arata cu o seara inainte convins ca mediul de afaceri va fi fericit de masurile anuntate. Cat de bine a fost primit s-a vazut a doua zi la Bursa.

Si, repet, asta numai dupa anunt. Ce va fi dupa ce masura ar fi decisa? Si daca decizia va fi luata prin OUG saptamana aceasta in mod evident va fi luata fara avizul CES si in pofida protestelor unanime ale mediului de afaceri roman si strain.

CCIR: Noile masuri de supraimpozitare anuntate de Guvernul Romaniei, o lovitura grava la adresa stabilitatii economice

Numai un dement, si am proprietatea termenilor, face o asemenea miscare cu impact atat de mare si mai ales fara consultari prealabile, in ultimele zile de decembrie, cand orice companie serioasa are deja bugetele decise pana la ultimul leu. Numai pe incompetenti precum Guvernul Romaniei Anul Nou ii prinde cu socotelile nefacute. Sau pe cei care suporta efectele incompetentei demente.

Masurile anuntate de Teodorovici put a populism. Taxa pe lacomie, formulare nu jurnalistica, ci cuprinsa in proiectul de OUG, e o fomulare stupida menita sa rezoneze in primul rand in urechile celor mai neinformati dintre romani.

Dar cum nimeni nu iubeste bancile, nimeni nu va plange de mila lor, e socoteala populista a Guvernului. Dar aici nu e vorba de mila, e vorba de a intelege niste mecanisme simple.

Banul e o marfa, cu un cost, care se numeste dobanda, care depinde de piata. El e cu atat mai mare cu cat riscurile sunt mai mari, iar riscurile sunt provocate de climatul economic distorsionat de o guvernare incompetenta care se mai si imprumuta galopant, adica ghiftuieste el insusi bancile, care nu trebuie sa-si bata prea mult capul ca sa atraga clienti.

Presa internationala scrie despre masurile fiscale anuntate de Teodorovici

Blocand dobanzile intr-un soi de mercurial, care nu are nicio legatura cu piata si care pedepseste mecanismele economice, Guvernul nu face altceva decat sa blocheze creditarea, deci sa incetineasca piata si sa-si micsoreze propriile venituri in primul rand din TVA.

Mizeaza probabil pentru compensatie pe efectele inflatiei si pe distrugerea Pilonului II de pensii care sa arunce bani pe piata. Adica mizeaza pe alta nenorocire care va lua ani pentru a fi corectata, iar pentru multi se va dovedi irecuperabila.

Companiile din zona de energie electrica trebuie sa plateasca o taxa de 3% din cifra de afaceri. Unde credeti ca se va duce taxa aceasta care va fi si la productie, si la transport, si la distributie, si la furnizare? In tarif, evident. ELCEN-ului, CET-urilor sa le mai pui o taxa de 10 milioane de lei? Va ingheta Romania brusc, la propriu.

Analisti financiari, despre "taxa pe lacomie": Consumatorul roman va avea de suferit iar companiile se vor confrunta cu insolvente si disponibilizari

Eu stiu ca, daca PSD uraste ceva cu sete, acela e online-ul. Si, de aceea, vor sa scumpeasca zona comunicatiilor, sa stam mai putin pe Facebook pentru proteste si placute suedeze. Dar scumpirea comunicatiilor se va simti si ea in toate preturile, pentru ca toate firmele folosesc aceste servicii.

Vodafone ataca dur ordonanta anuntata de Teodorovici: Masurile sunt excesive si fara precedent in istorie

In plus, cine sa mai vina sa investeasca intr-o tara in care finalul de decembrie poate sa-ti aduca asa ceva din senin? Cine sa investeasca intr-o tara al carui dictator ordona public institutiilor pe cine sa atace, pe cine sa distruga? Cine sa investeasca intr-un mediu atat de ostil?

Asta e insa doar pe termen scurt si mediu. Pe termen lung, va exploda bomba Pilonului II de pensii. Daca romanii vor primi dreptul sa-si retraga banii dupa 5 ani de contributie cu o minima penalitate, nu am nicio indoiala ca multi se vor repezi sa puna mana pe bani pentru un frigider, un televizor, o vacanta sau macar pentru ca, vorba aceea, ce-i in mana e sigur.

Dar banii contributiilor la Pilonul II nu sunt lichizi intr-un cufar. Ei sunt investiti in diverse plasamente, pe diferite termene. De unde trebuie scosi prin vanzari in pierdere, ca orice vanzare masiva si inainte de maturitatea investitiei. Aceste pierderi se vor simti imediat si in sumele celor care vor ramane in Pilonul 2 si carora li se va spune: uite ce randamente proaste au fondurile, de ce mai stati acolo? Si probabil ca vor iesi si ei, deci Pilonul II va disparea.

Va fi o infuzie de lichiditate in piata, deci in consum. Va fi o crestere a contributiilor la sistemul public de pensii, pentru ca acolo se vor duce contributiile integrale. Dar banii acestia se vor duce repede, mancati si de inflatie. Si apoi?

Generatia care va iesi la pensie in 10-15 ani de acum incolo va fi una sacrificata. Exact generatia decreteilor, careia nu va avea cine sa-i plateasca pensiile intr-o tara cu populatie decimata de migratie si economie grevata de prostiile de acum.

De ce toate acestea? Eu cred ca dintr-o combinatie sinistra de disperare si incompetenta.

Bugetul nu e gata nici pana acum, pentru ca nu reusesc sa-l inchida. Nu reusesc sa proiecteze venituri cat de cat credibile pentru tot ce au promis, tot ce au asumat si tot ce vor sa asume in an electoral. Si atunci s-au apucat sa mulga de unde cred ca pot. Dar in incompetenta lor crunta nu fac decat sa omoare gaina care face oua de aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Orlando Teodorovici taxa pe lacomie, #prabusire bursa Bucuresti , #ministrul Finantelor