Teodorovici: Domnul presedinte vad ca se erijeaza intr-un avocat al bogatilor

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 21:07
5974 citiri
Teodorovici: Domnul presedinte vad ca se erijeaza intr-un avocat al bogatilor
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis se erijeaza intr-un avocat al bogatilor, el rapunzand astfel criticilor presedintelui fata de masurile fiscale anuntate de Guvern.

De asemenea, ministrul a precizat ca actul normativ pe acesta tema va avea o forma finala dupa discutiile de joi, din cadrul Consiliului Economic si Social.

"Domnul presedinte vad ca se erijeaza intr-un avocat al bogatilor, pentru ca sustine ca marile companii din Romania sa fie oarecum protejate. Totusi, in Romania de ani de zile este un comportament incorect fata de cetatenii acestei tari, ca vorbim de banci, energie, telecomunicatii.

Noi vrem sa protejam romanii", a declarat Teodorovici la Romania TV, ulterior el adaugand ca "sunt presiuni foarte, foarte, foarte mari ca aceste lucruri sa nu se intample, toti se coalizeaza, bogatii il au pe presedintele Romaniei in fruntea lor sa-i protejeze pe ei, ale lor profituri".

El a negat posibilitatea cresterii tarifelor la gaze naturale la consumatorul final.

"Noi, din contra, am spus ca limitam pentru 3 ani de zile costul pe care trebuie sa-l plateasca un consumator, fie el casnic sau industrial, la 68 de lei MWh", a explicat ministrul.

Masurile vizand bancile au fost justificate prin faptul ca bancile din Romania au cel mai ridicat nivel a, profitului din Europa.

"In zona de sistem bancar, bancile in Romania au cel mai ridicat nivel de profit din Europa. Randamentul este in Europa de 7%, iar in Romania este de 21%. Diferenta intre ceeea ce ofera bancile la depozitele populatiei este dobanda la o medie de 2%, iar ceea ce cer bancile atunci cand imprumuta diferenta e foarte mare", a argumentat Orlando Teodorovici, sustinand ca "s-au folosit tot felul de cai pentru a transfera in afara tarii profitul din sistemul bancar" si ca "masura ajuta si chiar reduce ratele romanilor la banci".

Intrebat daca poate garanta ca nu le vor creste romanilor tarifele la telefonie, ministrul Finantelor a raspuns: "Asta nu o poate garanta nimeni, dar urmarim modul in care se misca aceste companii si daca iau masuri ca sa ascunda aceste costuri sau eventuale costuri".

"Dialogul cu partenerii sociali se poarta si se va purta. Nu sunt masuri noi, toate au fost in programul de guvernare. Una e noua - taxa pe lacomie", a spus ministrul Finantelor, precizand ca joi este programat Consiliul Economic si Social, iar actul referitor la masurile fiscale va avea o forma finala.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ordonanta de urgenta pe Codul fiscal anuntata de ministrul Finantelor nu are analiza de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, arunca economia in haos si a facut apel la Guvern sa se razgandeasca, sa puna in dezbatere, sa faca o analiza si sa vina cu masuri sustenabile.

"Cu totii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, ca Guvernul pregateste OUG pentru a introduce noi taxe si impozite. Acest lucru ma duce cu gandul la o afirmatie pe care a facut-o dna prim-ministru in discursul inaugural din Parlament. Spunea: Tineti minte, nu vom introduce noi impozite si taxe. A trecut nici un an si introduce noi impozite si taxe", a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele a precizat ca "aceasta ordonanta nu a fost discutata cu partenerii din mediul economic si nici institutional, nu are o analiza la fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, arunca in haos economia".

"Ne asteptam ca totul sa se scumpeasca - asta e rezultatul acestei OUG", a mai spus seful statului, aratand ca este vorba de o "taxa din lacomia pesedistilor de a lua bani mai multi pe care ii vor gestiona cum considera dumnealor, vor da peste cap toata economia si bugetele tuturor romanilor".

Presedintele Iohannis a spus ca face apel la Guvern sa se razgandeasca, sa puna in dezbatere, sa faca o analiza si sa vina cu masuri sustenabile.

Guvernul a anuntat, marti, ca va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o "taxa pe lacomie" pe activele bancilor, acestea urmand sa fie taxate diferentiat, in functie de nivelul Robor la 3 si la 6 luni si spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.

Participantii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen pe baza de cerere, incepand de anul viitor, dupa minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere inainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a mai anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, incepand de la 1 ianuarie 2019, o plafonare pretului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o masura necesara pentru ca, spune el, producatorii vand gazele naturale extrase la un pret de trei ori mai mare decat pretul de productie. Masura se va aplica pana in 28 februarie 2022, potrivit ministrului.

Ca urmare a acestor anunturi, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis miercuri ziua de tranzactionare cu una dintre cele mai mari scaderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, si OMV Petrom, -12,97%, s-au numarat printre marii pierzatori ai zilei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Teodorovici Iohannis avocatul bogatilor , #ministrul Finantelor