TVA ar putea fi redusa la 19% in acest an - Exista un "dar"

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:40
3131 citiri
TVA ar putea fi redusa la 19% in acest an - Exista un "dar"
Foto: B1 Tv

TVA ar putea fi redusa la 19% inca din acest an, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor Eurgen Teodorovici, care a mentionat ca decizia va fi luata dupa rectificarea bugetara din luna iulie.

"E o decizie ce poate fi asumata plecand de la tinta pe 2015 de deficit, asta e primul pas, primul argument. In luna iulie urmeaza rectificarea si in functie de sumele necesare se va decide daca da si de cand. Pana acum, calculele arata ca se poate reduce TVA inainte de ianuarie 2016, dar nu va pot da o data exacta, astept cifrele din iulie", a transmis Teodorovici, dupa sedinta de guvern prezidata de premierul interimar Gabriel Oprea.

Premierul interimar Gabriel Oprea: Pot sa nu sustin propunerea lui Ponta?

Declaratia ministrului Finantelor vine in contextul in care, tot miercuri, Codul Fiscal este supus la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

In acest document se arata ca reducerea TVA la 19% va fi aplicata de la 1 ianuarie 2016.

Mai mult, institutiile internationale s-au aratat ingrijorate de efectele pe care le va avea aceasta masura. Cu toate acestea, Teodorovici a dat asigurari ca tara noastra isi va respecta toate angajamentele.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, a spus recent ca aceasta propunere ridica "intrebari substantiale", in timp ce Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.

Reducerea TVA: Avertismentul venit de la Bruxelles

Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ

Teodorovici a evaluat impactul bugetar al noului Cod Fiscal la 12 miliarde de lei.

Ce se intampla cu deficitul?

Anterior, ministrul Finantelor a precizat ca deficitul bugetar va depasi tinta asumata de Romania in discutiile cu institutiile financiare internationale, de 1,2% din PIB in 2016, ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal, insa se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

El a mai mentionat ca e important ca incepand din 2017, acest indicator sa scada si sa revina la tintele asumate.

Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina

Mai mult, saptamana trecuta, Teodorovici a sustinut ca dezbaterile parlamentare pe marginea Codului Fiscal vor fi finalizate pana la finalul acestei luni, insa documentul nu va fi aprobat fara acordul Comisiei Europene si Fondului Monetar International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Teodorovici reducere TVA, #Teodorovici deficit, #Teodorovici Cod Fiscal , #ministrul Finantelor