Misterul secretelor ascunse in bugetul inca nepublicat

Sambata, 26 Ianuarie 2019, ora 19:15
13427 citiri
Misterul secretelor ascunse in bugetul inca nepublicat

Noul an 2019 a inceput deja demult, iar pe bugetul tarii, care trebuia sa fie cunoscut de acum trei luni si aprobat de aproape doua, nu-l cunoaste inca nimeni. Nici la firul ierbii, respectiv eu, tu, noi, voi, nici sus la varf, respectiv presedintele Romaniei. O fi tabu?

Pun pariu ca nu-l cunoaste nici premierul, care ar fi trebuit sa stie pana astazi necesarul de finantare si de refinantare al statului, nivelul prognozat al veniturilor si al cheluielilor, asa cum sunt ele corecte si nu aduse din condei. Oare nu l-a vazut doamna Viorica, sau i l-au aratat consilierii, dar a privit la el ca pisica la calendarul gregorian?

Nimeni, dar absolut nimeni, n-a reusit sa dea o explicatie privind cauzele intarzierii, ceea ce explica suspiciunile, supozitiile, ipotezele si banuielile. Cea mai frecventa banuiala, dar si cea mai verosimila, este aceea ca veniturile domnului Teodorovici nu "pupa" cu cheltuielile, ca sa se inscrie in deficitul prognozat.

Bugetul tarii, in spatele usilor inchise

Nepublicand proiectul de buget si neinformand pubicul asupra cauzelor pentru care acesta este tinut secret, Guvernul incalca insa grosolan un articol din Constitutie, care prevede fara echivoc (art. 31, par. 2): "Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice..."

Bugetul e treaba publica, informarea e obligatorie si era normal ca, pe site-ul Ministerului Finantelor sa apara draftul noului buget. Dar pe respectivul site nu se observa decat bugetul pe anul trecut, precum si toate bugetele din anul 2002 incoace, arhivate frumos. Atat.

Neinformand cetatenii despre buget, Guvernul faciliteaza raspandirea stirilor dezvaluite "pe surse", uneori corecte, alteori nu, dar inspre care doamna Dancila arata totdeauna cu degetul, catalogandu-le "fake news".

Ca le catalogheaza inca n-ar fi nimica, dar a ajuns sa se planga si la Bruxelles despre aceste "fake news" ca ar prejudicia-o personal, ca ar denigra statul si chiar si-a pus colegii sa incrimineze fapta printr-o noua lege, ca delict.

Nici n-ar fi mare lucru pentru domnul Tudorel sa scoata o ordonanta pe aceasta tema si sa trimita glont dupa gratii denigratorii, pe locurile ramase libere dupa ce au iesit de acolo coruptii. Dura lex, sed lex.

Ministerul Finantelor a ramas cu buzele umflate

Auzi, delict pentru ceva spre care ai fost impins chiar de catre cel care te acuza! Sa fie clar, eu unul vreau sa fiu informat, iar daca doamna Viorica se eschiveaza de la datoria domniei sale de a ma informa, atunci tot nu ma voi eschiva de la dorinta mea de a fi informat si ma voi informa cum pot si de unde pot. Chiar si "pe surse".

In vremurile trecute, cand erau acuzati de denigrare pentru ca ascultasera posturi straine, romanii se piteau cu radioul sub plapuma, trageau cu urchea la "Europa Libera" si comentau cu vecinii ce au auzit. Evident, n-ar fi facut-o, daca respectivele stiri s-ar fi difuzat si la Radio Bucuresti.

Asadar, stimata doamna Viorica, mi se pare nu numai corect, ci si constitutional sa ne dati stirile oficial, de la Guvern, si nu sa ne obligati la cautarea lor in ascuns, iar apoi sa ne condamnati pe motiv ca n-aveam ce cauta sub plapuma si ca raspandim "fake news".

Si nu vorbesc numai de buget. Nimic din topaiala fiscala n-a fost explicat publicului larg. A spus cineva ca faimoasa "taxa pe lacomie" e ca un fel de dop infiintat sa astupe gauri in buget? Ati recunoscut ca nu reusiti sa-i inchideti bugetului fermoarul si de aceea ne puneti taxe noi?

A recunoscut cineva ca asemenea jaf nu s-a mai vazut in istorie, si mai ales ca taxa alarmeaza bancile, sperie investitorii, ingrozeste oamenii de afaceri si pana la urma pagubeste chiar statul, care nu iese deloc in castig, asa cum spera? Caci paguboasele consecinte au si inceput sa apara: bancile au plusat numaidecat dobanzile la cumpararea titlurilor de stat. Cine a ramas cu buzele umflate? Ministerul Finantelor, care s-a ales cu mai putini bani de pe piata, iar pe cei cu care s-a ales i-a obtinut mai scump.

Puseul inflatiei din ianuarie

Sa-mi fie iertat, dar trag de aici trei concluzii evidente: ca Guvernul gandeste cu materia cenusie din capul sarac al domnului Valcov, ca intelepciunea domnului Teodorovici atat a putut nascoci, taxa pe lacomie, si ca doamna prim ministru conteaza pe cei doi, intrucat altul mai bun nu-i.

Felul cum Ministerul Finantelor deconteaza propriile masuri care ajung sa produca pagube in loc de venituri nu se reflecta insa nicaieri asa dramatic precum in fluctuatiile grave la bursa de valori si in prabusirea dramatica a monedei nationale.

Teoretic, desi nu facem parte din "zona euro", moneda noastra ar trebui sa tina pasul cu aceasta. Si a tinut. In intregul an 2018, devalorizarea leului a fost de 0,09%. Dar iata ca numai in neterminata luna ianuarie 2019, leul s-a devalorizat cu de peste 20 ori mai mult decat in intregul an trecut.

Dar, in loc sa-si exprime ingrijorarea si in loc sa fie inspaimantati de amenintarea devalorizarii accelerate, liderii partidului musamalizeaza drumul pe care economia a si pornit spre dezastru. Caci iata ce scria vineri PSD pe pagina oficiala de Facebook:

"Singura institutie abilitata sa administreze "controlat" cursul leu-euro este Banca Nationala care dispune in prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce ii permit sa tina sub control variatiile de curs".

Stiti cum suna asta? Ca o invitatie de la partid catre Banca sa puna la bataie cele 36,8 miliarde euro, adunati de-a lungul anilor nu de guvernele politicianiste si inconstiente, nu de politrucii care promit marea cu sarea, ci de profesionistii banilor, de mintile luminate capabile sa pretuiasca bunul public si sa-l fereasca de cei care ii dau tarcoale, ca sa-si plateasca neghiobia.

Cat mai e pana la potop?

Dar pana cand? Fireste, pana se goleste sacul, pana cand din cele 36,8 miliarde nu mai ramane nimic si cand nici cu imprumut nu ne va da nimeni, afland cum am facut praf "mostenirea trecutului" si nu mai avem din ce ne infrupta.

Daca am fi avut un premier intelept si o echipa de profesionisti in ale finantelor, sigur i-ar fi dat o replica dura acestui postator de ocazie, vorbitor in numele partidului. Dar nu avem nici profesionisti, nici premier intelept si tare mi-e teama ca insusi domnului Teodorovici i s-ar parea interesanta postarea colegului sau de partid si si-ar zice: iata o solutie - so, pe BNR!

Sper ca domul Isarescu sa nu se lase presat. Altfel, PSD ar fi fericit sa cheltuiasca rezervele intr-o veselie, pana isi termina mandatul politic si vin altii sa plateasca oalele sparte, in timp ce Dragnea si ai lui se retrag la umbra, ca sa traiasca din osanza, in baza regescului principiu: dupa mine, potopul!

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#devalorizare valuta nationala, #devalorizare leu, #curs euro, #Eugen Teodorovici taxa pe lacomie, #taxa pe lacomie Viorica Dancila , #ministrul Finantelor