Ministrul Finantelor, fata in fata cu datornicii in franci: Ce solutii s-au gasit (Video)

Joi, 30 Iulie 2015, ora 14:25
2835 citiri
Ministrul Finantelor, fata in fata cu datornicii in franci: Ce solutii s-au gasit (Video)
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a discutat, joi, cu reprezentantii romanilor care au credite in franci elvetieni, despre o posibila solutie pentru cei care intampina greutati la plata ratelor, dupa ce moneda din Tara Cantoanelor s-a apreciat brusc la inceputul anului.

"Am discutat cu ministrul despre modificarea Legii Valcov, respectiv conversia in lei cu discount si garantii de stat, vom face niste propuneri de modificare pe textul initial, desi noi am trimis o varianta si in martie autoritatilor.

Pana luni vom trimite catre minister forma propusa de AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare - n.red.) si GCCC (Grupului Clientilor cu Credite in CHF - n.red.), apoi ei il vor trimite bancilor si BNR, se vor face adnotari, iar dupa forma agreata in comun se va publica proiectul pe site-ul ministerului pana la finele lunii august, astfel incat sa intre in dezbatere in Parlament in septembrie", a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii Grupului, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost insotit la discutii de secretarul de stat Eugen Jiru, iar de la cealalta tabara au fost Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), un avocat, dar si reprezentantii GCCC.

Victorie pentru romanii datori in franci elvetieni: Reusita ANPC si lupta lui Teodorovici

Ce presupune proiectul

In principiu, Teodorovici a fost de acord cu unele schimbari aduse de reprezentantii romanilor cu credite in franci elvetieni legii initiate de fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov.

Una dintre ele a fost eliminarea plafonului de venituri, stabilit initial la 3.000 lei/luna net, urmand sa se stabileasca daca va fi introdus in schimb un grad de indatorare maxim luat in calcul in cazul fiecarui debitor.

Proiectul de lege vizeaza conversia creditelor imobiliare din valuta in lei, cu un discount din partea bancilor de 15% din valoarea in lei dupa conversia imprumutului, pe care statul il va garanta in proportie de 50%.

Initiativa se refera la monedele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului pana in prezent, ar urma sa aiba o perioada de un an, iar valoarea garantiilor ar ajunge la un miliard de lei.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#ministru Finante discutii franci, #solutii credite franci, #discutii credite franci, #teodorovici discutii credite franci , #ministrul Finantelor
Comentarii