Teodorovici i-a cerut premierului Dancila revocarea lui Ionut Misa: Noul sef al ANAF este Mihaela Triculescu

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 16:28
11839 citiri
Teodorovici i-a cerut premierului Dancila revocarea lui Ionut Misa: Noul sef al ANAF este Mihaela Triculescu
Foto: Arhiva Hepta.ro/Alexandru Dobre

Guvernul informeaza ca premierul Viorica Dancila a semnat o decizie prin care il inlocuieste din functie pe seful ANAF, Ionut Misa, cu Mihaela Triculescu (foto).

Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a confirmat joi informatiile aparute pe surse conform carora a cerut schimbarea lui Ionut Misa din functia de sef al ANAF. In plus, Teodorovici a anuntat public ca i-a propus deja Vioricai Dancila si un alt specialist care sa conduca institutia, dar nu i-a spus numele.

Ulterior, Guvernul a informat ca schimbarea la conducerea ANAF s-a produs.

"Premierul Viorica Dancila a semnat astazi Decizia de numire a doamnei Mihaela Triculescu, economist cu peste 19 ani de experienta in mediul privat, in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu rang de secretar de stat.

Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilita dupa evaluarea mai multor propuneri facute de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Doamna Mihaela Triculescu este economist cu o vasta experienta. In ultimii trei ani a fost practician in insolventa, asigurand managementul procedurii de insolventa pentru mai multe companii.

Noul presedinte ANAF este licentiat in economie si absolvent al studiilor de master disciplina 'Analiza diagnostic si evaluarea afacerilor' la Universitatea din Craiova, Facultatea de Stiinte Economice", se arata in comunicatul Guvernului.

Potrivit profit.ro, insa, in 2015 Triculescu a concurat pentru un post de inspector Antifrauda, dar a fost respinsa.

Teodorovici: 2019 vine cu provocari si e nevoie de o noua conducere

Nu este prima oara cand s-a discutat public despre schimbarea lui Ionut Misa din functie, Teodorovici fiind de mai multa vreme nemultumit de activitatea acestuia. Spre exemplu, inca din luna august, ministrul sustinea ca Misa nu se mai bucura de autoritate in functia de sef al ANAF.

Joi a aparut pe surse in spatiul public informatia potrivit careia Teodorovici i-a si cerut oficial Vioricai Dancila sa il schimbe pe Misa din functie. Ministrul a si motivat, intr-o scurta declaratie de presa, decizia:

"Am solicitat doamnei premier revocarea din functie a lui Ionut Misa de la conducerea ANAF. Anul 2019 e unul cu multe provocari, iar ANAF trebuie sa isi schimbe radical comportamentul in economie. Trebuie sa arate ca are un comportament onest fata de contribuabil, fie el persaoana fizica sau juridica.

Trebuie o reforma a fiscalului, trebuie informatizat sistemul, trebuie simplificat modul in care ANAF actioneaza in raport cu contribuabilul. Ne trebuie, de asemenea, o colectare mai buna, pe zona de TVA si nu numai.

Cred ca e foarte important ca ANAF sa demonstreze ca are un rol echitabil in raport cu mediul de afaceri, (...) sa avem un randament cat mai ridicat. Consider ca pentru asta e nevoie de o noua conducere. (...) Am inaintat doamnei premier propunerea de inlocuire din functie a presedintelui ANAF. Va analiza si va decide in consecinta. Vom anunta intr-o conferinta de presa", a declarat Teodorovici, joi.

Inceput de an cu scandal privind activitatea Ministerului de Finante

Reamintim ca 2019 a inceput cu un scandal in centrul caruia se afla Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Mai exact, in ultima zi a anului trecut, Darius Valcov, consilier al Vioricai Dancila, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin intermediul caruia sustinea ca deficitul bugetar al Romaniei in 2018 este de 2,92% din PIB. Or - sustine Valcov - cifra arata o reusita clara a Ministerului Finantelor Pubice (MFP) . Motivul: tara noastra - care s-a angajat la nivel european sa nu aiba deficit mai mare de 3% din PIB in 2018 - nici macar nu a atins limita maxima stabilita.

Inca din prima zi a lui 2019, senator PNL Florin Citu a reactionat. Inainte de toate, Citu a spus MFP nu va avea date finale reale privind executiva bugetara din 2018 decat dupa 25 ianuarie. In aceste conditii, datele prezentate de Valcov ar fi false, a apreciat senatorul.

In plus, Citu a mai sustinut ca Valcov le cere angajatilor ANAF - institutie condusa inca de ionut Misa - sa masluiasca date, astfel incat deficitul sa iasa sub 3%. Nu in ultimul rand, Florin Citu a anuntat ca va informa Eurostat cu privire la masluirea cifrelor, la Finante.

Acesta a fost doar inceputul unui adevarat razboi al declaratiilor, in care a intervenit si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Acesta a spus ca acuzatia este "o bazaconie totala si o imbecilitate". In plus, Teodorovici a anuntat ca ar putea cere chiar sanctionarea jurnalistilor care preiau astfel de informatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Eugen Teodorovici declaratii deficit, #deficit declaratii Teodorovici, #ministrul Finantelor Teodorovici , #stiri Eugen Orlando Teodorovici