Teodorovici anunta ca ar putea creste cota de 2% din impozit pentru ONG-uri, dar nu e clar daca pentru toate

Marti, 06 Martie 2018, ora 15:29
3717 citiri
Teodorovici anunta ca ar putea creste cota de 2% din impozit pentru ONG-uri, dar nu e clar daca pentru toate
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, vrea ca procentul din impozitul pe venit pe care contribuabilii il pot redirectiona catre o cauza sociala sa creasca pana la 3,5%, "in special" pentru asociatiile si fundatiile din domeniul sanatatii.

"Aceasta discutie a plecat de la acele intrevederi pe care doamna prim-ministru le-a avut in ultimele saptamani cu asociatii din zona de boli rare, persoane cu dizabilitati, unde acest subiect a fost ridicat, aceasta crestere pentru a compensa diferenta intre 16 si 10% partea de impozit pe venit.

Este un lucru normal, pentru ca altfel aceste fundatii, aceste ONG-uri care au ca principal obiectiv de activitate sprijinirea celor cu nevoi (...) nu pot functiona, nu pot sa asigure ceea ce au de facut si scopul pentru care au fost infiintate. Noi, ca Minister de Finante, vom sustine o astfel de crestere", a declarat, marti, Orlando Teodorovici.

El a mai spus ca nu s-a decis cu cat va fi majorata aceasta cota care poate fi directionata unei organizatii non-guvernamentale.

"S-au facut mai multe scenarii. Asta am si rugat, sa facem un impact de la 2 - 2,5 - 3 - 3,5, pentru a vedea exact cat este necesar sa crestem pentru a putea compensa diferenta aceea de la 16 la 10%", a adaugat ministrul Finantelor.

De la 1 ianuarie, impozitul pe venit a scazut de la 16 la 10% si odata cu el si cuantumul (cota de 2%) care poate fi directionat catre un ONG.

Teodorovici a mai spus ca ONG-urile "din Sanatate in special" vor beneficia de aceasta majorare. Cum ar fi posibil sa majorezi cota de 2% doar pentru unele ONG-uri ministrul nu a explicat.

"Eu ma refer la cele pe Sanatate, in special. Sunt foarte multe astfel de situatii, iar statul trebuie sa le sprijine. De exemplu, pe parte de nevazatori avem 100.000 la nivel national si avem structuri care se ocupa de tot ceea ce inseamna activitate de zi cu zi si multe alte exemple, din pacate. Statul trebuie sa-i sprijine, pentru ca asta este si obligatia noastra", a mai spus Teodorovici.

Anuntul ministrului vine in contextul in care premierul Viorica Dancila a avut o serie de intalniri cu mai multi reprezentanti ai ONG-urilor care dezvolta programe pentru persoanele cu dizabilitati.

Premierul Viorica Dancila a gafat, in februarie, la Antena 3, unde i-a catalogat drept "autisti" pe cei care "dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul".

A doua zi, a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presa, pentru declaratia pe care a facut-o.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, considera ca s-ar fi impus macar un avertisment in acest caz, dar premierul a scapat fara nicio sanctiune.

Ulterior, Dancila a inceput un adevarat turneu al asociatiilor care sprijina persoanele cu diverse dizabilitati din tara noastra.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Orlando Teodorovici impozit ONG , #ministrul Finantelor