Teodorovici, despre "directia foarte buna" a absorbtiei fondurilor: 80% in 2015 Interviu

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 07:12
3944 citiri
Teodorovici, despre "directia foarte buna" a absorbtiei fondurilor: 80% in 2015 Interviu

Ministrul Afacerilor Europene, Eugen Teodorovici, ne-a declarat ca absorbtia fondurilor europene merge intr-o directie foarte buna, iar rata va fi de 80% pana la finalul anului 2015, in timp ce tinta pentru sfarsitul lui 2013 este sa nu se piarda niciun ban.

Teodorovici spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca a reusit sa imprime o alta abordare, "mai pragmatica", de cand a venit la conducerea ministerului, in locul lui Leonard Orban.

Declaratiile ministrului au fost facute in contextul in care presa a relatat ca, pe 7 martie, Normunds Popens, directorul general adjunct pentru Politica, Performanta si Conformitate din cadrul Directoratului General de Politica Regionala si Urbanism al Comisiei Europene, i-a scris ministrului Fondurilor Europene, criticand documentatia transmisa de Romania.

"Propunerea facuta de Guvernul Romaniei nu intruneste inca minimele conditii de calitate si credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare", se arata in scrisoarea reprezentantului Comisiei Europene, trimisa Ministerului Fondurilor Europene.

Romania, criticata dur de Bruxelles pentru proiectele cu fonduri europene (Video)

Romania a avut un total de 19,8 miliarde de euro fonduri alocate in perioada 2007-2013, insa, pana la finele lui 2012, au fost absorbite numai 2,2 miliarde de euro, adica 12,2% din total. Tara noastra este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste absorbtia fondurilor structurale, in perioada 2007-2013.

Romania a cheltuit mai putin de 20% din banii alocati, fiind departe de media de 42,4%, de la nivelul UE.

A fost acea scrisoare pe care v-a trimis-o Comisia Europeana, in urma cu cateva saptamani, pe tema absorbtiei fondurilor europene...

Nu mai e valabila acea scrisoare. Cine o tot ridica in slavi da dovada de faptul ca nu cunoaste problematica. Noi avem Comisia Europeana la discutii din nou la Bucuresti, sunt toti colegii de la Comisie prezenti aici, cu toate ministerele. Nu stiu de ce se tot discuta pe chestia asta (a scrisorii - n.red.).

Vorbim de doua lucruri diferite. O data este partea de pregatire pentru urmatorul cadru financiar, 2014-2020, la care facea referire acea scrisoare - si aici pot sa va spun ca dialogul cu partea comunitara evolueaza in termeni normali.

CE: Romania nu are prioritati si viziune pentru fondurile europene

Zilele trecute, chiar si purtatorul de cuvant al comisarului Hahn (Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala - n.red.) a avut o reactie pe aceasta tema, mi s-a parut un mesaj extrem de clar si de normal. Deci suntem in grafic de pregatire a documentelor de promovare pentru urmatoarea perioada, la finalul lunii mai trimitem un acord de parteneriat la Uniunea Europeana, in septembrie primele proiecte pe planurile operationale.

Nu exista niciun risc sa ratam vreun an de absorbtie a fondurilor europene?

Ceea ce facem zi de zi este sa schimbam, sa simplificam sistemul astfel incat la finalul lui 2013 sa nu pierdem niciun ban si, pana la finalul lui 2015, cand se inchide perioada, sa avem o absorbtie cat mai mare. (...) Pana la finalul lui 2015, undeva la 80% nivel estimat pentru absorbtie.

Asta avand in vedere ca in perioada 2007-2013 a fost in jur de 20%.

Categoric, uitandu-ne la trecut, oricine poate sa aiba semne de intrebare. Dar lucrurile se schimba. In ultima perioada, am mai schimbat anumite lucruri, simplificam, reducem anumite etape, asiguram platile catre beneficiari, chiar daca si unele planuri sunt suspendate, POR-ul s-a deblocat zilele trecute, POSDRU la fel, platile se reiau si pe POR, banii vor veni in urmatoarele doua saptamani - chiar am vorbit cu Comisia Europeana si banii de la Comisie vin catre Romania.

Deci eforturile sunt facute in paralel pe toate aceste paliere. Este foarte important sa efectuam platile catre beneficiari. Vrem sa terminam cat mai repede, in mai-iunie, cu tot ce inseamna plati catre beneficiari, verificare facturi, la zi tot. Sa nu mai fie niciun fel de restanta, e foarte important.

Pentru ca e normal ca beneficiarul privat sa nu simta niciun fel de presiune din punct de vedere financiar si nu numai.

Comisia Europeana va rambursa 260 de milioane de euro Romaniei

Sunt actiuni pe care noi le intreprindem, pe de o parte, pentru actualul cadru financiar, pe de alta parte, sa pregatim mult mai bine decat a fost pana in prezent urmatorul cadru financiar, dar a doua discutie este la nivelul de stabilire a prioritatilor, deci n-am trecut mai departe la discutiile mult mai detaliate, pentru ca astia sunt pasii pe care Comisia ii impune.

Ea a venit, pe 5 noiembrie anul trecut, si si-a prezentat prioritatile. Noi am spus ca, in luna mai, trimitem proiectul de acord de parteneriat, iar, in septembrie, primele proiecte de planuri operationale.

Acum doua saptamani, Guvernul a aprobat un alt mecanism de implementare, mai putine planuri operationale, tocmai ca sa simplificam si sa fim mult mai eficienti. Deci lucrurile merg in directia nu buna, foarte buna.

Pai si atunci de ce a fost ingrijorarea din partea Comisiei Europene?

In luna ianuarie am fost la Comisie, la discutie, am fost personal la aceasta intalnire pentru ca am vrut sa fiu parte la discutii, acolo, cu ministerele, cu ce s-a facut din noiembrie pana in final de ianuarie, adica foarte putin. Fiecare minister venea cu propriile sale prioritati. Si Comisia a cerut un singur interlocutor, anume Ministerul Fondurilor Europene, si asta este acum ceea ce se face.

Lucrurile au avansat enorm de mult de la momentul ianuarie. Stiam toti de la inceput ca nu va avea un alt de rezultat, pentru ca era inceputul procesului.

Lucrurile s-au schimbat mult de cand a plecat fostul ministru Leonard Orban?

Eu zic ca, de cand am venit eu, am reusit sa imprim o alta abordare, mult mai pragmatica, pentru asta este ceea ce avem nevoie astazi.

O absorbtie a fondurilor europene de 80% pana la finalul anului 2015 este obiectivul si in strategia de guvernare a USL - pana la final de 2015 sa aducem cel putin la nivel 80% din totalul de alocare 2007-2013, ceea ce inseamna 16 miliarde de euro.

In paralel, incepe urmatorul cadru financiar, cu alocare putin mai mare, de 21,8 miliarde de euro, din care speram sa atingem un nivel mult mai ridicat, pentru ca invatam din experienta de pana acum, aplicam solutiile cele mai bune, suntem deschisi la orice fel de propunere, de solutie, de initiativa venita din oricare parte - media, ONG, beneficiari, orice fel de discutie.

Teodorovici: Vom externaliza instrumente de absorbtie a fondurilor europene

Acest cadru financiar, 2014-2020, se face intr-un parteneriat deplin. Pe fiecare dintre cele 11 domenii de interventie, avem comitete tematice, unde participa absolut toata lumea, toti cei potential interesati de un domeniu sau altul. Eu primesc orice fel de propunere, de sfat, nimeni nu detine adevarul absolut, e clar. Si numai intr-un parteneriat putem sa schimbam lucrurile, pentru ca altfel unul trage inainte si altii inapoi.

Eu am vrut sa pun inclusiv public ceea ce avem de la Comisie. Comisia ne-a spus: "Nu putem sa punem asta public, pentru ca este un dialog informal intre noi si statul membru". Am spus "Hai sa fim transparenti, sa vada opinia publica, sa vada presa care este stadiul acestor discutii, pentru ca sunt unii care zic altceva si denigreaza total acest proces".

Si m-au rugat: "Nu putem, este dialog informal intre noi si statul membru, peste tot trebuie sa facem la fel, peste tot mai sunt unii din presa sau din alta parte, care critica". Din partea mea, toata deschiderea, n-am niciun fel de problema. Vreau sa fiu transparent la maxim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Eugen Teodorovici absorbtie fonduri europene, #Teodorovici rata absorbtie fonduri, #Romania absorbtie fonduri europene , #ministrul Fondurilor Europene