Teodorovici recunoaste acum ca nu are avizul BCE pentru modificarea OUG 114, dar e convins ca va fi favorabil

Vineri, 29 Martie 2019, ora 15:30
11295 citiri
Teodorovici recunoaste acum ca nu are avizul BCE pentru modificarea OUG 114, dar e convins ca va fi favorabil
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a recunoscut vineri ca nu are avizul Bancii Centrale Europene pentru a modifica taxa pe activele bancare din OUG 114, dar spune ca este convins ca va primi un raspuns favorabil in acest sens.

Teodorivici neaga insa ca a declarat ca are avizul BCE, precizand ca ar fi afirmat doar ca a informat Banca Centrala Europeana. Asta desi inregistrarile il contrazic.

"Pe intregul set de propuneri exista avizul, acceptul Bancii Nationale a Romaniei. A fost derulata consultarea cu toti actorii din piata, Asociatia Romana a Bancilor. A fost informata si Banca Centrala Europeana. Am vazut ca s-a discutat acest lucru in spatiul public. Nu a dat un aviz.

Eu am spus ca am informat aceasta banca centrala, dar avand in vedere ca nu dorim, ca Guvern, sa taxam bancile, avand in vedere avizul Bacii Nationale Centrale, s-a decis in Guvern sa aprobam aceasta ordonanta de urgenta. Stim foarte clar ca si avizul de la Banca Centrala Europeana va fi unul favorabil", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern de vineri.

Miercuri, ministrul de Finante a declarat, intr-o interventie telefonica la Digi24, ca modificarile aduse OUG 114 au fost discutate cu BNR si cu BCE si ca a primit aviz din partea ambelor institutii.

"E formula pe care am discutat-o cu Banca Nationala a Romaniei. Este un aviz primit din partea Bancii Nationale pe acest proiect de ordonanta. Este trimis la Banca Centrala Europeana pentru punct de vedere", a spus Teodorovici.

Intrebat de moderatorul emisiunii daca a primit un raspuns de la BCE, ministrul a replicat: "Bineinteles. Ieri. Avem un raspuns de la dansii. Avizeaza acest proiect".

Declaratia poate fi auzita la minutul 12:00

Ulterior, joi seara, reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) au confirmat ca au primit noul proiect de OUG prin care Guvernul modifica taxa pe activele bancilor, dar sustin ca nu au raspuns inca, asa cum a afirmat ministrul roman al Finantelor.

Un purtator de cuvant a confirmat ca "BCE a primit o solicitare de consultare" din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru noul proiect de OUG si ca institutia "va da un aviz in timp util".

Amintim ca Guvernul a modificat, vineri, prin ordonanta de urgenta, controversata OUG 114 adoptata la finalul anului trecut. Astfel, potrivit noului act normativ, taxa pe activele bancare nu mai face referire la ROBOR, ci la cota de piata.

"In ceea ce priveste taxa anuala pe active financiare datorata de institutiile bancare, se ajusteaza mecanismul de calculare prin restrangerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferentiate de impozitare in functie de cota de piata a fiecarei banci, reducerea pana la zero a taxei in functie de numarul de credite acordate sectorului neguvernamental, ma refer la societatile nefinanciare si gospodariile populatiei si ajustarea dobanzilor la depozite si credite.

Taxa pe active financiare nete se determina semestrial de catre fiecare institutie bancara cu regularizare anuala, cu aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plata a taxei pe active calculata la nivelul primului semestru este 25 august. Regularizarea acestuia se realizeaza pana la 25 august din anul urmator", a anuntat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Eugen Teodorovici taxa bancara, #modificari OUG 114 , #ministrul Finantelor