Teodorovici: Chiar daca nu ar fi bani de pensii si salarii, nu faci publica o astfel de declaratie. Fondul de rezerva e pe zero

Joi, 30 August 2018, ora 07:17
10086 citiri
Teodorovici: Chiar daca nu ar fi bani de pensii si salarii, nu faci publica o astfel de declaratie. Fondul de rezerva e pe zero
Foto: Arhiva Facebook/ Eugen Orlando Teodorovici

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri seara, ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa fie foarte responsabil cand face declaratii referitoare la faptul ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor si pensiilor, iar daca ar fi adevarat "nu faci publica o astfel de declaratie".

"Domnul presedinte (Klaus Iohannis, n.red.) a aprobat un buget la inceputul acestui an si stim foarte bine ca a avut atunci toate elementele de bugetul, toate masurile pe care Guvernul PSD-ALDE si le-a asumat, cu impact, cu absolut tot ceea ce trebuia ca dansul sa inteleaga si sa adopte bugetul. Ca si dovada, ca l-a si promulgat.

Astfel de referiri, ca nu sunt bani de pensii sau ca se prefigureaza o catastrofa la nivel national, sunt declaratii iresponsabile. In cel mai rau caz, ca ar fi adevarat ceea ce spune dansul, e o discutie care se poarta altfel, intre presedintele Romaniei, primul ministru, in cadru restrans, pentru a vedea daca este situatia aceea si care sunt masurile pe care Guvernul sau impreuna si cu presedintia, dupa caz la caz, ar trebui sa fie luate.

E posibil orice. Chiar daca ar fi asa ceva adevarat, dar nu este, nu faci publica o astfel de declaratie. Sa spunem in cazul pestei porcine. Presedintele statului roman nu se pronunta ca ceva va veni si ca e posibil sa... Trebuie sa fie foarte responsabil cand face astfel de declaratii, pentru ca pot fi repercusiuni si economice grave, dar si de alta natura. Nu poti sa alertezi populatia cu pensiile si salariile.

Se va dovedi pana la final ca pe acest an oamenii au avut si pensiile, si salariile la timp, asa cum a promis acest Guvern. Repet, sunt declaratii care se pot face, dar pana la o anumita limita. In orice tara, anumite situatii se discuta, in primul rand, in acest cadru - Presedintie, Guvern si alte structuri ale statului. De asta se discuta in CSAT anumite elemente de siguranta nationala, nu iesi si le faci public", a spus Teodorovici.

Rectificarea bugetara

Potrivit ministrului Finantelor, in cazul rectificarii bugetare, aceasta se face "per ansamblu, nu partial", cum a sugerat seful statului.

"Rectificarea bugetara se face per ansamblu, nu partial, cum sugereaza presedintele Romaniei. Atunci sa schimbam legea care se refera la functionarea CSAT-ului, pentru ca acolo se spune "bugetul", nu rectificarea, dar se intelege implicit si rectificarea. Trebuie sa spunem foarte clar ca CSAT se asigura ca sumele pentru respectarea angajamentelor asumate de Romania in anumite zone sunt respectate si punct.

Presedintele nu trebuie sa iasa in public intr-un asemenea mod. Vizavi de intarziere (cu rectificarea, n.r.), pot sa-i dau domnului presedinte cateva exemple, nedorind a intra intr-o disputa. Nu vreau sa pun paie pe foc in continuare si sa mentin un astfel de conflict in mod public, pentru ca nu este corect fata de romani", a mentionat seful de la Finante.

Teodorovici a expus si doua cazuri pentru care amanarea rectificarii poate avea repercursiuni importante.

"Am dat saptamana trecuta un comunicat pe schemele de ajutor de stat pentru mediul economic. Noi trebuia sa primim la Ministerul de Finante din 27 august propuneri din partea firmelor, in special cele romanesti, pe proiecte de finantari pentru minimum 3 milioane de euro. Astazi, noi am amanat pana pe 10 septembrie acest termen, deci iata o intarziere.

A doua chestiune este un caz foarte grav pe care trebuie sa-l aduc in atentia opiniei publice. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, are un caz foarte grav la minister: un copil de 8 sau 9 luni care are nevoie de un tratament urgent, pentru ca sufera de o boala rara, si pentru care vindecare s-a cerut o anumita suma la rectificare, s-a propus de noi, ca Minister de Finante, suma respectiva, dar rectificarea asteapta pana pe 4 septembrie. E viata unui om in joc. Mai sunt probleme nationale de sanatate pentru care Ministerul Sanatatii a cerut sume", a subliniat oficialul.

Intrebat de ce nu se aloca bani pentru astfel de situatii din Fondul de rezerva al Guvernului, Eugen Teodorovici a precizat ca acesta "este pe zero", la ora actuala.

"Fondul de rezerva al Guvernului este, astazi, zero pentru ca am alimentat tot timpul situatii care au aparut. Anul acesta am tot dat pe inundatii, calamitati naturale, pesta porcina, deci s-au alimentat niste fonduri in astfel de situatii. Sunt publicate in Monitorul Oficial Hotararile de Guvern prin care au fost alocate sumele respective.

Peste 600 de milioane de lei doar pe calamitati naturale, evenimente care s-au anticipat de anul trecut cand s-a facut bugetul pe 2018. Niciodata, un Guvern responsabil fata de poporul sau, cum este PSD-ALDE, nu are astfel de jocuri de culise. Un astfel de Guvern nu o sa aiba niciodata pe masa de discutii vreun semn de intrebare vizavi de veniturile romanilor, ca sunt pensii sau ca sunt salarii.

Nu este niciun risc pentru neplata pensiilor si salariilor. Amanarea rectificarii creeaza efecte negative pentru intreaga economie. Degeaba incearca domnul presedinte sa duca discutia intr-o alta directie", a sustinut ministrul.

Citeste si Teodorovici se lauda cu un record absolut la colectarea taxelor de catre ANAF

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Teodorovici atac Iohannis, #Teodorovici bani pensii salarii , #ministrul Finantelor