Teodorovici spune ca pana la finalul anului 2019 vor fi reabilitate toate punctele vamale

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 19:31
2578 citiri
Teodorovici spune ca pana la finalul anului 2019 vor fi reabilitate toate punctele vamale
Foto: Arhiva Facebook/ Eugen Teodorovici

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat marti ca pana la finalul anului 2019 vor fi implementate o serie de masuri pentru combaterea traficului ilicit de marfuri, printre care reabilitarea tuturor punctelor vamale.

"In primul rand, este nevoie de o modificare a cadrului legislativ actual, pentru a avea mai clare prevederile legale in ceea ce inseamna intelegerea legii, aplicarea legii atat de catre structurile de control, cat mai ales de cei care sunt in economie, agentii economici.

A doua chestiune importanta - tot ceea ce este legat de punctele vamale, o modificare, o reabilitare adecvata, astfel incat toate punctele vamale din Romania, in special cele pe granita cu Moldova, Ucraina si Serbia, sa fie aduse la standard europene. Asta inseamna infrastructura, echipamente, personal adecvat, laborator de verificare, acele scanere despre care am tot vorbit, atat fixe, mobile, portabile, astfel incat tot ce intra in Romania, in toate aceste puncte de frontiera, sa fie verificat si sa fie conform legii", a precizat Teodorovici la dezbaterea "Traficul ilicit de marfuri - cauze - efecte - solutii", care a avut loc la Palatul Parlamentului.

De asemenea, a adaugat el, este nevoie de efective suplimentare in vami.

"Sunt, din pacate, ca si numar, astazi, insuficienti colegii din zona de vama. Pregatirea acestora este foarte importanta, pentru ca trebuie sa fii oricum dedicat pe aceasta zona, nu stiu daca neaparat se invata la scoala, dar sa ai la baza dorinta de a respecta legea, sa intelegi ceea ce inseamna pozitia pe care tu o ai in sectorul vamal fata de economia tarii, sa intelegi ca lasand sa treaca un produs ilicit afectezi practic economia acestei tari", a aratat Teodorovici.

Ministrul de Finante a mentionat ca cifrele privind traficul ilicit de marfuri "sunt nepermis de mari" si au efecte negative, iar aceste cifre ar trebui sa fie schimbate radical.

Eugen Teodorovici a subliniat ca toate aceste masuri pentru eradicarea traficului ilicit de marfuri vor fi luate de catre Guvern pana cel tarziu la finalul anului 2019.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Teodorovici reabilitare puncte vamale, #reabilitare puncte vamale , #ministrul Finantelor