Un senator PSD critica revolutia fiscala: De la Finante, in afara de lacrimi si suspine nu cred ca vom obtine altceva

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 18:11
7443 citiri
Un senator PSD critica revolutia fiscala: De la Finante, in afara de lacrimi si suspine nu cred ca vom obtine altceva
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Senatorii din comisiile Economica si de Buget-Finante au avut luni discutii la Parlament cu reprezentanti ai mediului de afaceri, in incercarea de a gasi solutii la modificarile adoptate de Guvern prin OUG la Codul Fiscal.

Unul dintre cei mai aprigi contestatari ai masurilor s-a dovedit a fi chiar social-democratul Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei de Buget-Finante si fost ministru de Finante.

"Am spus foarte clar si in aceasta intalnire ca atunci cand discutam despre viitorul tarii noastre, ca asta, de fapt, inseamna zona de economie-fiscalitate, nu cred ca e normal sa invoci culoarea politica. A fi (...) critic la adresa unor masuri sau chiar si la adresa unor colegi din Guvern nu cred ca este un lucru rau. Mi se pare normal, asa e intr-o democratie reala", le-a spus Teodorovici jurnalistilor.

Intre altele, senatorul PSD a criticat faptul ca guvernarea se raporteaza la clasamentele care situeaza Romania intre primele state la crestere economica.

"Vad acum clasamente, Romania peste China, peste India, sa nu cumva sa trecem in clasamente din astea... in Univers, cu planete, cu Saturn, cu Venus, cu altii. Hai sa ramanem cu picioarele pe pamant aici si sa vedem exact ce putem face pentru ca intr-adevar sa fie si sustenabila aceasta crestere, pentru ca anii care vor urma nu vor fi unii usori, nu numai pentru Romania, ci pentru intreaga zona si nu numai", a mai spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Senatorul PSD si-a exprimat in acelasi context speranta ca ministrul de Finante sa fie prezent, miercuri, la Comisia de Buget-Finante din Senat pentru a da explicatii cu privire la modificarea Codului Fiscal.

"Bun, de la Finante nu este nimeni (care sa participe la sedinta cu mediul de afaceri - n.red.). Noi l-am invitat pe ministrul de Finante pentru miercuri, nu stiu, si chiar daca o sa vina in afara de lacrimi si suspine nu cred ca vom obtinem altceva. (...) Azi am trimis scrisoare catre domnul ministru Misa pentru a fi prezent miercuri la ora 11:00 la Comisia de Buget-Finante, pentru ca discutam exact pe ordonanta 79 cu modificarile la Codul Fiscal.

Sper sa vina, la Split TVA nu a venit, macar din respect pentru senatorii care, la urma urmei, au dat votul pentru Guvernul Tudose ", a declarat Teodorovici.

Mediul de afaceri cere oprirea revolutiei fiscale

Prezent la intalnire, Cristian Parvan, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a spus ca, atat timp cat din partea Guvernului nu a demonstrat nimeni ca se justifica revolutia fiscala, aceasta ar trebui oprita.

"Mediul de afaceri considera ca nu avem nevoie de modificarea Codului Fiscal, nu se justifica prin nimic si nu a demonstrat nimeni prin nimic ca se justifica toata suita de modificari. (...) Punctual, 1% pe cifra de afaceri pana la afacerile de 1 milion (de euro - n.r.) (...) este vorba de profitabilitate si de alegerea antreprenorului sa plateasca impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, exista posibilitatea sa fie firme avantajate de aceasta schema. In general noi credem ca ea este dezavantajoasa pentru IMM-urile care fac investitii", a spus Parvan, citat de aceeasi sursa.

Un punct de vedere asemanator privind impozitul de 1% pe cifra de afaceri a fost exprimat si de reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei si de reprezentantii industriei IT si software.

In ce priveste reducerea impozitului de venit de la 16% la 10%, reprezentantul Asociatiei Oraselor din Romania, primarul orasului Chitila, Emilian Oprea, a punctat faptul ca masura va afecta in special bugetul de investitii al unitatilor administrativ-teritoriale.

El a propus, pentru echilibrarea situatiei, ca Guvernul ar trebui sa accepte o cota din impozitul pe venit care revine administratiilor locale de 58%, iar costul per locuitor sa fie stabilit in functie de UAT intre 750 de lei si 950 de lei.

PNL vrea ca macar sa o amane, daca nu mai poate fi oprita

Liberalul Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economice din Senat, a anuntat ca depune miercuri un amendament prin care sa se respecte termenul de minim 6 luni de zile pentru implementarea modificarilor.

"Un lucru a reiesit cu claritate din discutiile pe care le-am avut astazi cu mediul de afaceri, toata aceasta modificare, bulversare fiscala, este respinsa de mediul de afaceri. Dincolo de faptul, spuneam, ca se bulverseaza mediul de afaceri, pana la urma toata lumea a fost unanim de acord ca nu se justifica sub nicio forma urgenta acestei masuri.

De asemenea, nu exista niciun calcul al Ministerului de Finante care sa arate ca aceste masuri fiscale vor fi de natura sa aduca bani la bugetul statului.

Mai mult decat atat, in ceea ce priveste impozitul de 1% pe cifra de afaceri, acolo calculele sunt foarte clare, va exista o diminuare a incasarilor la bugetul de stat, dincolo de faptul ca foarte multe societati care ar fi puse sa plateasca acest impozit ar inregistra pierderi", a declarat Zamfir.

Senatorul a facut referire si la cele doua amendamente pe care le-a formulat cu privire la modificarea Codului Fiscal si pe care a anuntat ca le va sustine miercuri la Comisia de Buget-Finante.

"Eu nu am facut altceva decat sa propun revenirea la textul initial al Codului Fiscal, pentru ca, asa cum bine stiti, aceste modificari fac derogare de la Codul Fiscal. Ori Codul Fiscal initial prevede faptul ca orice schimbare la aceasta lege se face cu minim sase luni inainte.

Lucrul acesta l-am si facut, am depus un amendament prin care solicit ca intrarea in vigoare a oricaror masuri de natura fiscala sa se faca cu sase luni inainte de publicare in Monitorul Oficial. Si mai doresc un lucru, ca impozitul pe cifra de afaceri sa fie unul optional, in niciun caz obligatoriu", a declarat Zamfir.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#modificare ordonanta Cod Fiscal parlament, #Teodorovici critica modificari PSD Cod Fiscal, #Teodorovici lacrimi Finante , #ministrul Finantelor