Partidul Miscarea Populara mai asteapta (Opinii)

Miercuri, 28 August 2013, ora 19:16
2775 citiri
Partidul Miscarea Populara mai asteapta (Opinii)
www.ziuaveche.ro

Decizia Tribunalului Bucuresti de amanare pana pe 12 septembrie a inregistrarii PMP pare sa-i fi descurajat pe initiatori, iar demersul lor de constituire a organizatiilor locale a fost stopat pentru o vreme.

Doar Eugen Tomac, interimarul presedinte al formatiunii mai iese la atac impotriva Guvernului Ponta si a USL, dar comunicatele sale sunt tot mai palide.

Iar motivele nu lipsesc. Nu e vorba aici de contestatiile, formale sau nu, depuse de catre cateva partide si asociatii, cat de incetinirea mersului triumfal spre prima scena a politicii romanesti. Doua sunt motivele mai importante, iar incercarea de a le ocoli ar putea genera si mai multe necazuri.

PDL le taie elanul

In conditiile in care respectivele contestatii in instanta le-ar putea zadarnici cel mult numele, problemele de personal s-ar putea dovedi greu de surmontat si iata de ce. Cateva declaratii aproape identice, exprimate vehement, dar cu cuvinte diferite, de presedintele Vasile Blaga, de virtualul candidat prezidential, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu si de vicepresedintele Sulfina Barbu au stopat procesul de migratie a membrilor de baza de la PDL spre PMP.

Poate de aceea, gruparea Elenei Udrea a iesit din stand by si s-a alaturat celor doi in batalia lor cu Puterea, semn ca apropierea de Miscarea Populara, de Eugen Tomac, Teodor Baconschi, Cristian Preda... se amana sine die.

Alte piedici

Ca urmare, doar inofensivul si incolorul Valerian Vreme, parlamentar de Bacau, a mai facut pasul spre noua formatiune de dreapta. Insa felul in care a fost tratat la inscriere arata foamea imensa de personalitati cu ceva functii si background: imediat a si fost uns "responsabil de toate filialele PMP din zona Moldovei, mai putin Galati".

A se mai lua in calcul si initiativa legislativa de acum cateva luni a deputatului Octavian Bot prin care se interzice partidelor sa aiba aceleasi denumiri cu fundatiile, initiativa care a dat rezultate in plan european, mai ales in ceea ce priveste aducerea la lumina a finantarilor interne si externe. Cu atat mai mult cu cat, in plin scandal a declaratiilor Jobbik, una dintre acuze se referea tocmai la finantarile ilegale din exterior ale formatiunilor politice maghiare.

Despre identitate e vorba

Al doilea motiv tine de imposibilitatea clarificarilor ideologice si doctrinare, de multiplele compromisuri pe care trebuie sa le accepte in drumul lor spre parlament si consilii locale. Deocamdata, singurele lor certitudini sunt incadrarea in largul concept european al popularilor si sustinerea reciproca intre Miscarea Populara, fundatie ori partid, si presedintele Traian Basescu, sustinere de care fac mereu caz, ca si cum ar fi singurii care se bat pe zestrea de voturi a acestuia.

Or, atunci cand e vorba de o mostenire, oricare ar fi ea, bunurile se impart intr-o forma sau alta. Acesta este si scopul PDL, al FC si al aliantei reinnoite DA din aretul lui Mihai Razvan Ungureanu, ba chiar si al PNTCD-ului ramas cu un singur membru vocal, si acela prezent zilnic la televizor, Aurelian Pavelescu. Din pacate, mostenirea aceasta se tot micsoreaza odata cu apropierea scrutinului prezidential de anul viitor.

Criticam, deci existam

In schimb, sunt de retinut spiritul combativ exacerbat, pofta nemasurata de a distruge tot ce tine de PNL si de liderul acestuia, Crin Antonescu, de a desfiinta orice initiativa a Guvernului si mai ales orice demers al prim ministrului, Victor Ponta. Or situatia aceasta se repeta din 1989 incoace: fiecare dintre noii ocupanti ai palatelor Cotroceni si Victoria intai demoleaza "dezastruoasa mostenire" ca apoi sa se apuce de construit ceva. De cele mai multe ori, din nefericire, timpul nu le mai permite. E un stadiu inerent inceputului, e adevarat, dar aceste naivitati era bine sa fie evitate.

Astfel ca, in acest moment, e greu de spus cat de "vie este forta" PMP, asa cum se lauda dl Baconschi, nici cat de "obisnuita" este toropeala PDL. In schimb, daca ne luam dupa aceste declaratii ale liderilor, si de o parte si de alta, realizam ca proiectul lor de strangere a randurilor Opozitiei, de unificare a dreptei in jurul unor valori identice sau apropiate se indeparteaza cu cat se apropie campaniile electorale.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Partid Miscare Populara inregistrare tribunal, #membri PDL traseism Miscarea Populara , #partidul Miscarea Populara